Liten øynasjon vil kjempe for verdens vakreste stjernehimmel

Den vesle stillehavsnasjonen Niue, en tre timers flytur nordøst for New Zealand, vil satse på stjernehimmelen for å lokke turister. Foto: niueisland.com.
Den vesle stillehavsnasjonen Niue, en tre timers flytur nordøst for New Zealand, vil satse på stjernehimmelen for å lokke turister. Foto: niueisland.com.

Lysforurensning drukner de fleste stjernene på nattehimmelen. Nå vil stillehavsnasjonen Niue bli verdens mørkeste nasjon.

I dag er Melkeveien ikke synlig for rundt én av tre mennesker på jorda. Det betyr at milliarder av mennesker ikke har sett hvor spektakulær en uspolert stjernehimmel kan være.

Nå har den vesle øynasjonen Niue i Stillehavet erklært seg som en såkalt «International Dark Sky Place», altså et sted som vil begrense den kunstige belysningen som skygger for stjernehimmelen. Niue blir dermed den første nasjonen i verden som går aktivt inn for å redusere nattens lysforurensning, skriver reisenettstedet Lonely Planet.

– For en nasjon som bare har 1600 innbyggere, er det en stor bragd å bli det første «mørk-himmel»-landet i verden, sier Felicity Bollen, leder for turistorganisasjonen Niue Tourism.

Les også: Ny studie: Dramatisk insektsdød kan skyldes lysforurensning

For å minimalisere lysforurensningen på den 2400 kvadratkilometer store øya, ønsker myndighetene i landet blant annet å bytte ut alle gatelys samt oppgradere annen belysning slik at minst mulig går opp i luften.

Myndighetene håper en vakker og klar stjernehimmel skal være med på å bevare landets gamle tradisjoner med stjernetitting - samtidig som det skal kunne lokke flere turister til den vesle øynasjonen som ligger ved Tonga, Fiji og Samoa i Stillehavet.

De siste årene har jordas lysforurensing økt betraktelig, slik at det mange steder aldri blir helt mørkt. Dette er blant annet med på å påvirke insekter, dyr, planter og vår egen helse.

Det har ført til dannelsen av International Dark-Sky Association, en internasjonal forening med det formål å begrense den kunstige belysningen, hvor Niue nå er med.

I tillegg til den vesle stillehavsnasjonen er over 130 andre steder offisielt registrert på listen til organisasjonen, blant annet parker, reservater og småsamfunn.

Les også: En tredjedel av oss kan ikke se stjernehimmelen