Turistene står i kø opp Australias kjente landemerke

Bildene som vekker avsky blant aboriginerne. Turister står i kø opp Uhluru, før det stenges for turister for godt. Se video.

Snart stenges Uluru for klatrere. Turistene køer opp for siste sjanse.

– Jeg blir syk av å se bilder med de klatrende turistene, og se den manglende respekten og likgyldigheten de viser for våre ønsker, sier en talsperson fra Darug Custodian Aboriginal Corporation som har eierskapet på fjellet.

– Ikke bare klatrer folk på fjellet, men de bæsjer, urinerer og de kaster bleier og søppel på det. Jeg kan nesten ikke vente til fjellet stenger permanent.

I oktober blir det ulovlig å klatre i Uluru-fjellet. Fjellet, som for urbefolkningen er ansett som hellig, har vært et yndet reisemål for turister i Australia. For mens turistene er velkomne i nasjonalparken, anses det å klarte på fjellet for å utvise manglende respekt.

Det er snart to år siden at styret i Nasjonalparken Ulturu-Kata Tjuta annonserte at fra 26. oktober 2019 blir det ulovlig å klarte på fjellet. Dette sammenfaller med 34 års-markeringen for at landet ble returnert til sine tradisjonelle eiere, Anangu-folket.

Og i Norge: Historiske reisemål i Romsdalen: – Det er bare vi hardbarka som reiser ut dit

(Artikkelen fortsetter under)

Mange vil klatre opp Uluru før det stenger. Her fra 2005. Foto: TORSTEN BLACKWOOD, AFP/NTB Scanpix Foto: Torsten Blackwood / AFP
Mange vil klatre opp Uluru før det stenger. Her fra 2005. Foto: TORSTEN BLACKWOOD, AFP/NTB Scanpix Foto: Torsten Blackwood / AFP

Ifølge australske ABC fører det enorme presset med turister som ønsker å bestige fjellet før det stenges, til enorme mengder med søppel, ulovlig camping og folk som går der de ikke har lov.

– Turistene tror de gjør noe smart i å campe langs veien, men det de gjør er å krenke beskyttet land, og en del mennesker synes ikke å forstå dette, sier turistsjef Stephen Schwer i Tourism Central Australia til ABC.

– Det er søppel overalt. Brukt toalettpapir ... det er greit for oss om folk legger igjen søppelposer ved veikroa - bare ikke la søppel og avføring ligge igjen i veikanten, sier veikro-eier Lyndee Severin til ABC.

Pass på: Feriesvindel: – Eldre på Gran Canaria virker mest utsatt

Nettstedet news.com.au skriver at før kunngjøringen om at fjellet skulle stenges viste statistikken at bare én av fem som besøkte parken klatret i fjellet. Det betød at i 2017 ble fjellet besteget av 140 personer hver dag. Etter kunngjøringen har antallet vært så høyt som 500 personer.

Minst 35 klatrere har mistet livet etter å ha forsøkt å bestige fjellet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden