Spørreundersøkelse: Én av fem svært positive til turistskatt

Cruiseskip i Ålesund, 2016. Til h. «Serenade of the Sea», eid av Royal Caribbean International, og til v. «Norwegian Star», eid av Norwegian Cruise Line. Arkivfoto: Halvard Alvik / NTB scanpix
Cruiseskip i Ålesund, 2016. Til h. «Serenade of the Sea», eid av Royal Caribbean International, og til v. «Norwegian Star», eid av Norwegian Cruise Line. Arkivfoto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Stortinget vedtok i fjor å ikke innføre en nasjonal turistskatt, men åpnet for at det kan innføres lokale ordninger. Folket er delt i ABC Nyheters undersøkelse.

– Det siste reisenæringen trenger nå er enda en særskatt kommunepolitikere kan øke som de ønsker, sier næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv, Ole Michael Bjørndal, til ABC Nyheter.

I en undersøkelse NorStat har gjennomført på vegne av ABC Nyheter sier 17 prosent av de spurte at de er «svært negative» til slike avgifter for utlendinger, mens 19 prosent sier de er «svært positive»:

I debatten har det blitt uttrykt bekymring for overturisme, slitasje på natur og økt press på lokale tjenester i høysesong. Ideen med avgiftene er å skattlegge turisme for å finansiere lokale tilbud og sikre lokalsamfunn flere inntekter fra turismen.

Svalbard har hatt en miljøavgift på turisme i ti år, en modell flere kommuner snuser på i disse dager. Alle som kommer til øygruppa med fly og cruiseskip betaler 150 kroner ekstra for billetten. Disse midlene går til et lokalt miljøvernfond, og fordeles til lokale tiltak, skrev Klassekampen i november. Det har kommer inn 128 millioner kroner via Svalbard-avgiften i løpet av de ti årene.

Flere kommuner hadde allerede turistskatt til vurdering per i fjor, eller var i ferd med å innføre slike avgifter, ifølge Klassekampen.

I ABC Nyheters undersøkelse var de spurte på Østlandet mest negative (21 prosent «svært negativ»), mens de på Vestlandet var mest positive (26 prosent «svært positiv») til turistskatt for utlendinger.

Nordkapp trekker 400.000

Over 250 000 mennesker tar hvert år turen opp til fjellplatået Preikestolen på nordsiden av Lysefjorden i Forsand kommune i Rogaland. Illustrasjonsfoto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Over 250 000 mennesker tar hvert år turen opp til fjellplatået Preikestolen på nordsiden av Lysefjorden i Forsand kommune i Rogaland. Illustrasjonsfoto: Marianne Løvland / NTB scanpix

I Nordkapp kommune i Finnmark er Nordkapplatået (ofte omtalt som «Europas nordligste punkt») en svært populær turistattraksjon. I dag kreves det inngangspenger på selve platået. Det er de private aktørene Rica Eiendom og Scandic som står for dette.

– Inngangspengene er oppe til vurdering, og i den forbindelse er det uttrykt en lokalpolitisk målsetting om at Nordkappturismen skal gi økte inntekter til lokalsamfunnet, sier ordfører i Nordkapp kommune, Kristina Hansen (Ap) til ABC Nyheter.

Det er bare 3200 innbyggere i kommunen, men 400.000 turister er på besøk hvert år. Det gir økt press på eksempelvis helsevesen, renovasjon, infrastruktur og lokalt miljø. I en rapport Mimir AS har utarbeidet på oppdrag fra kommunen heter det at det behøves 13 millioner kroner årlig for å møte disse behovene, forteller ordføreren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nordkapplatået på Magerøya i Finnmark er en svært populær turistattraksjon. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Nordkapplatået på Magerøya i Finnmark er en svært populær turistattraksjon. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Går mot Stortings-flertall for skatten?

Ap-landsmøtet i begynnelsen av april vedtok å åpne for at kommunene kan ta inn reisemålsbidrag fra turister og cruiseturister som finansiering av lokale fellesgoder. Både Venstre, Sp, SV og KrF har også uttrykt at de er positive til former for turistskatt, skrev NTB 8. april.

Les også: Nå kan det være flertall for turistskatt

– Det er en erkjennelse at det er behov for økte inntekter fra reiselivsnæringen for å finansiere fellesgoder. Jeg tror det på sikt vil komme slike turistskatter flere steder i landet, sier ordfører Kristina Hansen.

NHO Reiseliv, som har over 3100 medlemsbedrifter, har vært svært kritiske til slike avgifter:

– Vi ser ingen fordeler med en turistskatt. Norge har allerede et kostnadsnivå i verdenstoppen, og enhver endring som gjør produktet dyrere, er veldig uheldig, sier næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv, Ole Michael Bjørndal, til ABC Nyheter.

Næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv, Ole Michael Bjørndal. Foto: NHO Reiseliv.
Næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv, Ole Michael Bjørndal. Foto: NHO Reiseliv.

Bjørndal i NHO Reiseliv trekker frem Finland som eksempel på Norges konkurrenter:

– Finland har også nordlys, men de har ikke turistskatt. De har også lavere moms på servering, skiheiser og overnatting. Hvis det blir mye billigere for turister å dra til Finland for å oppleve nordlyset, er vi redd turistene velger Finland fremfor Norge. Det betyr mindre inntekter til landets kommuner, og det kan gå utover arbeidsplassene særlig i distriktene, sier han.

Driftsmarginene for reiselivet i Norge er ifølge NHO Reiseliv fallende. Bjørndal trekker også frem de siste års momsøkninger og formueskatt som krevende for bransjen. Fagsjefen mener det på ingen måte er garantert at turistskatt vil gi penger tilbake til reiselivet.

– NHO Reiseliv har vist at kommunene får store skatteinntekter og økt bolyst gjennom å satse på reiselivet. Det er dette som er en næringsorganisasjons oppgave; å vise sin nærings verdi. Ikke å be om å bli skattlagt, slik Virke Reiseliv gjør, sier han.

Leder i Virke Reiseliv Astrid Bergmå. Foto: Virke Reiseliv.
Leder i Virke Reiseliv Astrid Bergmå. Foto: Virke Reiseliv.

Virke Reiseliv, som representerer over 1200 virksomheter innen kultur og reiseliv, har ønsket reisemålsbidrag velkommen, men vil at inntektene skal øremerkes:

– Vi vil være løsningsorienterte, men midlene må gå tilbake til reiselivet og brukes lokalt til å finansiere fellesgoder som trengs fordi man har mange besøkende. I dag er det opp til hver enkel virksomhet å ta betalt. Det er en dårlig modell for å videreutvikle norsk reiseliv, sier leder i Virke Reiseliv, Astrid Bergmål, til ABC Nyheter.

– Virke Reiseliv setter bærekraft først. Det handler om virksomhetenes fremtidige konkurransekraft og vil være en investering i selve råvaren i norsk reiseliv: naturen, miljøet og lokalsamfunnet, sier Bergmål.

Men bidrag fra turistene vil ikke løse alle utfordringer reisenæringen står ovenfor, mener Bergmål:

– Mest av alt trenger næringen politisk lederskap, og en helhetlig plan for hvordan vi kan utvikle turistnæringen på en bærekraftig måte, samtidig som vi øker verdiskapingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Reinsdyr følger med ved første etappbe i sykkelreset Arctic Race mellom Hammerfest og Nordkapp. Arkivfoto fra august 2014: NTB Scanpix/AFP PHOTO.
Reinsdyr følger med ved første etappbe i sykkelreset Arctic Race mellom Hammerfest og Nordkapp. Arkivfoto fra august 2014: NTB Scanpix/AFP PHOTO.
Statssekretær i Næringsdepartementet Magnus Thue (H). Foto: NFD.
Statssekretær i Næringsdepartementet Magnus Thue (H). Foto: NFD.

Regjeringen: – Har sagt nei

Den sittende regjeringen er mot turistskatt:

– Vi ønsker ikke å påføre reiselivsnæringen ekstra kostnader, og har derfor sagt nei til å innføre turistskatt, sier statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet Magnus Thue (H).

– Kommuner og fylkeskommuner finansierer en rekke fellesgoder som både innbyggere og turister har glede av, som gatebelysning, toaletter, skilting og kollektivtransport. Flere destinasjoner lykkes i å finansiere fellesgoder gjennom frivillige spleiselag, der både private og offentlige aktører deltar. Dette gjelder blant annet for Trysil, området rundt Prekestolen og Oslo kommune, sier statssekretæren.

Slike skatter er en het potet også utenlands. På de spanske middelhavsøyene Mallorca, Menorca og Ibiza, legges avgiften til på hotellregningen. I fjor ble satsene doblet, noe som ga betydelig nedgang i antall turister i 2018, skriver Flysmart24.no og The Sun.

Norstat intervjuet i undersøkelsen for ABC Nyheter 1076 nordmenn over 18 år (uke 14).

Les også:

Øvrige kilder: NTB, E24.

Gradering av turistskatt slik den framstår når du leier rom i Verona, Italia. Foto: ABC Nyheter/Tor Strand.
Gradering av turistskatt slik den framstår når du leier rom i Verona, Italia. Foto: ABC Nyheter/Tor Strand.


Sitat fra Astrid Bergmål korrigert etter innspill fra kilden søndag 5. mai kl 20.28, : "I dag er det opp til hvert enkelt lokalsamfunn å ta betalt", rettet til "opp til hver enkel virksomhet". (journ. anm)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:25 Fire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04 Sjögren ikke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03 UD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02 Laveste oljepris siden 200307:59 Intensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18 To amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49 Bursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot å spille til 2023 – ikke bitter etter marerittet06:46 Kritisk for countrylegenden John Prine06:46 Velfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29 Haaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25 Dette skjer i dag06:03 Venter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38 Dette skjedde i natt05:37 Brøt karantenen tre ganger – pågrepet av politiet05:35 Operasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30 Ap samler 200 deltakere til landsstyremøte på nett05:30 Biden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18 4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00 Over 40 prosent av verdens befolkning er i koronakarantene05:00 SV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37 Nord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35 Ferjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49 Bolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av korona03:47 Donald Trump vil holde USA stengt til 30. april03:02 Michelin-restauranter vil ha fritak fra moms og arbeidsgiveravgift02:47 Virussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:17 Garasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54 Hurtigtest godkjent i USA01:19 Regjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12 Barnelegeforeningen anbefaler ikke å skille koronasyk mor og nyfødt baby23:55 Tørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22 Aukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19 Erik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53 Farmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37 92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46 Coronaundersøkelse: Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02 Helsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59 Coronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39 Eksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11 Seksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57 Frida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54 Boris til britene: Det blir verre18:48 Enighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41 756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38 Mæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36 Ambulansefly styrtet i Filippinene18:35 Orbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36 Pelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33 Frykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58 Gareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39 Letingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12 Over 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10 Elleve under 40 år på intensiv15:56 Xavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52 209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50 110 døde corona-smittede i Sverige15:37 Én av tre synes coronareglene er uklare15:34 Kriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04 Tysk minister tok sitt eget liv14:45 Fra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04 Alta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04 Første katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02 Krisesamtaler om lokale karanteneregler11:51 Fremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44 Flere ber om mathjelp11:07 Spansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01 Svenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43 Ungarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06 En hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02 Nord-Korea sendte opp to nye raketter06:51 Saudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34 Hellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52 Vedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52 Kona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Forhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45 Den maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45 4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08 Over 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05 Grønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15 Studentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56 Koronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38 Klopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35 Neville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09 Saudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55 Få nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25 Mann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24 Over 30.000 coronadødsfall i verden21:22 Eldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56 Svensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22 Langrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20 – Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58 Spania innfører to ukers karantene19:57 319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27 Glem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer
Siste nytt
08:25NorgeFire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04NorgeSjögren ikke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03NorgeUD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02PengerLaveste oljepris siden 200307:59NorgeIntensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18KulturTo amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49SportBursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot å spille til 2023 – ikke bitter etter marerittet06:46KulturKritisk for countrylegenden John Prine06:46NorgeVelfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29SportHaaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25NorgeDette skjer i dag06:03VerdenVenter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38NorgeDette skjedde i natt05:37NorgeBrøt karantenen tre ganger – pågrepet av politiet05:35VerdenOperasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30NorgeAp samler 200 deltakere til landsstyremøte på nett05:30VerdenBiden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18Norge4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03KulturTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00VerdenOver 40 prosent av verdens befolkning er i koronakarantene05:00NorgeSV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37VerdenNord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35NorgeFerjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49VerdenBolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av korona03:47VerdenDonald Trump vil holde USA stengt til 30. april03:02NorgeMichelin-restauranter vil ha fritak fra moms og arbeidsgiveravgift02:47NorgeVirussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:17NorgeGarasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54VerdenHurtigtest godkjent i USA01:19NorgeRegjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12NorgeBarnelegeforeningen anbefaler ikke å skille koronasyk mor og nyfødt baby23:55NorgeTørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22SportAukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19KulturErik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53KulturFarmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37Helse og livsstil92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35VerdenTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46PrivatøkonomiCoronaundersøkelse: Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02Helse og livsstilHelsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59Helse og livsstilCoronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39MakroøkonomiEksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11LivetSeksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57SportFrida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54Helse og livsstilBoris til britene: Det blir verre18:48Helse og livsstilEnighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41Helse og livsstil756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38ReisenyheterMæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36VerdenAmbulansefly styrtet i Filippinene18:35PolitikkOrbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36Helse og livsstilPelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33Helse og livsstilFrykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58Helse og livsstilGareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39NorgeLetingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12Helse og livsstilOver 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10Helse og livsstilElleve under 40 år på intensiv15:56SportXavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52Helse og livsstil209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50Helse og livsstil110 døde corona-smittede i Sverige15:37Helse og livsstilÉn av tre synes coronareglene er uklare15:34NorgeKriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04VerdenTysk minister tok sitt eget liv14:45SportFra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04PengerAlta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04Helse og livsstilFørste katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02NorgeKrisesamtaler om lokale karanteneregler11:51NorgeFremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44NorgeFlere ber om mathjelp11:07SportSpansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01VerdenSvenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43VerdenUngarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06VerdenEn hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02VerdenNord-Korea sendte opp to nye raketter06:51VerdenSaudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34NorgeHellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52NorgeVedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52VerdenKona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27SportForhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45NorgeDen maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45Norge4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08NorgeOver 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05VerdenGrønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15NorgeStudentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56NorgeKoronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38SportKlopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35SportNeville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09VerdenSaudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55PrivatøkonomiFå nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25NorgeMann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24Helse og livsstilOver 30.000 coronadødsfall i verden21:22Helse og livsstilEldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56Helse og livsstilSvensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22SportLangrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20Politikk– Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58Helse og livsstilSpania innfører to ukers karantene19:57Helse og livsstil319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27Helse og livsstilGlem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer
Populært