Hurtigruteskipene skal gå på biogass

Hurtigruta MS Nordnorge ligger til kai Tromsø. Dette skipet er et av de seks som først skal bygges om til å gå på biogass.
Hurtigruta MS Nordnorge ligger til kai Tromsø. Dette skipet er et av de seks som først skal bygges om til å gå på biogass. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hurtigruten skal bygge om sine skip for å gå på biogass. Avtalen som er inngått med Biokraft er verdens største avtale om biogasslevering innen skipsfart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen innebærer at det Skogn-baserte selskapet Biokraft skal levere miljøvennlig biogass til Hurtigrutens skip langs norskekysten fram til 2027. Gassen skal produseres ved anlegget i Skogn.

Allerede innen 2021 skal minst seks av Hurtigrutens totalt 16 skip bygges om for å kunne drives på en kombinasjon av store batteripakker, flytende naturgass (LNG) og biogass (LBG) – produsert av organisk avfall fra skogbruk og oppdrettsnæring.

Det er skipene Nordnorge, Nordlys, Nordkapp, Kong Harald, Richard With og Polarlys som først skal bygges om.

Avtalen er den største av sitt slag innen shipping noensinne, ifølge Hurtigruten.

– Dette er et stort og viktig skritt for Hurtigruten, for Biokraft, for grønne løsninger i global shipping, og ikke minst for miljøet, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen med Biokraft – som er verdens største produsent av flytende biogass – strekker seg over 7,5 år. Hver gang et av Hurtigrutens batteri- og gassdrevne skip anløper Trondheim på nordgående rute, vil det fylles med kortreist og miljøvennlig biogass – som de aller første cruiseskipene i verden.

– Det er inspirerende å se at Hurtigruten nok en gang viser at de er verdens grønneste cruiserederi. Med denne avtalen, er Hurtigruten i praksis rederiet som innfører biogass som drivstoff innen shipping, sier konsernsjef Håvard Wollan i Biokraft.

Den første leveransen av biogass til Hurtigruten skal etter planen skje i 2020.