Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

Gildeskål: Bli med på «verdens vakreste offentlige toalett»

Video: Bli med på omvisning på «verdens vakreste offentlige toalett».
Artikkelen fortsetter under annonsen

En britisk storavis har omtalt Nordlands-doen som verdens vakreste. Slik ser den ut, innvendig og utvendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

GILDESKÅL (ABC Nyheter): Uansett om du reiser langs Norges veier på to eller fire hjul, vil du før eller siden ha behov for pauser for å strekke beina og gå på do. De fleste slike pausestopp går fort i glemmeboka. Stopper du på rasteplassen på grensen mellom Meløy og Gildeskål kommune i Nordland, kan det imidlertid bli en opplevelse som gjør inntrykk.

Rasteplassen du finner der langs Kystriksveien er en perle. Den er en del av prosjektet Nasjonale turistveger (se faktaboks), og imøtekommer reisendes behov samtidig som den byr på arkitektur i verdensklasse og utsikt til naturen Norge er elsket for.

Stedet bærer navnet «Ureddplassen» og har et monument til minne om de omkomne etter at ubåten Uredd gikk på ei mine i Fugløyfjorden under 2. verdenskrig.

Les også: Nasjonale turistveger: – Et unikt prosjekt i internasjonal sammenheng

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om Nasjonale turistveger:

  • Attraksjonen Nasjonale turistveger er 18 kjøreturer gjennom vakker norsk natur der opplevelsen forsterkes med nyskapende arkitektur og tankevekkende kunst på tilrettelagte utsiktspunkter og rasteplasser.
  • Vegfarende turister skal få opplevelser som frister til lengre opphold og flere besøk.
  • Norge skal gjøres til et enda mer attraktivt reisemål som bidrar til å styrke næringslivet og bosettingen i distriktene.
  • Statens vegvesen har ansvaret. Oppdraget er gitt av Regjeringen og Stortinget.
  • Til sammen skal det investeres 3,5 milliarder på satsingen, som blant annet involverer 10 fylkeskommuner, 64 kommuner og lokalt næringsliv.
  • I 2023 skal Nasjonale turistveger stå fram som en fullverdig attraksjon med vel 200 rasteplasser og utsiktspunkt langs vel 2000 km veg. 50 prosjekt inngår i videreutviklingen av attraksjonen fremover mot 2029.
  • Innovasjon Norge og Utenriksdepartementet er viktige samarbeidspartnere i arbeidet med å markedsføre de Nasjonale turistvegene for å øke kjennskapen til Norge, norsk natur og kultur.
Kilde: Nasjonale turistveger

Plassen er innredet med vakre benker i marmor vendt mot havet, og det går en trapp ned til havet og stranden, hvor støyen fra fylkesvei 17 svinner hen. Setter du deg ned i dype tanker og skuer utover, ser du Storhavet, Fugløya, Lofotveggen og horisonten.

Det mest iøynefallende med rasteplassen er, uvanlig nok, toalettet. Det er designet av Haugen/Zohar Arkitekter, og er omtalt i en rekke utenlandske medier. Den britiske storavisen The Telegraph har tidligere omtalt det som verdens vakreste offentlige toalett.

Lurer du på hvordan det ser ut? Se video øverst i saken og bildegalleri nederst i saken.

– Tanken da vi begynte å jobbe med prosjektet var at vi skulle få frem eksisterende kvaliteter heller enn å lage nye. Vi bruker ingen farger eller maling. Materialene fremstår naturlige, som de er, forklarer arkitekt Dan Zohar i en video om prosjektet.

Toalettet sto ferdig i 2018.

Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Samleside: Les alle artiklene fra prosjektet «To på strømmen»

Følg «To på strømmen» på Facebook!