Forbrukerrådet: Sjekk om ferieboligen på Airbnb er lovlig

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To av ti nordmenn bruker Airbnb når de er ute på reise. Forbrukerrådet ber folk sjekke om ferieboligen de leier gjennom nettstedet er lovlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utleietjenesten Airbnb har skapt kraftige reaksjoner blant lokalbefolkningen i flere populære turistdestinasjoner. De reagerer på økte bokostnader som følge av at mange boliger leies ut til turister, og dette har ført til økt regulering av markedet, ifølge Forbrukerrådet.

– I noen byer er det nå forbudt med korttidsutleie til turister. Andre steder er det tillatt et visst antall dager i året. Ofte kreves det også at boligen er registrert eller godkjent for utleie av lokale myndigheter, sier leder Ragnar Wiik i Forbruker Europa hos Forbrukerrådet.

Dersom de lokale myndighetene finner ut at leiligheten er ulovlig leid ut, og aksjonerer mot boligen, risikerer man å bli satt på gaten uten sted å bo.

– Det er derfor lurt å spørre utleier om stedet er godkjent for utleie før man bestiller, sier Wiik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Wiik understreker også at det er lurt å betale med kreditt- og bankkort, slik at man kan kreve pengene tilbake dersom man blir lurt eller kastet ut.

To av ti nordmenn har benyttet seg av Airbnb til overnatting, og særlig er tjenesten populær blant folk under 40 år, viser en fersk undersøkelse gjennomført i Norstats respondentpanel.