
Nesten 100.000 reisesykesaker i 2018:En milliard kroner utbetalt til nordmenn som ble syke på reise

Nesten halvparten av det som ble utbetalt på norske reiseforsikringer i fjor, var knyttet til sykdom.
Om lag 98.000 reisesykesaker ble meldt inn i 2018, og det var en økning i antall saker på 3,7 prosent fra året før, viser tall ABC Nyheter har fått fra Finans Norge.
I fjor ble det utbetalt rett over en milliard kroner i erstatning på grunn av sykdom på reise. Det er en økning på 6,3 prosent fra 2017, da det ble utbetalt 966 millioner kroner.
Nesten halvparten av pengene som ble utbetalt på norske reiseforsikringer i fjor (46,7 prosent), var knyttet til sykdom på reise, viser statistikken.
I tillegg kommer erstatninger i forbindelse med ulykker på reise som fordelt på 11.800 saker var på totalt 210 millioner i fjor, en økning fra 202 millioner kroner i 2017.
Les også: Rekordmange blir psykisk syke på reise
– Tenk over hvilken belastning selve reisen er
Kanskje ikke så overraskende er det magesyke, ørebetennelse, halsbetennelse og hudproblemer, som rammer flest.
Tips for å unngå typiske reiseplager
Magesyke
Si «nei takk» til isbiter - disse lages sjelden av flaskevann. · Spis iskrem som er pakket på fabrikk. Ikke spis åpen kuleis eller softis. · Ikke spis mat som har stått fremme lenge. Kebab eller annet som kjøpes på gaten kan ha stått siden morgentimene. · Sjekk at retter med egg og majones ser ferske ut. ·Vask frukt og grønnsaker godt. · Hvis du drikker iskald drikke i en overopphetet kropp, kan magen reagere.
Ørebetennelse
Ikke vær for mye i og/eller under vann. ·Tørk ørene etter bading.
Hudproblemer
Husk sterk nok solfaktor, smør deg ofte nok. · Unngå soling når solen står høyest på himmelen.
Myggstikk
Kjøp gjerne myggmiddel på apoteket før du reiser, de virker ofte på «utenlandsk mygg» også.
Kilde: Frende forsikring
– Dette er sykdommer som kan ramme hvem som helst, sier skadesjef på reise hos Frende Forsikring, Petter Lassen, i en pressemelding.
Han forklarer at det også er mange med kroniske lidelser, eller folk som er under behandling for alvorlig sykdom, som får problemer under ferieoppholdet.
Skadesjefen mener det er viktig å tenke over at reisen er en belastning, selv om formen i utgangspunktet virker grei.
– Flyturen, temperaturforskjeller, mindre søvn og annen bakterieflora, er faktorer som kan påvirke helsetilstanden, sier Lassen i meldingen.
Rekordmange psykisk syke
Nylig meldte Europeiske reiseforsikring at det var rekordmange i alderen 21 til 40 år som fikk en alvorlig psykisk sykdom på reise i 2018.
– De fleste av dem som blir alvorlig psykisk syke på reisen, har en tidligere sykdomshistorie eller noe som ligger latent før de drar, uttalte sykepleier og skadebehandler Line Sørbø ifølge NTB.
Selskapet understreket at forsikringene deres bare gjelder sykdom som oppstår uventet og akutt, noe som betyr at man risikerer avkorting på skadeutbetalingen dersom man er syk på utreisetidspunktet.
– Katastrofalt for privatøkonomien om du ikke har forsikring
En undersøkelse gjennomført på vegne av Nordea i fjor, viste at fem prosent av nordmenn reiser til utlandet uten å være dekket av reiseforsikring. Dette er oppsiktsvekkende, ifølge Elin Reitan, forbrukerøkonom i samme bank.
– Det kan bli katastrofalt for privatøkonomien dersom du får behov for legehjelp mens du er i utlandet og ikke har forsikring, sa hun til E24.
Lassen i Frende forklarer at bare transport med et ambulansefly kan koste fra 200.000 til 1 million kroner. På toppen av dette kommer kostnader ved sykehusinnleggelse og annet.
– Slike kostnader er det få som kan betale selv, derfor må du ha reiseforsikringen i orden, uansett alder. Det er ikke hyggelig å bli sittende med regningen i slike tilfeller, sier Gry Monica Hellevik i reisealarmsentralen Falck Global Assistance i meldingen.
Les også: Halve Norge skal på påskeferie
Flere tilfeller av tyngre sykdom vår og vinter
Vår og vinter, og utenom skoleferiene, er det ofte godt voksne som reiser. Da er det en større andel tyngre sykdom og skader, og langt flere som reiser hjem ledsaget av sykepleier eller lege, eller i et ambulansefly, forklarer Hellevik.
Tall fra reisealarmsentralen viser at antall ledsagede transporter økte med 15 prosent i vårhalvåret 2018, sammenlignet med samme periode året før. Antall ambulanseflytransporter økte med 60 prosent i samme periode.
Flere avbestillinger
De siste årene har forsikringsselskapene betalt ut stadig mer på grunn av avbestillinger.
Statistikken fra Finans Norge viser at det var en økning fra 76.000 saker i 2016 til drøyt 84.000 saker i 2018. Det utgjør en økning på 10,8 prosent.
Økningen i anslått erstatning er på hele 17,2 prosent i samme periode, fra 411 millioner i 2016 til 482 millioner i fjor.
Økningen fra 2017 til 2018 var på 4,6 prosent i antall saker og 10,6 prosent i anslått erstatning.
Det er mange årsaker til denne utviklingen, mener Lassen i Frende.
– Det er mange årsaker til at dette tallet øker. Dyrere reiser, ikke refunderbare billetter og reiseoperatører med avbestillingsbetingelser som gir mindre refusjon, kan være noen av dem, sier han i meldingen.
Les også: Mallorca innfører strenge alkoholregler – fulle turister kan få «megabot»