SAS nekter å betale ut erstatning etter avgjørelse i flyklagenemnda

SAS går ikke med på flyklagenemndas avgjørelse om å betale erstatning .Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SAS går ikke med på flyklagenemndas avgjørelse om å betale erstatning .Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Klagenemndas avgjørelser er basert på feil bruk av jussen, mener SAS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Transportklagenemnda for flyreisers avgjørelse om at SAS måtte ut med til sammen 1,13 millioner kroner i erstatning i sju ulike saker, avvises av flyselskapet, melder Flysmart24.

Prinsipielt følger flyselskapet klagenemndas beslutninger, men denne gangen godtar de rett og slett ikke avgjørelsesgrunnlaget. Det er første gang SAS avviser flyklagenemndas beslutning, ifølge nettstedet.

Les også: Økt trafikk for SAS

«Vill streik»

Sakene stammer fra september 2017, da SAS' piloter streiket på grunn av uenigheter om arbeidsavtale mellom selskapet og pilotene. Kundene som ble rammet av streiken, fikk billettutgiftene refundert.

Erstatning utover det, gikk selskapet derimot ikke med på. Men de syv som senere klaget, fikk medhold i flyklagenemnda.

Nemnda viser blant annet til en sak i EU-domstolen som sier at forhandlinger og konflikt innenfor eget selskap, er å betrakte som del av en nomal virksomhet i et selskap. Derfor konkluderer nemnda med at situasjonen ikke kan regnes som «utenfor selskapets kontroll», skriver nettstedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, forklarer at flyselskapet mener nemnda har feiltolket EU-dommen.

– Nemnda sammenligner en ordinær og lovlig streik med en såkalt «vill streik» med basis i en helt spesiell spontanaksjon i det tyske selskapet TUI hvor ansatte nektet å gå på jobb. Dette skyldtes at selskapet overrasket de ansatte med en betydelig restrukturering uten at representanter fra de ansatte medvirket eller var informert på forhånd, sier Johansen til Flysmart24.

Les også: Ryanair nekter å betale kompensasjon etter streik i

– Kan bringes inn for tingretten

SAS mener at dersom avgjørelsen blir stående, så vil de aller fleste streiker, enten de er lovlige eller ulovlige, gi grunnlag for å utbetale erstatning.

– Nemndas avgjørelse er rådgivende. Det er ikke klagerett på avgjørelsen, men saken kan bringes inn for tingretten, sier daglig leder Anne B. Lea i Norsk ReiselivsForum, som er sekretariat for klagenemnda, til flysmart24.no.

Les også: SAS-fly fikk problemer på glattisen