Dette er Ryanairs nye coronaregler: – Higer etter solskinn

Parkerte Ryanair-fly på flyplassen i Dublin 23. mars. NTB Scanpix/AFP.
Parkerte Ryanair-fly på flyplassen i Dublin 23. mars. NTB Scanpix/AFP.

Tar sikte på å gjenåpne 40 prosent av sine flyruter i juli.

Passasjerer med Ryanair vil måtte be om tillatelse til å bruke toalettet, ifølge nye regler selskapet har lagt frem. Flyselskapet planlegger å gjenåpne 40 prosent av sine flygninger i juli i håp om at myndighetenes reiserestriksjoner i Europa vil bli opphevet.

Europas største flyselskap planlegger omtrent 1000 flygninger daglig fra 1. juli, og å gjenopprette 90 prosent av rutene det hadde før pandemien. Før Covid-19-pandemien opererte Ryanair 2400 flygninger daglig. Det vil gjenoppta flygning fra de fleste av sine 80 baser rundt om på kontinentet.

Oppfordrer passasjerer til å ta tempen

Innen september venter Ryanair å drive 60 til 70 prosent av sitt vanlige flytilbud, avhengig av etterspørselen, sier Michael O'Leary, gruppens direktør.

– Folk har vært innelåst siden midten av mars. Jeg tror de higer etter å komme seg utenlands og få litt solskinn.

Hans bemerkninger står i kontrast til dem den britiske helseministeren Matt Hancock kom med, om at sommerferien trolig blir avlyst i år.

I en video om gjenopptakelsen av sine tjenester råder Ryanair passasjerer til å sjekke temperaturen før de reiser til flyplassen, gjøre innsjekk på nett og laste ned boardingkortet til sine smarttelefoner. Reisende vil igjen bli testet for temperatur ved flyplassen, må ha på seg ansiktsmasker eller annet dekke over ansiktet, og vaske hendene og bruke håndsprit i flyterminalene.

Dokø forbudt

Ombord på flyet vil de kunne kjøpe ferdigpakket snacks og drikke, kun med kontantløs betaling. Køer til toalettet vil være forbudt ombord, og passasjerene må vente på tillatelse fra kabinpersonalet for å bruke toalettet. Sosial avstand på flyplassene og ombord vil bli oppfordret til der det er mulig.

Tiltakene inkluderer mindre bagasje og en grundig vask av flyet hver natt, med kjemikalier som har virkning i over 24 timer. Alle Ryanair-fly har Hepa-luftfiltre som brukes ved intensivavdelingen på sykehus, sier flyselskapet.

O’Leary fnyser av Storbritannias planlagte 14-dagers karantene for ankommende fra utlandet, der det er gjort unntak for franske og irske reisende. Han sier unntakene viser at karantenebestemmelsene ikke er vitenskapelig fundert, at passasjerer bør ignorere reglene, og at britiske myndigheter mangler politiressurser til å sjekke om folk følger reglene.

Men han legger til at britiske famillier lett kan gå i karantene hjemme i to uker etter å ha kommet tilbake fra ferie, og hvis destinasjoner som Spania og Italia innfører tilsvarende regler kan britiske reisende simpelthen isolere seg der de reiser til.

Han sier til ITVs Good Morning Britain: «Jeg tror ikke denne 14-dagers isoleringen vil være effektiv. Det vil ikke ha noen kredibilitet blant reisende, men er mulig å håndtere».

Kutter 3000 stillinger

Tidligere denne måneden varslet Ryanair at selskapet vil kutte 3000 arbeidsplasser, eller 15 prosent av dets stab på 20.000, da de ikke venter at passasjerantall eller priser vil vende tilbake til nivåene før pandemien før tidligst i 2022.

Ryanair vil kreve at alle passasjerer som flyr i juli og august fyller inn detaljer ved innsjekk om hvor lenge besøket skal vare, og hvilke adresser de skal ha i andre EU-land. Kontaktinformasjonen skal gis til EU-myndigheter for å hjelpe dem å overvåke isoleringsregler.

Siden flyrestriksjonene på grunn av covid-19 ble innført i midten av mars har Ryanair hatt et minimumstilbud på 30 daglige ruter mellom Irland, Storbritannia og Europa. Pandemien har tvunget flyselskap verden rundt til å sette sine flåter på bakken.

Andre flyselskap som Wizz Air og KLM har også annonsert retur til flygninger. British Airways' eier IAG har planlagt med 1000 flygninger daglig fra juli, men direktør Willie Walsh sa mandag at planene vil bli revurdert i lys av 14-dagers karantene-bestemmelsen. Han sier antall flygninger trolig vil bli «minimal».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært