Her stopper vi på bilferien

Mange tar pausen på bilturen på idylliske rasteplasser som denne på Venabygdsfjellet. Men vinneren blant stedene folk velger å stoppe er den lettvinne bensinstasjonen.
Mange tar pausen på bilturen på idylliske rasteplasser som denne på Venabygdsfjellet. Men vinneren blant stedene folk velger å stoppe er den lettvinne bensinstasjonen. Foto: NAF
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bensinstasjoner er vinnerne blant unge. Men både lokale serveringssteder og rasteplasser kommer høyt på listen over hvor vi legger pausene på norgesferien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I snitt svarer 42 prosent at de stopper på rasteplasser, og 54 prosent er innom lokale serveringssteder eller butikker. Bensinstasjoner får besøk av 69 prosent av de reisende, men hele 80 prosent av de yngste bilturistene.

– Vårt råd til bilturistene er å se litt utenfor hovedveiene etter de gode opplevelsene, sier Ingunn Handagard, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding.

– Noe av det fine med bilferie er nettopp det å få med seg lokale severdigheter og bruke god tid. Når bilen har fått sitt, så kan det være verdt tiden å stoppe på en fin rasteplass eller få med seg en lokal severdighet eller aktivitet, fortsetter hun.

Rasteplasser får oppgraderinger

Statens vegvesens arbeid med de Nasjonale turistveiene har gitt en rekke flotte, nye rasteplasser med gode fasiliteter og gjerne spektakulær utsikt.

– Behovet for gode rasteplasser har blitt enda mer aktuelt i fjor og i år, så mange som syv av ti av de som skal tilbringe ferien i Norge skal reise med bil, sier Handagard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For elbilistene er ladestasjoner et nødvendig stoppested. Etter norgesferien i fjor, var det mange som rapporterte om lange ladekøer på de mest trafikkerte tidene. NAF har etterlyst både flere og bedre utstyrte ladestasjoner.

– Flere rasteplasser klargjøres nå til lading, noe som er positivt. Men ladeutbyggingen må trappes opp. Mange steder savner elbilistene fasiliteter som toaletter, benker eller et tak som dekker bilen når du skal koble til og fra, påpeker Handagard.

Pauser reduserer ulykkesfare

Det er en liten andel, 5 prosent, som oppgir at de ikke pleier å stoppe på lange bilturer. Men selv om du gjerne vil raskt frem til feriedestinasjonen, er pauser viktig for å redusere trøtthet.

– På lange turer er det nødvendig med et avbrekk, minner NAF-rådgiveren om. - Oppmerksomheten går ned når vi blir trøtte, og en uoppmerksom sjåfør er en farlig sjåfør. Selv om du vil raskt frem til feriestedet, så ta deg tid til en 15 minutters hvilepause med jevne mellomrom, oppfordrer hun.