Island fortviler over hensynsløse turister: – Dramatisk påvirkning

Gullfoss er en fredet foss i den sørvestlige delen av Island, 120 kilometer nordøst for Reykjavík. Fossen dannes av elva Hvítá og har en høyde på 32 meter, fordelt på to fall.  (AP Photo/Suzanne Plunkett)
Gullfoss er en fredet foss i den sørvestlige delen av Island, 120 kilometer nordøst for Reykjavík. Fossen dannes av elva Hvítá og har en høyde på 32 meter, fordelt på to fall.  (AP Photo/Suzanne Plunkett) Foto: Suzanne Plunkett / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sagaøya i Nord-Atlanteren tiltrekker seg turister i hopetall. Den spektakulære naturen får enkelte til å ta store sjanser for å sikre seg det beste bildet, noe som innebærer risiko både for seg selv, andre og naturen. Nå har flere fått nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har aldri sett så mye idiotisk og uansvarlig oppførsel i andre land sammenlignet med Island, sier Michalina Okreglicka til BBC.

Hun er ikke alene om å gi uttrykk for frustrasjonen over hensynsløse og overivrige turister. I sosiale medier har mange kastet seg på for å si hva de mener.

«Du burde skamme deg», «forsvinn fra Island», er blant kraftsalvene.

Island har de senere år opplevd en eksplosiv vekst i turisme, og har over 2,3 millioner besøkende årlig. For åtte år siden var antall turister 600.000.

Les også: Island: Isbreen raser - turistene må løpe for livet

For mange turister

Dette har først og fremst en positiv innvirkning på den islandske økonomien, men turismen har også klare skyggesider, som blir stadig mer synlige: Ulovlig kjøring, såkalt villcamping utenom godkjente overnattingsteder, forsøpling og urinering, er blant utfordringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Politiets egne bilder fra uvettig kjøring i sårbar natur på Island. Foto: Politiet på Island
Politiets egne bilder fra uvettig kjøring i sårbar natur på Island. Foto: Politiet på Island

En tidligere undersøkelse gjort blant turistene selv viser at en av tre turister mener det er for mange turister i Reykjavik.

Det hjelper ikke at turistkontoret Visit Iceland har satt i verk flere tiltak for å hindre turister i å tøye grensene for hva som er akseptabel fremferd.

Blant annet har Island, med sine 350.000 innbyggere, flere strenge restriksjoner på hvor turister kan ferdes av hensyn til plante- og dyreliv og fare for egen sikkerhet.

Les også: Islandsk storbyferie - på lokalt vis

Avgir løfte på flyplassen

Noen trosser disse advarslene og kjører på veier som krever spesiell tillatelse. Kjører de seg fast og trenger assistanse, legger det beslag på lokale beredskapsressurser som helse, politi og redningstjeneste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å unngå denne type hendelser har islandske turistmyndigheter lagt til rette for at turister kan avgi løfte ved landing i Reykjavik om å vise hensyn når de reiser rundt på den 103.000 kvadratkilometer store øya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et nytt og økende problem er det utenlandske medier omtaler som en invasjon av influencere, som poster det ene bildet mer spektakulært enn det andre på Instagram til sine hundretusener av følgere.

– Farlig og respektløs oppførsel

– Dårlig oppførsel av en berømt person kan få dramatisk påvirkning dersom flere følger etter, advarer Islands miljøvernminister Gudmundur Ingi Gudbrandsson, ifølge Associated Press.

I jaget etter det mest unike bildet, velger noen å ta avstikkere fra hovedveien og kjøre både på og utenfor veier, uten nødvendig tillatelse, noe som fører til skade på naturen og i tillegg setter eget og andres liv i fare. Fallulykker og utforkjøringer er ikke uvanlig.

I tillegg til motorisert ferdsel i sårbar natur, har det også forekommet droneflyvning over villhester.

Strokkur er en geysir øst for Reykjavik, med utbrudd hvert 6-10 minutt. Foto: KingGoya.no
Strokkur er en geysir øst for Reykjavik, med utbrudd hvert 6-10 minutt. Foto: KingGoya.no

– Jeg har sett alle typer oppførsel som både er farlig og respektløs. Noen klatrer over sperringer eller står på kanten av klipper for å få en selfie på Instagram. På denne måten gir de andre turister inspirasjon og ideer til å bryte regler og være uforsiktige, sier naturfotograf Pall Jokull Petursson til BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Palmer på Island vekker strid

Ambassaden beklaget

Den russiske influenseren, Alexander Tikhomirov, fikk så ørene flagret da islandsk politi la ut bevis på at russeren kjørte ulovlig i naturområder som er underlagt strenge restriksjoner. Den russiske ambassaden beklaget senere hendelsen på Facebook , ifølge VG.

«Kjære russere. Vær så snill og noter at når Island eller en annen stat besøkes, må lovene, reglene og skikkene til vertslandet respekteres».