Fotokonkurranse:Tett på kulturminnene langs veien

Vinner av forrige nasjonale konkurranse i 2020 valgte motiv fra kysten: Austrheim - naustmiljø ved Krossøysundet
Vinner av forrige nasjonale konkurranse i 2020 valgte motiv fra kysten: Austrheim - naustmiljø ved Krossøysundet Foto: Odd Roar Aalborg. CC BY-SA 4.0

Nå oppfordrer NAF folk til å dokumentere kulturminner langs norske veier. - Når du reiser med bil i Norge kommer du tett på stedene som er verdt å oppleve og dele, sier Per Roger Lauritzen, redaktør av NAF Veibok.

NORGESFERIE: Bilturer gir gode opplevelser, og kan bringe deg tett på både naturen og kulturen i Norge.

Nå oppfordrer NAF alle som har gode bilder av kulturminner langs veiene til å delta i fotokonkurransen Wiki Loves Monuments. Bildene som sendes inn til konkurransen kan brukes på Wikipedia for å dokumentere norske kulturminner, og av alle andre.

Beriker bilturen

Veibok-redaktør Per Roger Lauritzen representerer NAF i juryen når Wikimedia nå arrangerer fotokonkurransen Wiki Loves Monuments. NAF oppfordrer flest mulig fra hele landet til å delta og håper særlig at det kommer inn mange bilder av kulturminner langs veiene.

- Vi bruker ofte bilder fra Wikimedia i vårt utgivelser, som veiboka og andre bøker. Gode bilder er viktig for å formidle hva du kan oppleve på bilturer i Norge, og vi ønsker at bildene der skal være mest mulig aktuelle, sier veibokredaktør og jurymedlem Per Roger Lauritzen i en pressemelding.

- Norske veier har mange flotte opplevelser å by på, og kulturminner beriker bilturen, sier Lauritzen.

Veibok-redaktør Per Roger Lauritzen Foto: Jacob W. Lauritzen
Veibok-redaktør Per Roger Lauritzen Foto: Jacob W. Lauritzen

Internasjonal fotokonkurranse

Wiki Loves Monuments er verdensomspennende, og i 2022 holdes det nasjonal konkurranse i over 40 land. Wikimedia Norge er den norske arrangøren.

Kulturhistoriker Marie Nicolaisen er styreleder i den frivillige organisasjonen, og hun gleder seg til å se de norske bidragene:

- De fysiske kulturminnene er en viktig del av den nære og fjerne historien vår. Spor av levd liv gjør landskapet unikt, og mange av disse sporene finner du langs veien og ferdselsårer. Gode bilder, som kan brukes i Wikipedia-artikler og annen formidling, er gull verdt, sier hun i meldingen.

Deltagere kan laste opp bilder i hele oktober, og vinnerne vil bli kåret 30. november.

- Vi har en jury av ypperste klasse! I tillegg til NAF har vi fått med oss bidragsytere på Wikipedia, Fortidsminneforeningen og Kulturvernforbundet. Jurymedlemmene brenner for, og har stor kompetanse om, kulturminner, formidling og foto, sier Nicolaisen.

Bilder kan sendes inn til Wiki Loves Monuments Norge i hele oktober. Les om konkurransen på wikilovesmonuments.no.