Spania gjenåpner grensene

Folk nyter strandlivet i Palma de Mallorca der det var god plass tirsdag denne uken. Søndag åpnet spanske myndigheter grensene for utenlandske turister. Foto: AP / NTB scanpix
Folk nyter strandlivet i Palma de Mallorca der det var god plass tirsdag denne uken. Søndag åpnet spanske myndigheter grensene for utenlandske turister. Foto: AP / NTB scanpix

Spania opphevet søndag unntakstilstanden som ble innført for 14 uker siden, og gjenåpnet grensene for europeere.

Allerede søndag morgen var det en jevn strøm av biler fra Frankrike. Alle som kom over grensa fikk temperaturen målt, og det samme skjedde på flyplassen i Madrid.

Grensa til Portugal er fortsatt stengt, men karanteneplikten er opphevet for alle tilreisende fra andre EU- og Schengen-land, samt Storbritannia. Alle må også fylle ut et skjema med helsetilstand og kontaktadresse

Spanjoler kunne også søndag for første gang siden 14. mars reise utenfor sine egne provinser, og mange i Madrid og ellers i innlandet satte kursen for middelhavskysten for en etterlengtet og utsatt sommerferie.

Mange i Barcelona la turen til Pyreneene, mens noen i Málaga dro av gårde til Baskerlandet, de fleste i sine egne biler.

Les også: Sveriges utenriksminister frykter pandemien skal skade nordisk samarbeid

Mye misnøye

Blant folk er stemningen er blanding av lettelse og irritasjon over myndighetene. Målinger viser at 68 prosent er misfornøyd med hvordan regjeringen har håndtert krisen.

Uansett ba statsminister Pedro Sánchez folk være forsiktig og gjorde det klart at restriksjonene kan innføres igjen med en gang om smitten øker igjen.

– Advarselen er klar. Smitten kan komme tilbake, og den kan ramme oss i en ny bølge. Vi må gjøre alt vi kan for å unngå det, sa han.

Selv om situasjonen nå stabiliseres i Europa, er viruset ute av kontroll på andre kontinenter.

En god del restriksjoner er fortsatt på plass i Spania, om enn litt forskjellig fra provins til provins.

Les også: Spania etterforsker ekskongen

Munnbind

Over hele landet må folk bruke munnbind, både inne og ute, om det ikke er mulig å holde halvannen meters avstand til hverandre.

Det er fortsatt også obligatorisk å bruke munnbind på offentlig transport og i butikker, og de fleste skolene er stengt fram til september. Fotballkamper kan spilles, men folk må følge dem hjemmefra.

Diskoteker kan imidlertid åpne, selv om dansegulvene er stengt, og museer, konserthaller, kafeer og restauranter kan alle åpne, selv om det begrensninger på hvor mange som kan slippes inn.

Spania er et av de hardest rammede landene i Europa, med over 245.000 smittet av koronaviruset og over 28.000 døde.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært