Hetebølge på reisemålet: Slik unngår du å bli syk av varmen

Mandag nådde temperaturen nesten 37 grader nord i Frankrike. Det er forventet at temperaturen skal ytterligere opp i Europa i løpet av uka.
Mandag nådde temperaturen nesten 37 grader nord i Frankrike. Det er forventet at temperaturen skal ytterligere opp i Europa i løpet av uka. Foto: Philippe Huguen / AFP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under hetebølger, enten det er i Europa, Asia eller USA, blir nordmenn som er på reise innlagt på sykehus, ifølge Europeiske Reiseforsikring som ber folk om å ta varmen på alvor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En hetebølge skyller i disse dager inn over Europa, og man forventer at varmerekorder trolig blir slått. Nord i Spania kan temperaturen passere 42 grader. Og med høy luftfuktighet vil temperaturen kunne føles som opptil 47 grader, ifølge meteorologer.

En spansk meteorolog beskrev det som at «Helvete kommer».

Ved uvanlige høye temperaturer kan overoppheting og heteslag oppstå. Ved overoppheting stiger kroppstemperaturen opp mot 40 grader celsius. Man kan oppleve symptomer som hodepine, svimmelhet, slapphet, kvalme og oppkast, men man er fremdeles klar og orientert. Heteslag oppstår når temperaturen stiger over 40 grader, og man blir forvirret, utvikler kramper eller blir bevisstløs. Denne tilstanden er livstruende, skriver NHI.no.

Informasjonssjef Sigmund Clementz i Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If, forteller at de i forbindelse med hetebølger har saker med sykehusinnleggelse eller medisinsk behandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det er hetebølger, enten det er i Europa, Asia eller USA, har vi sykehusinnleggelser, sier Clementz til ABC Nyheter.

– Vår erfaring er at det først og fremst er eldre som rammes og må innlegges eller få behandling som følge av ekstremvarmen, fortsetter han.

Les mer: Varmerekorder blir trolig slått denne uka

Bekymring gir ikke rett til avbestilling

Eldre mennesker og små barn er mest utsatt for å bli syke av ekstremvarmen. Og det å vite at gradestokken kan krype over 40 grader på reisemålet, kan være en kilde til bekymring for noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis man har bestilt reise, men er bekymret, kan man avbestille og få igjen penger på reiseforsikringen?

– Hetebølger kommer med jevne mellomrom, til glede for mange, men også til bekymring for mange. Det skjønner vi godt, men det er ikke nok å være bekymret for at man kanskje kan bli syk, svarer Clementz og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Reiseforsikring og avbestillingsforsikring dekker kun akutt sykdom som skjer tett opptil reisen, og selvfølgelig akutt sykdom som oppstår på reisen.

– Ikke øl, men vann

Et åpenbart, men viktig råd til dem som skal oppholde seg i land der temperaturen er svært høy, er å få i seg nok væske.

– Selv om det kanskje kan friste, er det ikke en god idé å ta en øl til for å slukke tørsten. Det er vann som er den beste tørstedrikken. Og du må drikke mer vann i løpet av dagen enn du gjør til vanlig.

Det er lurt å drikke rikelig med vann før du går ut for dagen, og viktig å huske å fylle på jevnlig underveis.

– Er du på ferie kan det av og til være vanskelig å få tak i vann der og da. Så et godt råd er å sørge for å ta med nok vann på utflukter og lignende. Ta med vann på flaske i tillegg til solfaktor i en tursekk eller veske, råder Clementz.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener også det er lurt å lære av erfaringene til folk som bor i land der svært høye temperaturer er mer dagligdags enn her oppe i nord.

– Folk som bor for eksempel i landene ved Middelhavet eller i afrikanske land, tar seg gjerne en siesta midt på dagen da temperaturen er høyest. Alt stenger og man trekker inn i skyggen. Det kan være et smart tips.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gå på hotellet, ta en kjølig dusj, drikk godt, få kroppen i balanse, oppfordrer han.

Et annet alternativ for å flykte unna varmen, er å oppsøke steder innendørs som er avkjølte:

– Det er viktig å prøve å kjøle seg ned mest mulig. Noe som funker bra da er faktisk å gå på kjøpesenter, for der er det ofte aircondition som gjør at man kjøles ned, har meteorolog John Smits uttalt til NRK.

Les mer: Spansk meteorolog: – Helvete kommer

– Ta det på alvor

Et annet tips er å legge utflukter og andre aktiviteter til tidlig på dagen eller sent på ettermiddagen og kvelden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv om man er på et nytt sted og har lyst til å oppleve så mye som mulig, kan det være lurt å roe ned tempoet litt når det er veldig varmt.

– Vær fleksible, og lytt til kroppen og hverandre. Hvis noen i reisefølget blir slitne og synes det er plagsomt med varmen, ta det på alvor. Oppsøk skyggen og drikk rikelig med vann, råder Clementz.

Når det gjelder barna råder han foreldre til å være ekstra påpasselige med at de får i seg nok væske i varmen.

– Vi vet at barn klarer seg forbausende bra, når det er sterk varme. Men særlig de minste barna klarer ikke alltid å regulere selv at de får i seg nok drikke, sier han.

– Men også voksne må være påpasselige, for det er lett å glemme å drikke nok når man er på et nytt sted og gjerne vil utforske.

Det samme gjelder når det kommer til å beskytte huden mot sola.

– Det er viktig å passe på å smøre barna godt, men man må heller ikke glemme å smøre seg selv, råder Clementz i Europeiske Reiseforsikring.

Sjekk været på ditt reisemål