Du kan bli pålagt ferie mens du er permittert

Blir du syk før ferien starter, eller under ferien, kan ferien utsettes eller man kan få tilbake et tilsvarende antall feriedager senere. Er du i karantene av preventive grunner, har du derimot ikke krav på å få utsatt ferie.
Blir du syk før ferien starter, eller under ferien, kan ferien utsettes eller man kan få tilbake et tilsvarende antall feriedager senere. Er du i karantene av preventive grunner, har du derimot ikke krav på å få utsatt ferie. Foto: Solveig Vikene / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidstilsynet har kommet med svar på en rekke coronarelaterte feriespørsmål de har fått den siste tiden – særlig med tanke på permittering og karantene. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant de seks vanligste spørsmålene Arbeidstilsynet får om temaet er hvorvidt man må ta ut planlagte feriedager mens man er permittert.

«Ja. Ferieloven gjelder også når arbeidstaker er permittert, og du kan bli pålagt å avvikle planlagt ferie. Feriedager teller ikke med som permitteringstid,» er svaret.

Blir man syk før ferien starter, eller under ferien, kan ferien utsettes eller man kan få tilbake et tilsvarende antall feriedager senere. Er man i karantene av preventive grunner, har man derimot ikke krav på å få utsatt ferie.

Man har heller ikke rett til å flytte ferien dersom man ikke kan reise som planlagt på grunn av coronasituasjonen. Det er derimot kun helsevesenet som har rett til å beordre arbeidstakere på jobb, etter Helseberedskapsloven.