Dr. Holms Hotel: Har tapt penger 13 år på rad

Taper penger: Dr. Holms taper penger enda ett år. Daglig leder er imidlertid positiv til 2022 og årene fremover.
Taper penger: Dr. Holms taper penger enda ett år. Daglig leder er imidlertid positiv til 2022 og årene fremover. Foto: Pål Harald Uthus

Det ærverdige høyfjellshotellet Dr. Holms på Geilo går inn i sitt 13. år uten overskudd. Nå satser hotellet på ny sjef.

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.

HOTELL: De økonomiske problemene fortsetter for Dr. Holms Hotel. I januar hentet de inn Sigmund Vika som ny daglig leder. Han tror på bedre tider fremover.

– Vi fikk en tøff start nå på 2022, men begynner å merke en god utvikling. Målet er å gå i pluss i 2023, opplyser Vika.

Sigmund Vika, daglig leder i Dr. Holms Hotel AS Foto: Privat
Sigmund Vika, daglig leder i Dr. Holms Hotel AS Foto: Privat

Nesten tredobling av tap

Regnskapet for 2021 viser et driftsresultat på minus 8,4 millioner, et kraftig fall fra minus tre millioner i 2020. Det er nesten en tredobling av tapene. På tross av 13 år med underskudd er Vika, positiv til fremtiden.

– Det er litt av grunnen til at jeg er hentet inn. Målsetningen vår er selvsagt sorte tall i regnskapet, og det er noe vi skal få til, forteller han.

For å snu trenden er det satt i gang flere prosesser.

– Vi skal gjøre en del oppgraderinger og det er en prosess som vil gå over noen år nå. Vi har allerede tatt veldig tak i maten på hotellet, og det er noe vi har ekstremt fokus på, forklarer Vika videre.

– Driften skal moderniseres og vi skal hente inn riktige folk i alle ledd, samt at vi går i gang med oppgraderinger på rommene, i restauranten og flere nye konsepter.

– Satser langsiktig

– Hvorfor har dere tapt penger 13 år på rad?

– ­Jeg vil ikke spekulere i årsaker, men Dr. Holms er et spesielt hotell, som både er ikonisk og har en stor bygningsmasse, som krever mye bemanning, sier Vika.

– Det blir viktig å hente inn de riktige folkene i alle ledd, fortsetter den daglige lederen som tiltrådte i januar.

– Hvorfor er ikke de riktige folkene hentet inn før nå da, etter 13 år med underskudd?

– Det er klart det er utfordringer med bemanning, og spesielt på Geilo. Vi har dog allerede fått på plass mye av bemanningen. Jeg er positiv til fremtiden og vi satser langsiktig på folk som ønsker å ha tilhørighet her, parerer Vika.

Merker fremgang

Fasiten for årets første seks måneder vitner også om bedre tider.

– Utviklingen fra i fjor er formidabel, men dette skyldes mest at det var korona i fjor. Dersom vi sammenligner 2022 med 2019, viser også dette en veldig positiv utvikling omsetningsmessig, sier Vika.

Vika er også sterk i troen på Geilo som destinasjon fremover.

– Det skjer mye på Geilo nå med planer som settes til verks, deriblant gondol, sommerpark, videre utbygginger og satsing på sentrumsområder.

Koronapandemien føyer seg inn i rekken over problemer for Dr. Holms, sammen med naboer som ikke gir ved dørene. Naboene har nemlig satt en stopper for utvidelse av hotellet i 100-millionersklassen. I tillegg er det stramme arbeidsmarkedet fullstendig støvsugd for tjeneste-ansatte. 70 prosent av NHOs medlemsbedrifter innen reiseliv melder om at manglende tilgang på kvalifisert arbeidskraft er en stor utfordring pr første kvartal 2022.