Mot ny rekordsommer for turisme i sommer-Norge:

– Stadig mer populært å feriere i eget land

<p>Vesterålen er et øydistrikt lengst nord i Nordland fylke som ligger rett nord for Lofoten. Hit velger mange turister å feriere om sommeren. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix</p>
Vesterålen er et øydistrikt lengst nord i Nordland fylke som ligger rett nord for Lofoten. Hit velger mange turister å feriere om sommeren. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix

Turistene strømmer til Norge som aldri før. Det merkes blant aktørene i reiselivsnæringen. Nå går det mot en ny rekordsommer.

– Norge kommer til å øke også i sommer, noe som skyldes at det blir stadig mer populært å feriere i eget land. De regionene i Norge som ser ut til å øke er Østlandet, Vestlandet og Nord-Norge, sier direktør i Norsk Reiseliv, Per-Arne Tuftin, til ABC Nyheter.

I mai ble det for første gang målt over to millioner overnattinger ved norske hoteller. Det er en økning på 9,5 prosent mot samme måned i fjor.

Les også: – Bare et tidsspørsmål før elsykkel-turisme blir utbredt

– Høyeste belegg i juli noensinne

OSLO 20080107: Direktør Per Arne Tuftin i Norsk Reiseliv. Foto: Morten Holm / SCANPIX .
OSLO 20080107: Direktør Per Arne Tuftin i Norsk Reiseliv. Foto: Morten Holm / SCANPIX .

Nå ser det ut til at pilene fortsetter å peke oppover også inn i månedene hvor turistene erfaringsvis strømmer til Norge. I tillegg velger mange nordmenn å legge ferien til hjemlandet. Det merker hotellene.

– Jeg har vært i kontakt med salgssjefene for landsdelen i Radisson og Scandic, og begge mener belegget har vært det høyeste i juli noensinne for begge sine kjeder, sier Tanja Holmen, reiselivsdirektør i Visit Trondheim.

– Stor økning i AirBnB og fricamping

Også i Vesterålen merker de pågangen fra reiselystne, både fra inn- og utland. Det er spesielt en aktør som øker mest denne sommeren.

– Når det gjelder overnatting i Vesterålen er bookingene på stort sett samme nivå som 2018 når det gjelder hotell, rorbu og hyttegrend. Vi ser derimot en stor økning i AirBnB og fricamping, som bobil og telting. Disse fricamper 3-4 dager før de er innom én dag på campingplass for å fylle, tømme, lade og benytter seg av serviceanlegg, sier markeds- og produktleder i Visit Vesterålen, Kjetil Paulsen.

Han legger til at spesielt dagsturismen fra naboregionene Lofoten, Harstad og Narvik er i kraftig vekst.

Les også: Turister rundstjålet på museer i Oslo

– Tyskland er størst på bobilcamping, etterfulgt av Sverige, sier Kjetil Paulsen i Visit Vesterålen. Foto: Andrey Armyagov / Shutterstock / NTB scanpix
– Tyskland er størst på bobilcamping, etterfulgt av Sverige, sier Kjetil Paulsen i Visit Vesterålen. Foto: Andrey Armyagov / Shutterstock / NTB scanpix

– Økning på 2-3 prosent i sommer

Medlemmene i Norsk Reiseliv står for rundt 90 prosent av den internasjonale reiselivsmarkedsføringen og består av de 15 største reiselivsbedriftene, destinasjons- og landsdelsselskapene i Norge med om lag 40.000 ansatte.

– Det ser ut til å bli en økning også i sommer, men vi har ingen statistikk på dette ennå. Det ser ut til at hotellene øker, mens camping går noe tilbake etter rekordsommeren 2018. Vi anslår en økning på cirka 2-3 prosent i samlet antall overnattinger for sommeren, sier direktør i Norsk Reiseliv, Per-Arne Tuftin.

Les også: Turistfri sone og med ørneblikk mot Henningsvær

Les også: Kaffekokende tyskere ble bortvist fra Venezia

Flere fra USA, Kina, Spania og Russland

Blant utenlandske turister peker Tyskland og Nederland seg ut.

– Disse landene ser ut til å få økning, noe som er veldig bra på grunn av en meget god økning også sommeren 2018. USA fortsetter å øke, men vi er usikre på om noen av gjestedøgnene herfra skylde registreringen hos Hotels.com, sier Tuftin.

I tillegg ser Kina ut til å være tilbake med økning etter en nedgang sist sommer. Også Russland og Spania øker.

– Vi ser at Sverige øker, mens Danmark går litt tilbake, oppsummerer reiselivsdirektøren.

– Tyskland er størst på bobilcamping

Dette samsvarer med inntrykket reiselivsnæringen i Vesterålen opplever.

Rorbuferie er populært i Norge. Foto: Roger Grosvold
Rorbuferie er populært i Norge. Foto: Roger Grosvold

– Nordmenn står for cirka 40 prosent av overnattingene i sommer. Deretter kommer Tyskland med cirka 30 prosent. Danmark, Frankrike, Spania og Nederland følger deretter, mye likt statistikken for 2018. Tyskland er størst på bobilcamping, etterfulgt av Sverige, sier Kjetil Paulsen i Visit Vesterålen.

Han viser til satsing på nye attraksjoner, aktiviteter og overnatting under planlegging og bygging, som har skapt en smitteeffekt hvor reisenæringen og handelsstanden samarbeider tett.

Opptur i Trøndelag

Også i Trondheim er optimismen stor.

– Vi er overbeviste om at Trondheim og Trondheimregionens forventede oppsving skyldes siste års økte oppmerksomhet med både etableringen av landsdelens første femstjerners hotell, Britannia Hotell, tildelingen av to av tre av verdens nordligste Michelinstjerner og at landsdelen er satt på kartet gjennom kommende store toneangivende arrangement som Norwegian Travel Workshop og Michelin2020 for å nevne noen, sier Tanja Holmen, reiselivsdirektør i Visit Trondheim.

Les også: Island fortviler over hensynsløse turister: – Dramatisk påvirkning

Besøksrekord for flere DNT-hytter

Mange har brukt sommerferien til naturopplevelser i eget land. Flere DNT-hytter hadde besøksrekord i juli.

– Norge er et eksotisk og spektakulært ferieland, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i DNT. Her fra Finsehytta på Hardangervidda. Foto: DNT
– Norge er et eksotisk og spektakulært ferieland, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i DNT. Her fra Finsehytta på Hardangervidda. Foto: DNT

Flere betjente DNT-hytter hadde like bra eller bedre besøk enn i fjor.

– Mange har fått sansen for kortreist og bærekraftig ferie. Norge er et eksotisk og spektakulært ferieland, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i DNT.

De betjente DNT-hyttene har hatt 65.000 overnattinger i juli. Det er på høyde med fjorårets rekordsommer.

Hytta Svukuriset i Femundsmarka hadde en økning på 44 prosent, mens Gaustatoppen på Hardangervidda hadde en oppgang på 39 prosent sammenlignet med i fjor. Samtidig har hyttene Rauhelleren, Mårbu og Solheimstulen på Hardangervidda hatt en klar økning i antall besøkende.

Det har også vært et jevnt tilsig av turgåere lang stiene. Antall medlemmer i Den Norske Turistforening har økt med 2,1 prosent sammenlignet med på samme tid i fjor.

– Hvert eneste medlemskap er med på å støtte arbeidet DNT og våre frivillige gjør for å tilrettelegge for og skape naturopplevelser. Sammen skaper vi naturopplevelser for livet, sier Solvang.

Les også: Turister la igjen rekordbeløp i 2018

Ny overnattingsrekord i juni

Sammenlignet med samme måned i fjor var det 96.000 flere overnattinger i Norge samme måned i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Sammenlignet med samme måned i fjor var det 96.000 flere overnattinger i Norge samme måned i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det ble registrert 4,3 millioner kommersielle overnattinger i Norge i juni. Det var en økning på 2,3 prosent fra i fjor og ny rekord, ifølge SSB-tall.

De totale tallene på overnattingsdøgn regner med overnattinger på hoteller, campingplasser, hyttegrender og vandrerhjem.

Sammenlignet med samme måned i fjor var det 96.000 flere overnattinger i Norge samme måned i år. Mens tallet på «norske» overnattinger økte med 1,7 prosent, økte utenlandske overnattinger med 2,4 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er tallet på overnattingsdøgn i de fire vestlandsfylkene som hadde størst økning, mens Hedmark, Vest-Agder og Aust-Agder hadde en samlet nedgang på 41.000 overnattinger.

Juni var også en sterk måned for norske hoteller, som hadde 2,7 millioner overnattinger. Det er økning på 4,5 prosent sammenlignet med juni i fjor. Oslo, Rogaland og Hordaland hadde den største økningen i hotelldøgn, mens Vest-Agder og Østfold opplevde en nedgang.

Mens det var flere overnattinger på hotell, var det færre på hytte og camping enn i fjor, med en nedgang på henholdsvis 1,7 prosent og 1,1 prosent.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:56 Rakettangrep nær amerikansk ambassade19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 – Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05 At samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42 Fjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08 Kun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05 Politiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30 Sundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54 Mann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02 Operaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:34 Godstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05 Bilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35 Treåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04 Morales ber om et fritt og rettferdig valg03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro
Siste nytt
19:56VerdenRakettangrep nær amerikansk ambassade19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48Norge– Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05KulturAt samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42NorgeFjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08VerdenKun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05NorgePolitiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30SportSundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54NorgeMann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02VerdenOperaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:34NorgeGodstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05SportBilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35NorgeTreåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04VerdenMorales ber om et fritt og rettferdig valg03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13ReiseVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro
Populært