Gresk rederi får 700.000 i gebyr for svovelutslipp i norske verdensarvfjorder

I vår ble det innført nye og strengere utslippskrav i Geirangerfjorden. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB scanpix
I vår ble det innført nye og strengere utslippskrav i Geirangerfjorden. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et gresk rederi har fått varsel om 700.000 i gebyr fordi de hadde for høye svovelutslipp i norske fjorder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skipet MS Magellan, som er eid av det greske rederiet Global Cruise Lines Ltd, brøt ifølge Sjøfartsdirektoratet regelverket om svovelholdig drivstoff i verdensarvfjordene nå i vår.

Fra 1. mars ble det innført nye miljøkrav for utslipp til luft og sjø i verdensarvfjordene Nærøyfjorden, Aurlandsfjorden, Geirangerfjorden, Sunnylvsfjorden og Tafjorden. Nå har Sjøfartsdirektoratet sendt ut sitt første varsel om overtredelsesgebyr som følge av de nye reglene.

MDG: – Omfattende cruiseturisme påfører naturen unødig skade

16. april mottok Sjøfartsdirektoratet en bekymringsmelding om røykutslipp fra det Bahamas-registrerte cruiseskipet Magellan, som lå til kai i Flåm. Bekymringsmeldingen ble fulgt opp med tilsyn om bord da skipet ankom Geiranger neste dag.

Sjøfartsdirektoratets inspektører målte svovelinnholdet i skipets drivstoff og fikk utslag på 0,17 prosent. Grensen for lovlig svovelinnhold i verdensarvfjordene er 0,10 prosent.

– Vår dokumentasjon viser at skipet har gått inn i to verdensarvfjorder med svovelverdier som ligger langt over lovlig nivå, sier Bjørn Pedersen, avdelingsdirektør for regelverk og internasjonalt arbeid.