
To strender på Karmøy tildeles miljømerket Blått Flagg

Det er som regel ikke kritthvite strender og krystallblått hav man forbinder med den røffe kysten på Vestlandet, men på Karmøy finner du faktisk flere av dem. De to største, Åkrasanden og Sandvesanden, tildeles i år miljømerket Blått Flagg.
BLÅTT FLAGG: Sammen med idylliske Skudeneshavn og Norges eldste Kongesete på Avaldsnes er strendene en av tre toppattraksjoner på Karmøy.
Åkrasanden ble tildelt Rogalands første Blått Flagg i 2015, og har beholdt miljømerket siden. Det er med stor glede at Camilla Vandvik, reiselivsrådgiver i Karmøy kommune, kan meddele at i år får også Sandvesanden tildelt miljømerket Blått Flagg.
-At 2 av få Blått Flagg sertifiserte strender på Vestlandet ligger på Karmøy er vi utrolig stolt over legger hun til i en pressemelding.

Populære surfestrender
Strendene er et populært besøksmål og benyttes til bading, turer eller aktiviteter som surfing og kiting. Med Nordsjøen som nærmeste nabo, og det røffe klimaet er det tydelig at kysten er en sårbar del av naturen.
Utfordringer med plast i havet har fått stort fokus de siste årene, og det å holde kysten ren er viktig for å bevare livet i og rundt havet for å ha en levende kystlinje.
Vandvik påpeker at arbeidet som kreves i forbindelse med sertifiseringen er med på å bedre opplevelsen av strendene både for lokale og tilreisende.
- Det å få denne anerkjennelse som Blått Flagg er på to av Karmøys strender, vitner om at det er mulig å bevare naturen, samtidig som den består som et attraktivt besøksmål i regionen. Miljømerkingen bidrar også til økt tilgjengelighet da det stilles krav til fasiliteter som toaletter og tilgang for rullestolbrukere legger Vandvik til.

Et internasjonalt kvalitetsstempel
Blått Flagg er et internasjonalt kvalitetsstempel på de beste strendene i verden. Ordningen drives av Foundation for Environmental Education (FEE) og søkere må oppfylle strenge krav. At en strand er tildelt Blått Flagg betyr at gjestene kan føle seg trygg på at både vannkvalitet og sikkerhet er ivaretatt. Det viser også at kommunen har fokus på å ta ansvar for miljøet på og rundt de aktuelle strendene.
- Blått Flagg er et godt verktøy for kommunen og Friluftsrådet Vest i bærekraftig forvaltning. Det iverksettes miljølæringstiltak og arrangeres aktiviteter og interessante vandringer med ulike tema på de flotte strendene, sier Vandvik. At man må sertifiseres hvert år gir også en trygghet om at man ikke hviler på gamle meritter, her kreves kontinuerlig fokus og arbeid.

Markeres med strandfest
I forbindelse med sesongåpning arrangeres det strandfest 29. mai for å markere årets tildeling av Blått Flagg. Her samles lokale krefter fra ulike organisasjoner, reiselivsnæringen og frivillige for å skape en folkefest.
- At vi har to strender som er miljømerket kan ikke gå forbi i stillhet, og vi ser frem til et arrangement med flere spennende aktiviteter for å markere dette, avslutter Vandvik.