Mot ny rekordsommer for turisme i sommer-Norge:

– Stadig mer populært å feriere i eget land

<p>Vesterålen er et øydistrikt lengst nord i Nordland fylke som ligger rett nord for Lofoten. Hit velger mange turister å feriere om sommeren. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix</p>
Vesterålen er et øydistrikt lengst nord i Nordland fylke som ligger rett nord for Lofoten. Hit velger mange turister å feriere om sommeren. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix

Turistene strømmer til Norge som aldri før. Det merkes blant aktørene i reiselivsnæringen. Nå går det mot en ny rekordsommer.

– Norge kommer til å øke også i sommer, noe som skyldes at det blir stadig mer populært å feriere i eget land. De regionene i Norge som ser ut til å øke er Østlandet, Vestlandet og Nord-Norge, sier direktør i Norsk Reiseliv, Per-Arne Tuftin, til ABC Nyheter.

I mai ble det for første gang målt over to millioner overnattinger ved norske hoteller. Det er en økning på 9,5 prosent mot samme måned i fjor.

Les også: – Bare et tidsspørsmål før elsykkel-turisme blir utbredt

– Høyeste belegg i juli noensinne

OSLO 20080107: Direktør Per Arne Tuftin i Norsk Reiseliv. Foto: Morten Holm / SCANPIX .
OSLO 20080107: Direktør Per Arne Tuftin i Norsk Reiseliv. Foto: Morten Holm / SCANPIX .

Nå ser det ut til at pilene fortsetter å peke oppover også inn i månedene hvor turistene erfaringsvis strømmer til Norge. I tillegg velger mange nordmenn å legge ferien til hjemlandet. Det merker hotellene.

– Jeg har vært i kontakt med salgssjefene for landsdelen i Radisson og Scandic, og begge mener belegget har vært det høyeste i juli noensinne for begge sine kjeder, sier Tanja Holmen, reiselivsdirektør i Visit Trondheim.

– Stor økning i AirBnB og fricamping

Også i Vesterålen merker de pågangen fra reiselystne, både fra inn- og utland. Det er spesielt en aktør som øker mest denne sommeren.

– Når det gjelder overnatting i Vesterålen er bookingene på stort sett samme nivå som 2018 når det gjelder hotell, rorbu og hyttegrend. Vi ser derimot en stor økning i AirBnB og fricamping, som bobil og telting. Disse fricamper 3-4 dager før de er innom én dag på campingplass for å fylle, tømme, lade og benytter seg av serviceanlegg, sier markeds- og produktleder i Visit Vesterålen, Kjetil Paulsen.

Han legger til at spesielt dagsturismen fra naboregionene Lofoten, Harstad og Narvik er i kraftig vekst.

Les også: Turister rundstjålet på museer i Oslo

– Tyskland er størst på bobilcamping, etterfulgt av Sverige, sier Kjetil Paulsen i Visit Vesterålen. Foto: Andrey Armyagov / Shutterstock / NTB scanpix
– Tyskland er størst på bobilcamping, etterfulgt av Sverige, sier Kjetil Paulsen i Visit Vesterålen. Foto: Andrey Armyagov / Shutterstock / NTB scanpix

– Økning på 2-3 prosent i sommer

Medlemmene i Norsk Reiseliv står for rundt 90 prosent av den internasjonale reiselivsmarkedsføringen og består av de 15 største reiselivsbedriftene, destinasjons- og landsdelsselskapene i Norge med om lag 40.000 ansatte.

– Det ser ut til å bli en økning også i sommer, men vi har ingen statistikk på dette ennå. Det ser ut til at hotellene øker, mens camping går noe tilbake etter rekordsommeren 2018. Vi anslår en økning på cirka 2-3 prosent i samlet antall overnattinger for sommeren, sier direktør i Norsk Reiseliv, Per-Arne Tuftin.

Les også: Turistfri sone og med ørneblikk mot Henningsvær

Les også: Kaffekokende tyskere ble bortvist fra Venezia

Flere fra USA, Kina, Spania og Russland

Blant utenlandske turister peker Tyskland og Nederland seg ut.

– Disse landene ser ut til å få økning, noe som er veldig bra på grunn av en meget god økning også sommeren 2018. USA fortsetter å øke, men vi er usikre på om noen av gjestedøgnene herfra skylde registreringen hos Hotels.com, sier Tuftin.

I tillegg ser Kina ut til å være tilbake med økning etter en nedgang sist sommer. Også Russland og Spania øker.

– Vi ser at Sverige øker, mens Danmark går litt tilbake, oppsummerer reiselivsdirektøren.

– Tyskland er størst på bobilcamping

Dette samsvarer med inntrykket reiselivsnæringen i Vesterålen opplever.

Rorbuferie er populært i Norge. Foto: Roger Grosvold
Rorbuferie er populært i Norge. Foto: Roger Grosvold

– Nordmenn står for cirka 40 prosent av overnattingene i sommer. Deretter kommer Tyskland med cirka 30 prosent. Danmark, Frankrike, Spania og Nederland følger deretter, mye likt statistikken for 2018. Tyskland er størst på bobilcamping, etterfulgt av Sverige, sier Kjetil Paulsen i Visit Vesterålen.

Han viser til satsing på nye attraksjoner, aktiviteter og overnatting under planlegging og bygging, som har skapt en smitteeffekt hvor reisenæringen og handelsstanden samarbeider tett.

Opptur i Trøndelag

Også i Trondheim er optimismen stor.

– Vi er overbeviste om at Trondheim og Trondheimregionens forventede oppsving skyldes siste års økte oppmerksomhet med både etableringen av landsdelens første femstjerners hotell, Britannia Hotell, tildelingen av to av tre av verdens nordligste Michelinstjerner og at landsdelen er satt på kartet gjennom kommende store toneangivende arrangement som Norwegian Travel Workshop og Michelin2020 for å nevne noen, sier Tanja Holmen, reiselivsdirektør i Visit Trondheim.

Les også: Island fortviler over hensynsløse turister: – Dramatisk påvirkning

Besøksrekord for flere DNT-hytter

Mange har brukt sommerferien til naturopplevelser i eget land. Flere DNT-hytter hadde besøksrekord i juli.

– Norge er et eksotisk og spektakulært ferieland, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i DNT. Her fra Finsehytta på Hardangervidda. Foto: DNT
– Norge er et eksotisk og spektakulært ferieland, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i DNT. Her fra Finsehytta på Hardangervidda. Foto: DNT

Flere betjente DNT-hytter hadde like bra eller bedre besøk enn i fjor.

– Mange har fått sansen for kortreist og bærekraftig ferie. Norge er et eksotisk og spektakulært ferieland, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i DNT.

De betjente DNT-hyttene har hatt 65.000 overnattinger i juli. Det er på høyde med fjorårets rekordsommer.

Hytta Svukuriset i Femundsmarka hadde en økning på 44 prosent, mens Gaustatoppen på Hardangervidda hadde en oppgang på 39 prosent sammenlignet med i fjor. Samtidig har hyttene Rauhelleren, Mårbu og Solheimstulen på Hardangervidda hatt en klar økning i antall besøkende.

Det har også vært et jevnt tilsig av turgåere lang stiene. Antall medlemmer i Den Norske Turistforening har økt med 2,1 prosent sammenlignet med på samme tid i fjor.

– Hvert eneste medlemskap er med på å støtte arbeidet DNT og våre frivillige gjør for å tilrettelegge for og skape naturopplevelser. Sammen skaper vi naturopplevelser for livet, sier Solvang.

Les også: Turister la igjen rekordbeløp i 2018

Ny overnattingsrekord i juni

Sammenlignet med samme måned i fjor var det 96.000 flere overnattinger i Norge samme måned i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Sammenlignet med samme måned i fjor var det 96.000 flere overnattinger i Norge samme måned i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det ble registrert 4,3 millioner kommersielle overnattinger i Norge i juni. Det var en økning på 2,3 prosent fra i fjor og ny rekord, ifølge SSB-tall.

De totale tallene på overnattingsdøgn regner med overnattinger på hoteller, campingplasser, hyttegrender og vandrerhjem.

Sammenlignet med samme måned i fjor var det 96.000 flere overnattinger i Norge samme måned i år. Mens tallet på «norske» overnattinger økte med 1,7 prosent, økte utenlandske overnattinger med 2,4 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er tallet på overnattingsdøgn i de fire vestlandsfylkene som hadde størst økning, mens Hedmark, Vest-Agder og Aust-Agder hadde en samlet nedgang på 41.000 overnattinger.

Juni var også en sterk måned for norske hoteller, som hadde 2,7 millioner overnattinger. Det er økning på 4,5 prosent sammenlignet med juni i fjor. Oslo, Rogaland og Hordaland hadde den største økningen i hotelldøgn, mens Vest-Agder og Østfold opplevde en nedgang.

Mens det var flere overnattinger på hotell, var det færre på hytte og camping enn i fjor, med en nedgang på henholdsvis 1,7 prosent og 1,1 prosent.

Personvernpolicy