Kan solkrem-forbud for å redde korallrev være mer til skade enn gagn?

Korallrev er viktige og sårbare økosystem. Illustrasjonsfoto fra Rødehavet. NTB Scanpix/AFP.
Korallrev er viktige og sårbare økosystem. Illustrasjonsfoto fra Rødehavet. NTB Scanpix/AFP.

Hawaii, Mexico og Palau oppfordrer turister til å bruke korallrev-vennlige solkremer. Men vi må ikke glemme selv å beskytte oss for sola.

I fjor annonserte stillehavsnasjonen Palau at solkrem som inneholder visse kjemikalier knyttet til nedbryting av korallrev vil forbys fra 2020. Turister vil få de aktuelle solkremene konfiskert, og enhver som importerer dem vil få 1000 dollar (8600 kr) i bot. I tillegg trer Hawaiis forbud mot solkremer som inneholder oksibenzon eller octinoxat - de to mest kontroversielle kjemiske stoffene – i kraft i 2021. Turister som bader ved visse feriesteder i Mexico har allerede forbud mot å bruke ikke-nedbrytbare solkremer.

Om alt dette høres temmelig alvorlig ut, er det fordi det er nettopp det. Solkrem er egentlig ment å være en god ting. Det har vært en selvfølge på ferie siden vi forsto de skadelige effektene til UVB og senere UVA-stråling i forrige århundre. Det vekker minner om eventyr og kjærkomne reiser til varmere strøk. Nyheten om at de kokosduftende kremene vi har klasket på oss til beskyttelse kan være giftige for miljøet er like velkommen som et langtidsvarsel om sju dagers regn.

Så hvor står denne saken nå som vi nærmer oss sommer?

To varianter solkrem

Først det grunnleggende. Solkrem faller i to kategorier. Kjemisk solkrem (merkelig nok kjent som «organiske» solkremer) absorberer de skadelige UV-strålene. Minerale solkremer (kjent som «fysisk solkrem») lager et skjoldaktig lag oppå huden som reflekterer strålene.

Forbudet fokuserer på visse kjemiske solkremer med oksibenzon - en av de vanligste ingrediensene som særlig syndebukk.

En studie Dr. Craig Downs gjennomførte i 2015 tydet på at denne ingrediensen (en organisk sammensetning som også er kjent som benzofenon-3) hadde en giftig effekt på koraller helt nede i konsentrasjoner tilsvarende én dråpe i 6,5 olympiske svømmebasseng. Downs er ekspert på effektene solkrem har på marint liv.

Men ikke alle er enige i at det er et problem. Dr Emma Meredith, generaldirektør i det britiske forbundet for kosmetikk, toalettsaker og parfymerier (CTPA), er skuffet over forbudene. Hun viser til manglende vitenskapelige belegg for at oksibenzon og octinoxat kan knyttes til misfarging av korallrev.

Hun legger til: «kosmetiske ingredienser og sikker bruk av disse overvåkes kontinuerlig av Europakommisjonen og EUs medlemsland».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Husk alltid solkrem! Illustrasjonsfoto fra Surat Thani i Thailand: Colourbox.com.
Husk alltid solkrem! Illustrasjonsfoto fra Surat Thani i Thailand: Colourbox.com.

Er det verdt det, L'Oréal?

L’Oréal, som selger både kjemisk og mineral solkrem, har samarbeidet med Det vitenskapelige senter i Monaco for å undersøke effektene av UV-filter på korallrev. Rapporten, som ble offentliggjort i år, hevder at L’Oréals fem viktigste organiske filtre ikke påvirker koraller negativt.

Boots Soltan sier ingen av deres produkter inneholder oksibenzon eller octinoxat. Illustrasjonsfoto via The Guardian.
Boots Soltan sier ingen av deres produkter inneholder oksibenzon eller octinoxat. Illustrasjonsfoto via The Guardian.

– Hvert solfilter gir en bestemt type beskyttelse, som er grunnen til at solkrem-produkter eller daglig bruk av produkter for fotobeskyttelse vanligvis består av en kombinasjon av filtre for å garantere at den mest tilpassede beskyttelsen, sier en talsperson for selskapet.

L’Oréal legger til at alle produkter blir grundig sikkerhetsvurdert for mennesker og miljø før de settes ut til salg.

Men forbrukere er i ferd med å ta saken i egne hender, og selskapene omstiller seg også til denne utviklingen. Verden rundt har Google-søk etter «korallsikre solkremer» mer enn firedoblet seg siste fem år.

Merkevarer som Caudalie, Banana Boat og Badger har alle markert aktuelle produkter som «oksibenzon-fri» eller «korallrev-vennlig». Boot Soltan sier ingen av deres solkremer inneholder oksibenzon eller octinoxat, fordi «vi jobber hardt for å sikre at vi bruker ingredienser som beskytter miljøet jorden rundt».

Bestemte seg for å kutte ut octinoxat

Det franske hudpleiemerket Avène har aldri brukt oksibenzon, men gjorde «et bevisst valg» om å kutte ut bruken av octinoxat i 2010, ifølge Marine Dumas, bedriftens internasjonale produktdirektør for solkrem.

Merket har nå utviklet et patentert UV-filter som del av sitt løfte om «hudbeskyttelse og respekt for havene», og har inngått samarbeid med Pur Projet om et sosialt og miljømessig prosjekt som tar sikte på å restituere korallrev i Indonesia. Dumas hilser Hawaii og Palaus forbud velkommen.

– Dette vil tvinge kosmetikkselskap som fremdeles bruker disse solfiltrene til å finne andre løsninger, sier hun.

Likevel gjenstår bekymringer om hva kjemiske solkremer gjør med oss utover å beskytte mot UV-stråler. Mange talspersoner for «ren skjønnhet», som unngår produkter som inneholder antatte giftstoffer, boikotter allerede de kjemiske solkremene på grunn av bekymring for at stoffene kan bli tatt opp i kroppen. En studie som nylig ble offentliggjort i tidsskriftet til den amerikanske legeforeningen fant at kjemikaliene i solkrem kan tas opp i blodet etter bare 24 timers bruk, selv om det foreløpig ikke finnes data som fastslår at de har en skadelig effekt.

Den amerikanske etaten Food and Drug Administration (FDA) har bedt om flere tester for å fastslå om det er trygt å bruke disse ingrediensene over lengre tid, selv om etaten anbefaler forbrukere å fortsette å bruke solkrem til beskyttelse.

Les også: Solkrem-forbud på Key West

Burde alle bytte til mineral-solkrem?

Hos nettbutikken Look Fantastic, som selger skjønnhetsprodukter, har søk etter minerale solkremer økt med 314 prosent år for år. Så burde vi alle bare bytte til mineral-solkrem? Det er argumenter både for og mot, og ikke alle har å gjøre med miljø eller sikkerhet.

En fordel kjemiske solkremer har fremfor minerale er deres evne til å tas opp i huden uten å synes, og til å produseres som tynnere og mindre fete kremer og geleer. Mineralpartiklene er kjent for å etterlate et gjenkjennelig, krittaktig belegg på huden, og blir ofte melkeaktige når de kommer i kontakt med vann eller svette. Derfor er de mindre populære i vannfaste solkremer. Oppskriftene har blitt forbedret de siste årene, men det finnes fortsatt hele Reddittråder viet til å finne mineralprodukter som ikke etterlater hvite skjolder, ikke minst på mørkere hudfarger.

Mineralfiltre har selvsagt også sine miljø-kontroverser. Mange oppskrifter bruker nanopartikler av sinkhvitt eller titanoksider , som visse studier mener i seg selv kan skade korallrev og tas opp i annet liv i havet. Derfor har visse produsenter som Ren og Coola utviklet «ikke-nano»-kremer (som bruker partikler større enn 100 nanometer.

Les også: Allergiske reaksjoner på solkrem

Kompliserte greier

Begynner du å føle at du burde ha studert kjemi for å henge med?

Det er den pedagogiske utfordingen. Usikkerhet omkring solbeskyttelse kan kanskje få folk til å slutte å bruke det, som er det aller siste helsemyndigheter ønsker når kreftfaren er så høy som den er. En 2018-tapport fra Kreftforskning Storbritannia nevnte UV-stråling som den tredje viktigste bidragsyteren til krefttilfeller i landet. En 2015-undersøkelse blant 2000 voksne briter gjennomført av Det kongelige farmasøytiske forbund fant at kun 8 prosent av de spurte forsto hva solfaktor-nivået egentlig betyr.

– [Kosmetikkforbundet] CTPA er alltid bekymret for at grunnløse påstander om sikkerheten og effektiviteten til solbeskyttelse faktisk kan undergrave slike produkter generelt, sier Meredith.

– Dette kan ha alvorlige helsekonsekvenser dersom forbrukere velger å la være å bruke noen form for beskyttelse fordi tillitten til produktene er svekket.

Les også: Knøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene

Trenger mer forskning

Professor Jörg Wiedenmann, leder for korallrev-laboratoriet ved Southampton-universitetet, sier det må lages flere sammenlignende studier for å «demonstrere at alternativene til oksibenzon og octinoxat er mindre skadelige for koraller, men fremdeles beskytter mennesker godt mot solen».

Med andre ord er det utvilsomt viktig å beskytte miljøet fra solkremer, men vi må ikke glemme å beskytte oss selv. Professoren legger til at selv om oksibenzon later til å påvirke korallrev, er det langt fra den største trusselen de står overfor.

– Nedbrytingen av korallrev på grunn av bleking er direkte resultat av uvanlige temperaturskifter forårsaket av klimaendringene. Ingredienser i solkrem kan bidra til bakgrunnsstress mot korallene, men det gjør også andre faktorer som forurensning av næringsstoffer og overfiske, som har en langt større effekt. Noen ganger er det tendens til panikk, og en fare for at folk trekker feil konklusjoner og at fokuset skifter fra de virkelige problemene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Les også: Australia utlover millionbelønning til den som kan redde korallrev

Vegansk valg: Rens Clean Screen Mineral SPF 30. Illustrasjon via The Guardian.
Vegansk valg: Rens Clean Screen Mineral SPF 30. Illustrasjon via The Guardian.

Bruk solkrem - uansett!

Det franske kosmetikkselskapet Avène sier det aldri har brukt oksibenzon i sine produkt. Illustrasjon via The Guardian.
Det franske kosmetikkselskapet Avène sier det aldri har brukt oksibenzon i sine produkt. Illustrasjon via The Guardian.

Det viktigste er å bruke solkrem, uansett hva du gjør. Hvis du holder deg til kjemisk solkrem, men ønsker å unngå oksibenzon, vil produkter fra Avène (fra 164 kr) og Boots Soltan (fra 38 kr) bruke organiske filtre. Dersom du skal besøke et korallrev og ønsker å bruke mineralkremer uten nanopartikler vil Badgers Baby Chamomile & Calendula Zinc Oxide-krem (185 kr) fungere, mens Rens Clean Screen Mineral SPF 30 (328 kr) er vegansk, ikke-nano og kommer i en tube lagd av resirkulert plast. (Prisene er direkte oversatt fra britiske prisnivåer, kan være annerledes i norske butikker, ovs. anm.).

Wiedenmann påpeker at på steder som Hawaii vil skjermede bukter der mange svømmer nær korallene være mest utsatt, så her gir det god mening med forholdsregler. Hva med resten av oss? «Om jeg var i nærheten av et korallrev ville jeg la være å bruke solkrem med oksibenzon, sier han. «Men om jeg var i bakgården min i Storbritannia ville jeg ikke bekymret meg noe videre».

Les også:


Oversatt av Ole Peder Giæver /ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse, ifølge setteriksadvokat07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Tidligere Vegvesen-ingeniør advarer mot ny E18-strekning: – Det glade vanvidd20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Barnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel
Siste nytt
11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse, ifølge setteriksadvokat07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorTidligere Vegvesen-ingeniør advarer mot ny E18-strekning: – Det glade vanvidd20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkForsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeBarnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel
Populært