To av tre planlegger norgesferie i sommer – flest skal til Vestland

Mange nordmenn legger sommerferien til Norge – særlig til Vestland fylke – som disse ved Kjosfossen i Aurland kommune.
Mange nordmenn legger sommerferien til Norge – særlig til Vestland fylke – som disse ved Kjosfossen i Aurland kommune. Foto: Marianne Løvland / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norgesferie står sterkt – også etter pandemien. To av tre planlegger å legge sommerferien innenfor landets grenser, ifølge en fersk spørreundersøkelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En skulle kanskje tro at de fleste vil dra til utlandet i år ettersom man ikke har hatt mulighet til det på veldig lenge, men det er altså ikke tilfelle, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

1.025 personer har deltatt i NHOs sommerferieundersøkelse, som er gjennomført av TNS Gallup. Her svarte 66 prosent at de planlegger å feriere i Norge.

Til sammenligning svarte 58 prosent det samme i 2019, den siste «normale» sommeren før pandemien.

Usikkerhet

Det at så mange fremdeles ønsker å feriere i Norge kan skyldes flere ting, mener Krohn Devold. Hun peker blant annet på usikkerhet knyttet til pandemien, krigen i Ukraina og økte kostnader. Det mye omtalte trøbbelet med pass kan også være en medvirkende årsak, mener hun.

– Når det er sagt, er det godt mulig vi ser begynnelsen på en varig trend der færre reiser til utlandet og flere velger kortreist ferie hjemme i Norge, sier Krohn Devold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nær 40 prosent svarte at de planlegger utenlandsferie i år, noe som er en nedgang fra 2019 da prosenten var 51.

Endret reisemønster?

I undersøkelsen har personene også blitt spurt om de ville valgt ferie i utlandet eller i Norge, dersom de måtte velge. Fremdeles svarer flest – 49 prosent – Norge.

– Da vi stilte det samme spørsmålet i 2017 og 2018 svarte flertallet at de ville ha valgt utlandet. Nå ser vi et tydelig skifte med flere som ville ha valgt Norge enn det vi har sett tidligere, sier Krohn Devold.

Da var andelen som heller ville på ferie i utlandet, 50 prosent, mot 40 prosent som ville holde ferien til Norge.

Vestlandet og Nord-Norge på topp

Favorittfylket her til lands er Vestland, som troner øverst på lista over hvilket fylke flest nordmenn planlegger å legge ferien til med hele 23 prosent. Deretter følger Agder med 17 prosent og Vestfold og Telemark med 17 prosent.

Nord-Norge er den landsdelen flest ville ha valgt dersom de vare skulle valgt ett fylke. 16 prosent ville dratt til Nordland og 15 prosent ville valgt Troms og Finnmark. 11 prosent ville reist til Vestland, og 10 prosent til Møre og Romsdal.