Svalbard-politikere vurderer turistskatt

Politikere i Longyearbyen tar til orde for å innføre en turistskatt som kan komme de 2.379 fastboende innbyggerne til gode.
Politikere i Longyearbyen tar til orde for å innføre en turistskatt som kan komme de 2.379 fastboende innbyggerne til gode. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Politikere i Longyearbyen tar til orde for å innføre en turistskatt som kan komme de 2.379 fastboende innbyggerne til gode.

I over ti år har turister som har kommet til Svalbard betalt en avgift på 150 kroner. Men beløpet har ikke vært endret på mange år, og pengene går til et fond som i hovedsak styres av Miljøverndepartementet og Sysselmannen.

Det vil Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet i Longyearbyen gjøre noe med gjennom sin felles politiske plattform, melde NRK. Blir det en realitet, står offentlige toaletter, gang- og sykkelveier og flere vakter i naturreservatet på ønskelisten.

I 2012 hadde øygruppa besøk av vel 37.000 turister. Per august i år var tallet 62.265, ifølge Visit Svalbard.

– Med økt turisme kommer også et behov for å tilrettelegge bedre slik at turistene og lokalbefolkningen skal kunne leve godt sammen. Da tenker vi at det er rimelig at turistene er med på å finansiere tilretteleggingen, sier Kjetil Figenschou (H).

Kommuner som har noen av Norges mest besøkte turistmål har sagt at de vurderer det samme.

Blant dem som har reagert på en turistskatt, er næringspolitisk fagsjef Ole Michael Bjørndal i NHO Reiseliv.

– Vi mener det samme vi alltid har ment, at det vil være en ekstra skatt og en ekstra belastning på reiselivet som vi er sterkt imot, sa han i april.

I februar bekrefter næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i et svarbrev til NHO Reiseliv at regjeringen ikke har noen planer om å innføre turistskatt.

Personvernpolicy