Mot ny rekordsommer for turisme i sommer-Norge:

– Stadig mer populært å feriere i eget land

<p>Vesterålen er et øydistrikt lengst nord i Nordland fylke som ligger rett nord for Lofoten. Hit velger mange turister å feriere om sommeren. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix</p>
Vesterålen er et øydistrikt lengst nord i Nordland fylke som ligger rett nord for Lofoten. Hit velger mange turister å feriere om sommeren. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix

Turistene strømmer til Norge som aldri før. Det merkes blant aktørene i reiselivsnæringen. Nå går det mot en ny rekordsommer.

– Norge kommer til å øke også i sommer, noe som skyldes at det blir stadig mer populært å feriere i eget land. De regionene i Norge som ser ut til å øke er Østlandet, Vestlandet og Nord-Norge, sier direktør i Norsk Reiseliv, Per-Arne Tuftin, til ABC Nyheter.

I mai ble det for første gang målt over to millioner overnattinger ved norske hoteller. Det er en økning på 9,5 prosent mot samme måned i fjor.

Les også: – Bare et tidsspørsmål før elsykkel-turisme blir utbredt

– Høyeste belegg i juli noensinne

OSLO 20080107: Direktør Per Arne Tuftin i Norsk Reiseliv. Foto: Morten Holm / SCANPIX .
OSLO 20080107: Direktør Per Arne Tuftin i Norsk Reiseliv. Foto: Morten Holm / SCANPIX .

Nå ser det ut til at pilene fortsetter å peke oppover også inn i månedene hvor turistene erfaringsvis strømmer til Norge. I tillegg velger mange nordmenn å legge ferien til hjemlandet. Det merker hotellene.

– Jeg har vært i kontakt med salgssjefene for landsdelen i Radisson og Scandic, og begge mener belegget har vært det høyeste i juli noensinne for begge sine kjeder, sier Tanja Holmen, reiselivsdirektør i Visit Trondheim.

– Stor økning i AirBnB og fricamping

Også i Vesterålen merker de pågangen fra reiselystne, både fra inn- og utland. Det er spesielt en aktør som øker mest denne sommeren.

– Når det gjelder overnatting i Vesterålen er bookingene på stort sett samme nivå som 2018 når det gjelder hotell, rorbu og hyttegrend. Vi ser derimot en stor økning i AirBnB og fricamping, som bobil og telting. Disse fricamper 3-4 dager før de er innom én dag på campingplass for å fylle, tømme, lade og benytter seg av serviceanlegg, sier markeds- og produktleder i Visit Vesterålen, Kjetil Paulsen.

Han legger til at spesielt dagsturismen fra naboregionene Lofoten, Harstad og Narvik er i kraftig vekst.

Les også: Turister rundstjålet på museer i Oslo

– Tyskland er størst på bobilcamping, etterfulgt av Sverige, sier Kjetil Paulsen i Visit Vesterålen. Foto: Andrey Armyagov / Shutterstock / NTB scanpix
– Tyskland er størst på bobilcamping, etterfulgt av Sverige, sier Kjetil Paulsen i Visit Vesterålen. Foto: Andrey Armyagov / Shutterstock / NTB scanpix

– Økning på 2-3 prosent i sommer

Medlemmene i Norsk Reiseliv står for rundt 90 prosent av den internasjonale reiselivsmarkedsføringen og består av de 15 største reiselivsbedriftene, destinasjons- og landsdelsselskapene i Norge med om lag 40.000 ansatte.

– Det ser ut til å bli en økning også i sommer, men vi har ingen statistikk på dette ennå. Det ser ut til at hotellene øker, mens camping går noe tilbake etter rekordsommeren 2018. Vi anslår en økning på cirka 2-3 prosent i samlet antall overnattinger for sommeren, sier direktør i Norsk Reiseliv, Per-Arne Tuftin.

Les også: Turistfri sone og med ørneblikk mot Henningsvær

Les også: Kaffekokende tyskere ble bortvist fra Venezia

Flere fra USA, Kina, Spania og Russland

Blant utenlandske turister peker Tyskland og Nederland seg ut.

– Disse landene ser ut til å få økning, noe som er veldig bra på grunn av en meget god økning også sommeren 2018. USA fortsetter å øke, men vi er usikre på om noen av gjestedøgnene herfra skylde registreringen hos Hotels.com, sier Tuftin.

I tillegg ser Kina ut til å være tilbake med økning etter en nedgang sist sommer. Også Russland og Spania øker.

– Vi ser at Sverige øker, mens Danmark går litt tilbake, oppsummerer reiselivsdirektøren.

– Tyskland er størst på bobilcamping

Dette samsvarer med inntrykket reiselivsnæringen i Vesterålen opplever.

Rorbuferie er populært i Norge. Foto: Roger Grosvold
Rorbuferie er populært i Norge. Foto: Roger Grosvold

– Nordmenn står for cirka 40 prosent av overnattingene i sommer. Deretter kommer Tyskland med cirka 30 prosent. Danmark, Frankrike, Spania og Nederland følger deretter, mye likt statistikken for 2018. Tyskland er størst på bobilcamping, etterfulgt av Sverige, sier Kjetil Paulsen i Visit Vesterålen.

Han viser til satsing på nye attraksjoner, aktiviteter og overnatting under planlegging og bygging, som har skapt en smitteeffekt hvor reisenæringen og handelsstanden samarbeider tett.

Opptur i Trøndelag

Også i Trondheim er optimismen stor.

– Vi er overbeviste om at Trondheim og Trondheimregionens forventede oppsving skyldes siste års økte oppmerksomhet med både etableringen av landsdelens første femstjerners hotell, Britannia Hotell, tildelingen av to av tre av verdens nordligste Michelinstjerner og at landsdelen er satt på kartet gjennom kommende store toneangivende arrangement som Norwegian Travel Workshop og Michelin2020 for å nevne noen, sier Tanja Holmen, reiselivsdirektør i Visit Trondheim.

Les også: Island fortviler over hensynsløse turister: – Dramatisk påvirkning

Besøksrekord for flere DNT-hytter

Mange har brukt sommerferien til naturopplevelser i eget land. Flere DNT-hytter hadde besøksrekord i juli.

– Norge er et eksotisk og spektakulært ferieland, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i DNT. Her fra Finsehytta på Hardangervidda. Foto: DNT
– Norge er et eksotisk og spektakulært ferieland, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i DNT. Her fra Finsehytta på Hardangervidda. Foto: DNT

Flere betjente DNT-hytter hadde like bra eller bedre besøk enn i fjor.

– Mange har fått sansen for kortreist og bærekraftig ferie. Norge er et eksotisk og spektakulært ferieland, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i DNT.

De betjente DNT-hyttene har hatt 65.000 overnattinger i juli. Det er på høyde med fjorårets rekordsommer.

Hytta Svukuriset i Femundsmarka hadde en økning på 44 prosent, mens Gaustatoppen på Hardangervidda hadde en oppgang på 39 prosent sammenlignet med i fjor. Samtidig har hyttene Rauhelleren, Mårbu og Solheimstulen på Hardangervidda hatt en klar økning i antall besøkende.

Det har også vært et jevnt tilsig av turgåere lang stiene. Antall medlemmer i Den Norske Turistforening har økt med 2,1 prosent sammenlignet med på samme tid i fjor.

– Hvert eneste medlemskap er med på å støtte arbeidet DNT og våre frivillige gjør for å tilrettelegge for og skape naturopplevelser. Sammen skaper vi naturopplevelser for livet, sier Solvang.

Les også: Turister la igjen rekordbeløp i 2018

Ny overnattingsrekord i juni

Sammenlignet med samme måned i fjor var det 96.000 flere overnattinger i Norge samme måned i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Sammenlignet med samme måned i fjor var det 96.000 flere overnattinger i Norge samme måned i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det ble registrert 4,3 millioner kommersielle overnattinger i Norge i juni. Det var en økning på 2,3 prosent fra i fjor og ny rekord, ifølge SSB-tall.

De totale tallene på overnattingsdøgn regner med overnattinger på hoteller, campingplasser, hyttegrender og vandrerhjem.

Sammenlignet med samme måned i fjor var det 96.000 flere overnattinger i Norge samme måned i år. Mens tallet på «norske» overnattinger økte med 1,7 prosent, økte utenlandske overnattinger med 2,4 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er tallet på overnattingsdøgn i de fire vestlandsfylkene som hadde størst økning, mens Hedmark, Vest-Agder og Aust-Agder hadde en samlet nedgang på 41.000 overnattinger.

Juni var også en sterk måned for norske hoteller, som hadde 2,7 millioner overnattinger. Det er økning på 4,5 prosent sammenlignet med juni i fjor. Oslo, Rogaland og Hordaland hadde den største økningen i hotelldøgn, mens Vest-Agder og Østfold opplevde en nedgang.

Mens det var flere overnattinger på hotell, var det færre på hytte og camping enn i fjor, med en nedgang på henholdsvis 1,7 prosent og 1,1 prosent.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:59 Demokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46 Over 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35 Mystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51 Historisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51 Sørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25 Nå kan norske tog få to etasjer19:09 Bill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42 Statsministeren: Frode Berg kommer hjem så snart det er praktisk mulig18:04 Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02 Haaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56 Manshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45 NRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50 Høyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30 Gratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55 Tror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54 Følte seg truet av Trump under høringen15:15 Tyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07 Kirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06 Skal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11 Equinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02 Valg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01 Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52 Frode Berg løslatt i Litauen13:42 Helsesista får dialektpris13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26 Ordfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30 Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18 Kvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kinas overvåkning av nordmenn16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 – Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52 Kvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43 «Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24 Tyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22 Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen
Siste nytt
20:59VerdenDemokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46PengerOver 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35NorgeMystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51SportHistorisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51SportSørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25ReiseNå kan norske tog få to etasjer19:09PolitikkBill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42NorgeStatsministeren: Frode Berg kommer hjem så snart det er praktisk mulig18:04VerdenTidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02SportHaaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56NorgeManshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45NorgeNRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50NorgeHøyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30NorgeGratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55SportTror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54PolitikkFølte seg truet av Trump under høringen15:15VerdenTyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07NorgeKirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06MotorSkal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11PengerEquinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02PolitikkValg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01VerdenPalestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52VerdenFrode Berg løslatt i Litauen13:42KulturHelsesista får dialektpris13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26ReiseOrdfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30SportThorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18VerdenKvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23KulturOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02PolitikkSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30PolitikkRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12PengerWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15ReiseItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKinas overvåkning av nordmenn16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01Motor– Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52NorgeKvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43Kultur«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24VerdenTyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22PengerProfessorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen
Populært