– Vanskelig å si når turister bør slutte å besøke en vulkan

En redningsbåt drar fra White Island i New Zealand etter vulkanens utbrudd mandag 9. desember. (Foto: Michael Schade via AP / NTB scanpix).
En redningsbåt drar fra White Island i New Zealand etter vulkanens utbrudd mandag 9. desember. (Foto: Michael Schade via AP / NTB scanpix).

Vulkanturismen øker, og turistene vil besøke aktive vulkaner under overvåkning. Men beregningene er usikre, og avveiningene er ikke enkle, mener Cambridge-forsker Amy Donovan.

Mandag 9. desember får vulkanen på White Island utenfor New Zealand et utbrudd, samtidig som det er turister på øya.

14 mennesker er døde og 30 personer er skadet som følge av utbruddet. To andre er fortsatt savnet.

Vulkaner som White Island er veldig uforutsigbare.

Nede i grunnen har de et system av vann som påvirkes av varmen og gassen fra magmaen. Det er en hårfin balanse som lett kan rokkes ved.

Men i likhet med mange aktive vulkaner på jorda, har White Island vært en populært mål for turister. Hvert år besøker mer enn 10 000 turister øya, som heter Te Puia o Whakaari på maori, ifølge CNN.

ABC Nyheters journalist havnet i vulkan-drama: Da vulkanen nesten tok meg

Til den amerikanske kringkasteren sier en vulkanekspert at han har ment at White Island var en ulykke som bare ventet på å skje. Lignende kommentarer har falt fra andre eksperter etter utbruddet mandag.

Så hvorfor valgte turoperatørene å ta med turister ut til White Island den dagen?

Slik så vulkanen på White Island ut tre dager etter utbruddet som krevde fem menneskeliv. (Foto: Jorge Silvar / Reuters / NTB scanpix).
Slik så vulkanen på White Island ut tre dager etter utbruddet som krevde fem menneskeliv. (Foto: Jorge Silvar / Reuters / NTB scanpix).

– Umulig å forutse utbruddet

GeoNet, New Zealands tjeneste for vulkanovervåkning, sendte ut to varsler i ukene før utbruddet. Den første oppgraderte farenivået til 2 av 5 på en skala der 3 og høyere betyr utbrudd.

Det betyr at de varslet om en mulighet for utbruddsfare, ifølge GeoNets nettsider.

Men varslene deres inneholdt ikke advarsler mot å gå tur oppi vulkanen.

Burde turistene ha blitt stoppet?

– Det var ingen klare signaler på at et voldsomt utbrudd var i ferd med å skje, sier Chris Elders, professor og geologiekspert ved Curtin University til australske ABC News.

Selv om White Island var var kjent som en aktiv vulkan, besøker turister ofte også andre vulkansteder med liknende kjennetegn, påpeker Elders.

– Det er vanskelig å si på hvilket nivå folk skal slutte å dra til et slikt sted, sier han.

Amy Donovan ved University of Cambridge har lenge forsket på vulkanturisme koblet til risikovurderinger av vulkaner.

Hun er enig med Elders i at det er en vanskelig vurdering fordi det er så mye usikkerhet om hvordan vulkaner, spesielt slike som White Island, oppfører seg.

– Når forskerne overvåker vulkaner, får de informasjon om aktivitetsnivået og mønstrene i aktiviteten sett over lange perioder. Men å varsle eksplosjoner som denne, er ikke mulig, skriver Donovan i en e-post til forskning.no.

Men:

– Hvis et varsel advarer om mulige farer for utbrudd, vil det være fornuftig å holde seg på avstand fra vulkanen.

Les også: Seks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand

Risiko ligger i eventyr-turismens natur

Vulkanturismen er på fremmarsj, forteller Donovan.

For turistmålene ligger det penger i dette. Samtidig øker det folks kunnskap om naturen og de voldsomme kreftene i den.

Vulkaner er heller ikke de eneste turistattraksjonene som innebærer risiko. Også elverafting, basehopp og dykkerturer ender noen ganger fatalt.

White Island er en del av en eventyrturisme-pakke, sa borgermester i byen Whakatāne, Judy Turner, til The Guardian på en følelsesladet pressekonferanse onsdag.

Hun ønsker at turistene igjen skal komme til den lokale vulkanen når det blir trygt.

– New Zealand har hatt en tendens til å spesialisere seg i adventure-turisme, og det ligger i denne turismeformens natur at det er en grad av risiko, sa Turner.

Usikre risikovurderinger

Amy Donovan har forsket på spennet mellom vulkanturismen og risikovurderingen av vulkaner i flere år, med casestudier i ulike land.

I en artikkel fra 2018 beskriver hun hvordan Island forholder seg til turisters ønske om å komme nært innpå vulkanene og bekymringen for oppførselen deres. Den ble publisert av Royal Geographical Society.

Da vulkanen Holuhraun hadde utbrudd i 2014 og 2015, ble turistene holdt borte fra den. Men da prøvde noen å fly inn med helikopter etter mørkets frembrudd, ifølge artikkelen.

Også White Island har vært en vulkan mange ville oppleve. Så hvordan veier man risikoen opp mot turistenes ønsker?

– Det er vanskelig når det er et marked for slike turer, og det må tas avgjørelser om man for eksempel skal gjennomføre en tur men holde folk på avstand i en båt heller enn å gå i land på øya, forteller Donovan.

Les også: – Et utbrudd kan sammenlignes med ødeleggelsene av Pompeii

Når skal eksperter slå alarm?

Innad i vulkan-fagmiljøet har ekspertene ulike syn på det å sende ut en falsk alarm, det viste en studie fra Donovan og to andre forskere i 2014.

Men de fleste vulkanologene i undersøkelsen mente det var best å slå alarm en gang for mye enn en gang for lite.

Men tvilen handlet om at beregningene var usikre, og også at de lurte på om folk flest egentlig ville skjønne hva risikoen egentlig innebar.

Hvis risikoen ble vurdert som stor, var ekspertene mindre i tvil. Men de uforutsigbare vulkanene som var vanskelige å skjønne, var knyttet til mer ambivalens om å sende ut advarsel og mer bekymring for å slå falsk alarm, ifølge studien.

Hvor mye vet turistene?

Turistene bør bli godt informert om risikoen, sier turismeprofessor ved Auckland University, Michael Leuck ifølge RNZ News på New Zealand.

Han har inntrykk av at turoperatøren White Island Tours ga gode briefinger.

Leuck mener at selskapet er kjent for å være erfarne og nøye med sikkerheten.

Det er viktig at turoperatørene vurderer forskernes rapporter fra vulkanovervåkningen veldig nøye, mener Amy Donovan

– Selv om det er litt ulikt fra sted til sted, er rapportene og varslene fra observatoriene vanligvis offentlig tilgjengelig også, mener hun.

Turoperatørene bør få detaljert informasjon

Men det er kanskje ikke så enkelt å være vulkanturoperatør.

De sjekker informasjonen fra ekspertene, men i en travel turistsesong, når alt er ved det vante og farenivået har vært det samme en stund – hva skal til for at de avlyser?

Hvordan kan vi egentlig forvente at turoperatører agerer i møte med et varsel som det de kunne lese på GeoNet?

Det er et vanskelig spørsmål, synes Donovan.

– Men hvis det er risiko for utbruddsaktivitet, ville jeg personlig holde folk unna vulkanmunningen, sier hun.

Samtidig ser hun hvordan det kan skje at turoperatører ikke går for den sikreste løsningen.

– Jeg kan skjønne at turoperatører som drar dit jevnlig, kanskje føler at kjenner hvordan vulkanen oppfører seg, og det kan være villedende - det skjer med folk alle steder!

– Dette krever at de går detaljert inn i vitenskapelige rapporter. Forskerne har tilgang på data som gir dem tilleggsinformasjon, og GNS er verdensledende i å håndtere vulkanrisiko, så de bør tas veldig alvorlig, mener Donovan.

Denne saken ble først publisert i Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:46 Kina bekrefter flere virusdødsfall03:38 Frp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36 Australia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33 Oslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31 Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Slik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Gris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM10:24 NAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07 Fortsatt ingen endring i styringsrenten09:35 Virusfrykt rammer Asia-børsene09:28 Norge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16 Mye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15 Brækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14 Barn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14 – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12 Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46 Arbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45 Stadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05 Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30 Intense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10 Rio Ferdinand: – Jeg er flau07:06 – 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00 Norge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47 Tre døde da brannfly styrtet i Australia06:35 Savnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08 Studie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07 Boeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00 Veiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00 FN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30 Nå skal hagefuglene telles05:15 SV vil teste klimaviljen05:00 Søreide venter fortsatt på svar fra USA04:50 Rådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33 WHO berømmer Kina for smittetiltak03:47 Færre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46 Trump deltar som første president i anti-abort-marsj
Siste nytt
03:46VerdenKina bekrefter flere virusdødsfall03:38NorgeFrp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36VerdenAustralia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33NorgeOslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31VerdenDommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10NorgeKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01NorgeTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05PolitikkSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenSlik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenGris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM10:24MotorNAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07PengerFortsatt ingen endring i styringsrenten09:35PengerVirusfrykt rammer Asia-børsene09:28SportNorge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16SportMye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15SportBrækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14VerdenBarn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14Penger– 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12NorgeLaila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46PengerArbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45NorgeStadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05Helse og livsstilEksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30PolitikkIntense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10SportRio Ferdinand: – Jeg er flau07:06Norge– 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00NorgeNorge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47VerdenTre døde da brannfly styrtet i Australia06:35VerdenSavnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08Helse og livsstilStudie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07VerdenBoeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00MotorVeiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00VerdenFN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstil75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30NorgeNå skal hagefuglene telles05:15PolitikkSV vil teste klimaviljen05:00VerdenSøreide venter fortsatt på svar fra USA04:50NorgeRådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak03:47NorgeFærre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46VerdenTrump deltar som første president i anti-abort-marsj
Populært