SAS-ansatte reagerer på at streikende piloter ga Norwegian ros

VIDEO: Dette streiker de for. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS sier til Flysmart24 at han er skuffet over at streikende piloter gir Norwegian ros for å sette inn ekstra avganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder i Scandinavian Norge Flygerforening Jan Levi Skogvang sa fredag til NTB at han er positiv til at Norwegian har satt inn ekstra avganger i forbindelse med pilotstreiken i SAS.

– Vi ønsker ikke å ramme tredjepart, altså passasjerene. Det er til hjelp at Norwegian har kapasitet til å sette opp ekstra avganger, sa han.

Men SAS-kollegaer misliker de positive ordene om konkurrenten, ifølge informasjonssjef Knut Morten Johansen.

Han sier til Flysmart24 at han ikke bestrider pilotenes rett til å streike, men reagerer på at de støtter Norwegian, som han mener utnytter situasjonen.

– Jeg må innrømme at jeg er skuffet over den illojale opptredenen pilotene her viser, og forstår at det føles vondt for andre ansatte i SAS som nå må jobbe døgnet rundt for å hjelpe de titusener av passasjerer som trenger hjelp som følge av at pilotene streiker, sier Johansen til nettavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrer ikke

Fagforeningsleder Skogvang på sin side angrer ikke på uttalelsen, og sier den var til støtte for passasjerene og ikke til Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

I stedet for permittering er kabinpersonale og bakkepersonale satt inn for å veilede og hjelpe de mange ventende på flyplassene. Danske Sydbank har regnet ut at kostnaden for streiken for SAS ligger på mellom 54 og 73 millioner norske kroner per dag.

Les også: Flere vil forbli i EU

64.000 rammes

64.000 passasjerer rammes søndag når 587 nye SAS-avganger innstilles i Skandinavia søndag, opplyser flyselskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi beklager på det sterkeste å måtte meddele at våre kunder blir rammet av den pågående pilotstreiken som har ledet til forsinkelser og innstilte fly. På grunn av den pågående konflikten innstilles nå ytterligere avganger søndag, skriver SAS i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre skriver de at de gjør alt de kan for å hjelpe sine reisende. «SAS jobber nå etter en løsning så kjapt som mulig for å minimere at mange kunder påvirkes», heter det.

Fredag var 673 avganger innstilt, lørdag er det meldt om 329 avganger som er innstilt.

Les også: KrF med klart budskap til Solberg: – Hent hjem alle Syria-barna

SAS avviser alle krav om erstatning fra reisende

Streiken er utenfor flyselskapets kontroll, mener SAS – som kommer til å avvise krav om kompensasjon med basis i EU-lover som måtte komme fra passasjerer.

Lørdag ble 329 SAS-flygninger kansellert, noe som rammet nesten 34.000 passasjerer. Søndag gjelder det 587 avganger og 64.000 passasjerer.

«Å komme sterkt forsinket fram til reisemålet blir ansett som et brudd på kontrakten mellom den reisende og flyselskapet, og kan gi mellom 250 og 600 euro i kompensasjon til kunden – alt etter lengden på flyturen.» , skriver nettstedet flysmart24.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette kravet kommer ikke SAS til å innfri.

– Passasjerer er ikke berettiget til kompensasjon dersom forsinkelsen eller kanselleringen skyldtes streik da dette er å betrakte som en ekstraordinær omstendighet utenfor flyselskapets faktiske kontroll, sier SAS’ informasjonssjef Knut Morten Johansen til flynettstedet.

Les også: – Aldri før er det investert så mye i hytter og oppgradering