Havet kan sluke halvparten av Mallorcas strandfavoritter

Video: Mallorcas vakre strender slukes av havet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årlig lokker den spanske øyas solfylte strender til seg nordmenn i store gresshoppesvermer. Men i fremtiden kan over halvparten av øyas strender risikere å forsvinne i bølgene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en irreversibel prosess. Det er som å prøve å stoppe en elefant i fart, veldig vanskelig, sier fysiker og forsker Gabriel Jordà til den spanske avisa Diario de Mallorca.

Jordà er blant forskerne som deltar i SOCLIMPACT som jobber med å kartlegge hvilke konsekvenser klimaendringene kan komme til å få for øyene i Europa.

Dagbladet omtalte nyheten først.

I fjor slo FNs klimapanel fast at dersom vi fortsetter å føre den klimapolitikken vi har gjort til nå med det som hører til av forurensning og utslipp av klimagasser, så vil havnivået kunne komme til å stige med 40 til 63 centimeter globalt innen århundret er slutt.

Sammen med forskerteamet sitt har Jordà lagt frem to ulike scenarioer som tar for seg hva som vil kunne komme til å skje med Middelhavet og området rundt de spanske ferieøyene. Dersom skjebnen er på vår side - samt at vi klarer å kutte ned utslippene – så vil havstanden nøye seg med å stige med 45 til 50 centimeter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I motsatt fall vil havoverflaten øke med 80 centimeter. Det vil blant annet bety at halvparten av Mallorcas forlokkende strender vil ligge under et krystallklart Middelhav.

Mechtild Rössler er direktør for UNESCOs verdensarvsenter. I et intervju med CNN sier hun at de overvåker klimaendringene døgnet rundt.

– Hvis vi ikke kan beskytte disse stedene mot truslene, hvordan vil framtida se ut? Verdensarv-konvensjonen sier at vi må identifisere disse unike stedene og overføre dem til framtidige generasjoner. Hvis vi ikke har noe igjen å overføre, er dette en dramatisk situasjon, sier hun.