Oslo på 21.plass – her er de beste byene for de bilgladePlanlegger du å kjøre bil i ferien? Da er Calgary beste by for deg

VIDEO: Verdens mest bilvennlige byer. Én nordisk by er blant de ti beste.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Canada gjør det skarpt på fersk undersøkelse over byer med den beste infrastrukturen, sikkerheten og kostnader for både fastboende og tilreisende sjåfører. Beste nordiske måtte nøye seg med 7. plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange forbinder Calgary i Canada med de olympiske vinterleker som fant sted i 1988 og byen er ellers kjent som en populær destinasjon for vintersport og økoturisme med kort vei til en rekke store fjelldestinasjoner, som nasjonalparken Banff i Rocky Mountains i nærheten av byen. Nå har byen klatret blitt kåret til verdens hyggeligste by for de som sitter bak rattet på kjøretøy.

I en fersk studie publisert av Mister Auto er 100 byer verden over blitt vurdert og rangert på grunnlag av 15 kriterier tilknyttet infrastruktur, sikkerhet og kostnader. Canadas tredje største by sikres gullplassen for sin samlede uttelling i blant annet vei- og trafikkvalitet, antall dødsulykker og kostnader for parkering og drivstoff.

På andre plass kom Dubai mens Canada sikret seg nok en topplassering med Ottawa på en solid tredjeplass. Sveitsiske Bern ble beste europeiske storby på listen, mens Gøteborg kom som beste nordiske by på syvende plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  1. Calgary, Canada (100)
  2. Dubai, De forente arabiske emirater (97,87)
  3. Ottawa, Canada (96,60)
  4. Bern, Sveits (96.23)
  5. El Paso, De forente stater (96.01)
  6. Vancouver, Canada (95,99)
  7. Gøteborg, Sverige (95,66)
  8. Düsseldorf, Tyskland (95.36)
  9. Basel, Sveits (95,28)
  10. Dortmund, Tyskland (95,27)

Oslo plasserer seg på 21. plass på lista (92,44) - tre plasser bak Stockholm og 13 plasser foran København. Det er spesielt billig parkering som trekker Norge opp på lista.

Nederst, på 99.- og 100.-plass, finner vi henholdsvis Ulan Bator i Mongolia (20.30) og Mumbai i India (1,00). Det er jevnt over byer i de fattigste landene som scorer dårligst, mens de rike landene har storbyer med gode bilist-forhold.

(Saken fortsetter under)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Göteborg ble beste nordiske by på listen over de beste byene for bilister. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Göteborg ble beste nordiske by på listen over de beste byene for bilister. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Når det kommer til trivsel knyttet opp mot trafikkork, scorer amerikanske El Paso og svenske Malmø høyt sammenliknet med Mumbai i India som til sammenlikning får det slette lag.

Australske Brisbane, Stockholm og Salvador i Brasil gjør det sterkt på luftkvalitet, mens i Lagos i Nigeria kan det være en fordel med ansiktsmaske skal vi tro undersøkelsen. Øverst på listen over veikvalitet troner intet mindre enn fire sveitsiske byer: Bern, Basel, Zürich og Genève.

Og for deg som er opptatt av prisen du må betale for å kunne parkere leiebilen, kan det jo være greit å vite at i den australske storbyen Sydney må du regne med å betale 354 kroner for to timer. Det er mer enn i New York (347 kroner) og Brisbane (278 kroner).

Hele oversikten kan du lese her.