– Vanskelig å si når turister bør slutte å besøke en vulkan

En redningsbåt drar fra White Island i New Zealand etter vulkanens utbrudd mandag 9. desember. (Foto: Michael Schade via AP / NTB scanpix).
En redningsbåt drar fra White Island i New Zealand etter vulkanens utbrudd mandag 9. desember. (Foto: Michael Schade via AP / NTB scanpix).

Vulkanturismen øker, og turistene vil besøke aktive vulkaner under overvåkning. Men beregningene er usikre, og avveiningene er ikke enkle, mener Cambridge-forsker Amy Donovan.

Mandag 9. desember får vulkanen på White Island utenfor New Zealand et utbrudd, samtidig som det er turister på øya.

14 mennesker er døde og 30 personer er skadet som følge av utbruddet. To andre er fortsatt savnet.

Vulkaner som White Island er veldig uforutsigbare.

Nede i grunnen har de et system av vann som påvirkes av varmen og gassen fra magmaen. Det er en hårfin balanse som lett kan rokkes ved.

Men i likhet med mange aktive vulkaner på jorda, har White Island vært en populært mål for turister. Hvert år besøker mer enn 10 000 turister øya, som heter Te Puia o Whakaari på maori, ifølge CNN.

ABC Nyheters journalist havnet i vulkan-drama: Da vulkanen nesten tok meg

Til den amerikanske kringkasteren sier en vulkanekspert at han har ment at White Island var en ulykke som bare ventet på å skje. Lignende kommentarer har falt fra andre eksperter etter utbruddet mandag.

Så hvorfor valgte turoperatørene å ta med turister ut til White Island den dagen?

Slik så vulkanen på White Island ut tre dager etter utbruddet som krevde fem menneskeliv. (Foto: Jorge Silvar / Reuters / NTB scanpix).
Slik så vulkanen på White Island ut tre dager etter utbruddet som krevde fem menneskeliv. (Foto: Jorge Silvar / Reuters / NTB scanpix).

– Umulig å forutse utbruddet

GeoNet, New Zealands tjeneste for vulkanovervåkning, sendte ut to varsler i ukene før utbruddet. Den første oppgraderte farenivået til 2 av 5 på en skala der 3 og høyere betyr utbrudd.

Det betyr at de varslet om en mulighet for utbruddsfare, ifølge GeoNets nettsider.

Men varslene deres inneholdt ikke advarsler mot å gå tur oppi vulkanen.

Burde turistene ha blitt stoppet?

– Det var ingen klare signaler på at et voldsomt utbrudd var i ferd med å skje, sier Chris Elders, professor og geologiekspert ved Curtin University til australske ABC News.

Selv om White Island var var kjent som en aktiv vulkan, besøker turister ofte også andre vulkansteder med liknende kjennetegn, påpeker Elders.

– Det er vanskelig å si på hvilket nivå folk skal slutte å dra til et slikt sted, sier han.

Amy Donovan ved University of Cambridge har lenge forsket på vulkanturisme koblet til risikovurderinger av vulkaner.

Hun er enig med Elders i at det er en vanskelig vurdering fordi det er så mye usikkerhet om hvordan vulkaner, spesielt slike som White Island, oppfører seg.

– Når forskerne overvåker vulkaner, får de informasjon om aktivitetsnivået og mønstrene i aktiviteten sett over lange perioder. Men å varsle eksplosjoner som denne, er ikke mulig, skriver Donovan i en e-post til forskning.no.

Men:

– Hvis et varsel advarer om mulige farer for utbrudd, vil det være fornuftig å holde seg på avstand fra vulkanen.

Les også: Seks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand

Risiko ligger i eventyr-turismens natur

Vulkanturismen er på fremmarsj, forteller Donovan.

For turistmålene ligger det penger i dette. Samtidig øker det folks kunnskap om naturen og de voldsomme kreftene i den.

Vulkaner er heller ikke de eneste turistattraksjonene som innebærer risiko. Også elverafting, basehopp og dykkerturer ender noen ganger fatalt.

White Island er en del av en eventyrturisme-pakke, sa borgermester i byen Whakatāne, Judy Turner, til The Guardian på en følelsesladet pressekonferanse onsdag.

Hun ønsker at turistene igjen skal komme til den lokale vulkanen når det blir trygt.

– New Zealand har hatt en tendens til å spesialisere seg i adventure-turisme, og det ligger i denne turismeformens natur at det er en grad av risiko, sa Turner.

Usikre risikovurderinger

Amy Donovan har forsket på spennet mellom vulkanturismen og risikovurderingen av vulkaner i flere år, med casestudier i ulike land.

I en artikkel fra 2018 beskriver hun hvordan Island forholder seg til turisters ønske om å komme nært innpå vulkanene og bekymringen for oppførselen deres. Den ble publisert av Royal Geographical Society.

Da vulkanen Holuhraun hadde utbrudd i 2014 og 2015, ble turistene holdt borte fra den. Men da prøvde noen å fly inn med helikopter etter mørkets frembrudd, ifølge artikkelen.

Også White Island har vært en vulkan mange ville oppleve. Så hvordan veier man risikoen opp mot turistenes ønsker?

– Det er vanskelig når det er et marked for slike turer, og det må tas avgjørelser om man for eksempel skal gjennomføre en tur men holde folk på avstand i en båt heller enn å gå i land på øya, forteller Donovan.

Les også: – Et utbrudd kan sammenlignes med ødeleggelsene av Pompeii

Når skal eksperter slå alarm?

Innad i vulkan-fagmiljøet har ekspertene ulike syn på det å sende ut en falsk alarm, det viste en studie fra Donovan og to andre forskere i 2014.

Men de fleste vulkanologene i undersøkelsen mente det var best å slå alarm en gang for mye enn en gang for lite.

Men tvilen handlet om at beregningene var usikre, og også at de lurte på om folk flest egentlig ville skjønne hva risikoen egentlig innebar.

Hvis risikoen ble vurdert som stor, var ekspertene mindre i tvil. Men de uforutsigbare vulkanene som var vanskelige å skjønne, var knyttet til mer ambivalens om å sende ut advarsel og mer bekymring for å slå falsk alarm, ifølge studien.

Hvor mye vet turistene?

Turistene bør bli godt informert om risikoen, sier turismeprofessor ved Auckland University, Michael Leuck ifølge RNZ News på New Zealand.

Han har inntrykk av at turoperatøren White Island Tours ga gode briefinger.

Leuck mener at selskapet er kjent for å være erfarne og nøye med sikkerheten.

Det er viktig at turoperatørene vurderer forskernes rapporter fra vulkanovervåkningen veldig nøye, mener Amy Donovan

– Selv om det er litt ulikt fra sted til sted, er rapportene og varslene fra observatoriene vanligvis offentlig tilgjengelig også, mener hun.

Turoperatørene bør få detaljert informasjon

Men det er kanskje ikke så enkelt å være vulkanturoperatør.

De sjekker informasjonen fra ekspertene, men i en travel turistsesong, når alt er ved det vante og farenivået har vært det samme en stund – hva skal til for at de avlyser?

Hvordan kan vi egentlig forvente at turoperatører agerer i møte med et varsel som det de kunne lese på GeoNet?

Det er et vanskelig spørsmål, synes Donovan.

– Men hvis det er risiko for utbruddsaktivitet, ville jeg personlig holde folk unna vulkanmunningen, sier hun.

Samtidig ser hun hvordan det kan skje at turoperatører ikke går for den sikreste løsningen.

– Jeg kan skjønne at turoperatører som drar dit jevnlig, kanskje føler at kjenner hvordan vulkanen oppfører seg, og det kan være villedende - det skjer med folk alle steder!

– Dette krever at de går detaljert inn i vitenskapelige rapporter. Forskerne har tilgang på data som gir dem tilleggsinformasjon, og GNS er verdensledende i å håndtere vulkanrisiko, så de bør tas veldig alvorlig, mener Donovan.

Denne saken ble først publisert i Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:24 Nok en seier for Minnesota Wild mot Tampa Bay Lightning05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra på for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30 Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26 Konkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20 Drammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39 Undersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32 Frp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31 Barn funnet i massegrav i Panama00:40 Tetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18 Medier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48 Erna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31 Telenor oppretter nytt selskap21:18 Christopher Tolkien er død20:41 Homo sapiens hvem er det? Som regel er det en hvit mann20:07 Krever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25 Forsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12 Siv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44 Venstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31 Attenborough advarer om klimakrise18:28 Full stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00 Kilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36 Prinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25 Mann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13 Krever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09 Giuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31 Siv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57 Ber influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52 Fourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51 Nokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17 Thingnes Bø og kona fikk en gutt14:52 Forbrukertilsynet anmelder XXL14:50 Evakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49 Putins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02 Skiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48 Toppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46 Bose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29 Rouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28 Netflix skrur opp prisene i Norge13:05 Valgekspert: – Spiller kortene i hendene på Ap12:50 Martin Samuelsen selges til Hull12:41 Flere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40 Støre frykter mer Frp-gjennomslag12:25 IS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23 Over 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50 Kvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50 Aldringsforsker får pris av Olav Thon11:49 Ekspert: Regjeringens mest alvorlige krise11:24 Fortsatt alvorlig for mann etter elsparkesykkel-ulykke11:12 Utslåtte dansker vil ha diskusjon om EM-formatet10:56 Svak start for Hovland i Abu Dhabi10:55 Rashford kan rekke Liverpool-kampen10:53 – De høyreradikale er på vei tilbake til gata10:33 Blodspor kan ha avslørt drapsmannen09:59 Asia-børser svakt opp etter handelsavtale09:59 Ny aktor på plass i saken mot Eirik Jensen09:46 Influensautbruddet har stagnert09:30 Lokalvalget ga kvinnerekord09:29 Indiske bakere forsøker å lage verdens lengste kake09:14 Nybilsalget i EU opp for sjette året på rad09:13 SAS og Apollo fornyer milliardavtale09:11 Grensehandelen kan dobles innen 203009:10 Tre pågrepet i internasjonal Kripos-aksjon08:55 Frp-lederen: Kravlista forhåpentligvis klar torsdag08:46 Overgrepsdømt krevde å få fortsette å jobbe som lege – tapte i retten08:19 Da de nye bommene kom, skjedde det noe veldig raskt07:48 Grande ber Frp ta forhandlinger internt i regjeringen07:45 Putins statsministerkandidat skal spørres ut i statsdumaen07:14 Mystisk lungevirus har spredd seg til Japan07:08 Norge når elbilmål før tiden: – En milepæl som er helt utrolig07:02 Brennhet Sørloth vil forlenge Tyrkia-eventyret07:00 Frp-folk vil ha strengere innvandringspolitikk for å bli i regjering06:43 «Ny» McGregor klar for comeback i ringen søndag06:30 Hergeirssons OL-kval er spikret, håndballmygg får sjansen06:01 Lettelse etter regn over skogbrannene i Australia06:00 100 år siden USA innførte totalforbud mot alkohol05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie lover kortere arbeidstid for fastlegene05:25 Økt omsetning for kjøpesentrene i fjor05:12 Den tyske regjeringen enig med delstater om plan for kullavvikling04:51 Høyre-topper vil at staten skal ta kontroll over dårlige skoler04:36 Hemmelig aksjon reddet forhistorisk skog fra brannene03:47 Ny rekord på Wall Street etter handelsavtale03:42 Høie vil rydde opp i ulik ventelistepraksis03:23 Overgrepsdømt mann får forlenget straff03:16 USA gjenopptar kampen mot IS i Irak02:36 Ny migrantkaravane på vei mot USA02:04 Universitetsrektor vil flytte studenter og ansatte fra Lillestrøm til Oslo01:43 Helgheim: Frp krever å få innfridd krav i tillegg til plattformen01:36 Krisen i Libanon vokser: – Vi er i fritt fall nå01:03 Kvinne blir toppdiplomat i Vatikanet
Siste nytt
05:30NorgeBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:24SportNok en seier for Minnesota Wild mot Tampa Bay Lightning05:07VerdenAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06VerdenBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38VerdenSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02NorgeFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra på for regjeringen02:46VerdenNy person død av mystisk virus i Kina02:45VerdenGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30VerdenIsrael angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26NorgeKonkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20NorgeDrammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39NorgeUndersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32NorgeFrp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31VerdenBarn funnet i massegrav i Panama00:40NorgeTetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18SportMedier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48NorgeErna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31PengerTelenor oppretter nytt selskap21:18VerdenChristopher Tolkien er død20:41StemmerHomo sapiens hvem er det? Som regel er det en hvit mann20:07NorgeKrever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25NorgeForsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12PolitikkSiv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44NorgeVenstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31VerdenAttenborough advarer om klimakrise18:28NorgeFull stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00NorgeKilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36NorgePrinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25NorgeMann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13VerdenKrever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09VerdenGiuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31PolitikkSiv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57PengerBer influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52SportFourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51NorgeNokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17SportThingnes Bø og kona fikk en gutt14:52PengerForbrukertilsynet anmelder XXL14:50NorgeEvakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49PolitikkPutins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02SportSkiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48SportToppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46PengerBose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29VerdenRouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28PengerNetflix skrur opp prisene i Norge13:05PolitikkValgekspert: – Spiller kortene i hendene på Ap12:50SportMartin Samuelsen selges til Hull12:41SportFlere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40PolitikkStøre frykter mer Frp-gjennomslag12:25NorgeIS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23VerdenOver 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50Helse og livsstilAldringsforsker får pris av Olav Thon11:49PolitikkEkspert: Regjeringens mest alvorlige krise11:24NorgeFortsatt alvorlig for mann etter elsparkesykkel-ulykke11:12SportUtslåtte dansker vil ha diskusjon om EM-formatet10:56SportSvak start for Hovland i Abu Dhabi10:55SportRashford kan rekke Liverpool-kampen10:53Norge– De høyreradikale er på vei tilbake til gata10:33NorgeBlodspor kan ha avslørt drapsmannen09:59PengerAsia-børser svakt opp etter handelsavtale09:59NorgeNy aktor på plass i saken mot Eirik Jensen09:46Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert09:30PolitikkLokalvalget ga kvinnerekord09:29VerdenIndiske bakere forsøker å lage verdens lengste kake09:14MotorNybilsalget i EU opp for sjette året på rad09:13PengerSAS og Apollo fornyer milliardavtale09:11PengerGrensehandelen kan dobles innen 203009:10NorgeTre pågrepet i internasjonal Kripos-aksjon08:55PolitikkFrp-lederen: Kravlista forhåpentligvis klar torsdag08:46NorgeOvergrepsdømt krevde å få fortsette å jobbe som lege – tapte i retten08:19MotorDa de nye bommene kom, skjedde det noe veldig raskt07:48PolitikkGrande ber Frp ta forhandlinger internt i regjeringen07:45VerdenPutins statsministerkandidat skal spørres ut i statsdumaen07:14Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredd seg til Japan07:08MotorNorge når elbilmål før tiden: – En milepæl som er helt utrolig07:02SportBrennhet Sørloth vil forlenge Tyrkia-eventyret07:00PolitikkFrp-folk vil ha strengere innvandringspolitikk for å bli i regjering06:43Sport«Ny» McGregor klar for comeback i ringen søndag06:30SportHergeirssons OL-kval er spikret, håndballmygg får sjansen06:01VerdenLettelse etter regn over skogbrannene i Australia06:00Verden100 år siden USA innførte totalforbud mot alkohol05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkHøie lover kortere arbeidstid for fastlegene05:25PengerØkt omsetning for kjøpesentrene i fjor05:12VerdenDen tyske regjeringen enig med delstater om plan for kullavvikling04:51PolitikkHøyre-topper vil at staten skal ta kontroll over dårlige skoler04:36VerdenHemmelig aksjon reddet forhistorisk skog fra brannene03:47PengerNy rekord på Wall Street etter handelsavtale03:42PolitikkHøie vil rydde opp i ulik ventelistepraksis03:23NorgeOvergrepsdømt mann får forlenget straff03:16VerdenUSA gjenopptar kampen mot IS i Irak02:36VerdenNy migrantkaravane på vei mot USA02:04NorgeUniversitetsrektor vil flytte studenter og ansatte fra Lillestrøm til Oslo01:43PolitikkHelgheim: Frp krever å få innfridd krav i tillegg til plattformen01:36VerdenKrisen i Libanon vokser: – Vi er i fritt fall nå01:03VerdenKvinne blir toppdiplomat i Vatikanet
Populært