Klima får skyld for svakere turkis farge i Middelhavet

Drømmen om turkist vann langs den spanske Middelhavskysten og på De baleariske øyene kan ende med å bare bli det - en drøm. Fargen er i ferd med å bli borte.

Folk nyter strandlivet i Palma de Mallorca. Det turkise hav-fargen kan være i ferd med å forsvinne fra hele Middelhavet. x
Folk nyter strandlivet i Palma de Mallorca. Det turkise hav-fargen kan være i ferd med å forsvinne fra hele Middelhavet. x Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne slår nå fast at fargen er i ferd med å forsvinne, blant annet på grunn av temperaturøkningene i overflatevannet, melder tv-kanalen La Sexta.

– Mengden av det grønne klorofyllet i Middelhavet har minsket kraftig. Klorofyll er viktig for å binde karbon fra atmosfæren og i den maritime næringskjeden, skriver Facebook-gruppen Ditt Spania som omtaler nyheten.

Kraftig reduksjon av klorofyll

For første gang har forskerne analysert konsentrasjonen av klorofyll i Middelhavet utfor spanskekysten gjennom satellittmålinger. Konklusjonen er at klorofyll på åpent hav er redusert med 20 prosent og 10 prosent langs kysten.

– Det er den sterke økningen i temperaturene på overflatevannet i Middelhavet som gjør at de kaldere lagene med vann under overflatevannet ikke klarer å komme til overflaten. Dermed blandes heller ikke overflatevannet med kaldere vann som har større innslag av grønt klorofyll fra alger og planter, skriver Ditt Spania.

– Når mengden av grønne pigmentet går ned, vil også den turkise fargen forsvinne, ifølge forskerne.