Rødt vil ha gradvis økende avgifter på flyreiser

Rødt-leder Bjørnar Moxnes og Rødt vil fremme forslag om ny måte å beregne flyavgift på som vil ramme dem som reiser dyrt, ofte og langt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Rødt-leder Bjørnar Moxnes og Rødt vil fremme forslag om ny måte å beregne flyavgift på som vil ramme dem som reiser dyrt, ofte og langt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Partiet Rødt vil at dem som reiser ofte og dyrt skal betale mer i avgifter enn dem som flyr sjelden og på økonomiklasse.

Opptil 2 milliarder kroner i året anslår Rødt at deres forslag til ny flyreiseavgift vil bidra med i statskassa, skriver Dagsavisen. Forslaget medfører at reisende på en dyr businessplass til utlandet må betale opptil 3.000 kroner i avgift dersom det allerede er gjennomført fem slike reiser innen det samme kalenderåret.

For den første flyreisen vil det ikke være noen avgift i det hele tatt, men etter den vil avgiften komme på og bli gradvis høyere avhengig av reisemål og type billett.

– Vi fremmer forslaget for å bygge opp en ny flysektor som en del av å løse klimakrisen på en rettferdig måte, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til avisen.

Samtidig mener han det er for mange unødvendige flyreiser i Norge og vil ha et system som kan føre til mer miljøvennlige valg. Det legges opp til å skjerme flere flyplasser rundt om i Norge.

– Poenget er å avgiftsbelegge dem som flyr mest, for det er de som har de største utslippene, men også de økonomiske midlene til å bare fortsette som før straks coronakrisen er over. Vi må få slutt på overflødige flyreiser mellom storbyene og uendelig med langhelger til Paris og New York til kampanjepris, sier Moxnes.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært