Lonely Planet advarer mot å reise til København

Nyhavn er en av de flotteste havnene i Skandinavia og et populært sted både for Københavnere og turister. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Nyhavn er en av de flotteste havnene i Skandinavia og et populært sted både for Københavnere og turister. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kjente reisebokforlaget mener danskenes hovedstad er blitt et for populært reisemål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere denne måneden kåret The Economists analysenhet EIU København til beste nordiske by å leve i. Av i alt 140 byer som ble vurdert, kom Danmarks hovedstad på en solid 9. plass i verden, basert på stabilitet, utdanning, helsetjenester, kultur og miljø og infrastruktur. Og så sent som i fjor ble byen kåret av Lonely Planet til verdens beste by å besøke.

Nå virker det imidlertid som om sistnevnte har ombestemt seg. I en fersk artikkel skriver Lonely Planet at København har så mye å by på at det er blitt et problem. Hovedstaden er rett og slett blitt for populær blant turistene, mener Lonely Planets skribent Sasha Brady.

«De fleste besøkende som kommer til byen - rundt 87 prosent - har en tendens til å bo i og rundt det indre av by, særlig i kanaldistriktet Nyhavn fra 1600-tallet med sine fargerike kjøpmannshus. Og her ligger et av de største problemene», skriver Brady.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Den konsentrerte tilstrømningen av turister som tetter til hjertet av byen, begynner å utgjøre en belastning på bylivet med økt avfall, støy og trafikknivå.»

Ifølge Lonely Planet melder turistbyrået Wonderful Copenhagen, som jobber for å lokke flere turister til København, at de vil stoppe å markedsføre Nyhavn som en turistdestinasjon. I stedet vil de forsøke å lokke besøkende til å overnatte i andre deler av byen.

– Vi har hatt overturisme i København i en årrekke. Det er et stadig økende problem, men det har ikke vært diskutert. Det er som om de alle forsøker unngå å ta ansvar , sier turismeforsker Jane Widtfeldt Meged ved Universitetet i Roskilde til Jyllands-Posten.

Meged er skeptisk til at mindre omtale vil spille inn på problemene som følger i turistenes farvann.

– Byrådet har mulighet, midler og plikt til å gjøre noe med det, og det burde trådt til mer, sier Meged som mener byen bør hente inspirasjon fra andre byer og ta flere «håndfaste midler i bruk». Som for eksempel begrense antallet cruiseskip på bestemte dager.