Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt

Skipsreder Torstein Hagen ønsker turistskatt for cruisepassasjerer velkommen. Her Ålesund . Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix / NPK
Skipsreder Torstein Hagen ønsker turistskatt for cruisepassasjerer velkommen. Her Ålesund . Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix / NPK Foto: Halvard Alvik / NPK
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å begrense cruisetrafikken i norske fjorder, vil eieren av Viking Cruises, Torstein Hagen, innføre en avgift per cruiseturist, melder NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cruisemilliardæren mener at det ikke er «et pent syn» når cruiseskip med flere tusen passasjerer legger til kai i et lite sted som Geiranger eller Flåm. Hagen foreslår derfor en lokal avgift per turist og begrensninger som hindrer de største skipene i å gå inn i norske fjorder.

Les også: Cruiseturistene bruker opp mot 700 kroner når de er i land

– Vi har vakre ting å tilby, og da tror jeg det er rimelig at byene ilegger en avgift. Og så regulerer man etterspørselen etter hvor mye folk er villige til å betale, sier Hagen til NRK.

Selv legger han ikke skjul på at en turistskatt og størrelsesbegrensning neppe vil skremme hans egne kunder, ettersom Viking-rederiet satser på mindre cruiseskip og ikke opererer i lavprissegmentet.

Direktør Inge Tallerås i interesseorganisasjonen for cruisenæringen, Cruise Norway, er overfor NRK positiv til en turistskatt, men sier at den må gjelde alle turister og bør gå til å bygge infrastruktur som toaletter og skilting for turister.

Virke reiseliv har tidligere vært positive til turistskatt, mens NHO reiseliv har vært svært skeptiske.

Les også: Nå kan det være flertall for turistskatt