Italia erklærer unntakstilstand i Venezia

Venezia våknet onsdag til marerittlignende scener, med en tidevannsbølge byen ikke har sett maken til på 53 år.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den italienske regjeringen erklærer unntakstilstand i flomrammede Venezia. En tidevannsbølge har satt boliger, butikker og berømte monumenter under vann. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Giuseppe Conte beskriver situasjonen i den historiske byen som «et stikk i hjertet av landet», og kalte torsdag inn til en regjeringskonferanse hvor han erklærte unntakstilstand.

Etter møtet sa han at regjeringen umiddelbart utbetaler 20 millioner euro i nødbevilgning til å håndtere oppgavene det haster aller mest med etter flommen som la byen under vann tirsdag.

Conte besøkte Venezia onsdag kveld. Han fikk selv se verdenskjente monumenter, butikker og boliger under vann. Venezias ordfører Luigi Brugnaro anslår skadene til å utgjøre flere hundre millioner euro, men omfanget er ennå ikke klart.

Conte har kunngjort at boligeiere som har fått sine hus ødelagt, umiddelbart skal få opptil 5.000 euro. Restaurant- og butikkeiere kan motta opptil 20.000 euro, og de kan søke om større beløp senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjente monumenter under vann

Tirsdag var vannstanden 1,87 meter over normalen – det nest høyeste nivået målt i byen noensinne, og onsdag morgen våknet befolkningen til marerittlignende scener. En tidevannsbølge byen ikke har sett maken til på 53 år hadde feid innover byen.

Storm og kraftige regnskyll i tillegg til høyt tidevann førte til at den kjente Markusplassen så ut som en innsjø.

Vannet flommet blant annet inn i inngangspartiet til den berømte Markuskirken.

– Byen er i knestående. Ødeleggelsene er omfattende, lød meldingen på RAI, Italias nasjonale kringkaster. Presidenten i Veneto-regionen, Luca Zaia, sa at 80 prosent av Venezia sto under vann og at skadene var ufattelige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I morgentimene torsdag lød lyden av sirener gjennom kanalbyen, men vannstanden var lavere enn de to foregående dagene. Flere museer holdt fortsatt stengt torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for situasjonen, trasket turister rundt på Markusplassen i solskinnet torsdag, der de tok selfier mens de var iført støvler. Byens innbyggere forsøkte også å få unna sine vante gjøremål. Mange tok en pause på stamkafeene sine der de drakk espresso mens de sto med føttene under vann.

Skylder på klimaendringer

Tidligere statsminister Silvio Berlusconi har også vært på befaring. Han fikk blant annet se ødeleggelser i Markuskirken. Fredag skal den avgåtte innenriksministeren Matteo Salvini besøke Venezia.

Byens ordfører har rettet oppmerksomheten mot klimaendringer, og mener Italia må våkne.

– Vi må være motstandsdyktige og tilpasse oss. Vi trenger en politikk som ser på klimaendringer med helt andre øyne, sier Brugnaro.

Klimaendringene er ikke det eneste problemet. Venezia er bygget på svak grunn og synker langsomt, noe som gjør situasjonen enda vanskeligere. I 2003 ble det iverksatt et stort prosjekt for å gjøre byen mer motstandsdyktig mot vannmasser, men prosjektet har blitt rammet av både budsjettsprekker, korrupsjonsskandaler og forsinkelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreløpig er regningen på 6 milliarder euro.

Prosjektet involverer blant annet 78 porter som kan heves for å beskytte Venezias havn ved høyt havnivå. Nylige utførte tester vekket imidlertid bekymring da ingeniører avdekket at deler av anlegget har rustet fast og er ubrukelig.

Venezia har rundt 50.000 innbyggere. Årlig mottar byen 36 millioner turister.