SAS mener pilotenes lønnskrav er «ekstremt»

SAS-pilotene truer med streik om de ikke får høyere lønn. De har allerede en månedslønn på rundt 93.000 kroner.
SAS-pilotene truer med streik om de ikke får høyere lønn. De har allerede en månedslønn på rundt 93.000 kroner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Pilotene har en gjennomsnittlig bruttolønn på 93.000 svenske kroner, sier forhandlingssjef for SAS. Han mener pilotenes lønnskrav er ekstremt.

SAS-piloter i Norge, Sverige og Danmark truer med streik dersom de blant annet ikke får høyere lønn og bedre planlegging av arbeidstiden.

SAS mener de stiller urimelige krav:

Pilotene har en gjennomsnittlig bruttolønn på 93.000 (svenske kroner) per måned, og lønnskravene deres alene vil bety en verdiøkning på 15 prosent , sier Torbjörn Granevärn, forhandlingssjef for SAS Sverige, til den svenske avisen Expressen.

Beløpet 93.000 svenske kroner inkluderer alle tillegg og diettpenger, ifølge Expressen.

I 2018 oppga SAS overfor NRK at startlønnen lå på 600.000 kroner. Ansatte sier til NRK at begynnerlønna ligger på nærmere 450.000 kroner.

Granevärn påpeker at dette skal sammenlignes med andre svenske arbeidsmarked som i 2019 mottar lønnsøkninger på 2,3 prosent, og kaller kravet for «ekstremt».

Dersom partene ikke kommer til enighet, er det varslet streik fra midnatt 25. april.

Nekter å diskutere

Christian Laulund og Jan Levi Skogvang representerer de norske pilotene, og skriver i pressemeldingen som varslet den potensielle streiken:

Pilotene i SAS har gjennom flere år bidratt til lønnsomhet i SAS. Tidligere ønsket SAS alltid å sammenligne oss med andre flyselskaper. Når lønn og arbeidstidsordninger nå er dårligere enn andre seriøse selskaper vi kan sammenligne oss med, nekter SAS å diskutere markedslønn for piloter.

Talsmann for SAS Norge, Knut-Morten Johansen, skrev i en kommentar til ABC Nyheter i går:

– Vi registrer gjennom pressemeldingen at pilotene ikke ønsker å komme tilbake til forhandlingsbordet.

Han skriver også at SAS Norge fortsatt ønsker samtaler for å oppnå en løsning, og ser ikke bort fra muligheten om å få hjelp av Riksmeklingsmannen.

Påvirker ikke påsketrafikken

– Vi noterer oss gjennom pressmeldingen at det er ønskelig med et konkurransekraftig SAS, men det er dessverre også enkelte urimelige krav som ikke er forenlig med det, uttalte Johansen til Dagens Næringsliv i går.

Han vil ikke gå dypere inn på hvilke krav som regnes som uforenelige.

Dersom det blir streik vil ikke påsketrafikken bli påvirket, og Johansen uttaler til Dagens Næringsliv at han «forventer at vi skal komme til en løsning».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden