Kina stenger turisttilgangen til Mount Everest

Bilde fra 2017 av kinesere som samler søppel ved Mount Everest i Himalaya. Nå stenger Kina turisttilgangen til basecampen i Tibet for lettere å kunne rydde opp i området.
Bilde fra 2017 av kinesere som samler søppel ved Mount Everest i Himalaya. Nå stenger Kina turisttilgangen til basecampen i Tibet for lettere å kunne rydde opp i området. Foto: Awang Zhaxi / AP/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina jobber med å hente ned døde klatrere og fjerne avfall ved Mount Everest og forbyr derfor turister å ta seg opp til fjellets basecamp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekordmange klatrere besøkte Himalaya i 2018, og den voksende populariteten til verdens høyeste fjell har ført til et økende søppelproblem i området. Kina tar derfor grep og stanser inntil videre turistenes tilgang til basecampen i Tibet.

Forbudet gjelder først og fremst «vanlige turister» og ikke dem som har klatretillatelse. Området som blir stengt, befinner seg over Rongpo-klosteret, som ligger cirka 5.000 meter over havet. Ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua vil en ny leir for besøkende bli satt opp omtrent to kilometer fra den opprinnelige.

Kinesiske myndigheter planlegger også å hente ned døde fjellklatrere som befinner seg over 8.000 meters høyde. Flere klatrere omkommer på Mount Everest hvert år, og det er vanskelig å hente dem ned på grunn av tynn luft, kulde og ustabilt vær.

Les også:

Yngste nordmann på toppen av Mount Everest

Everest – verdens høyeste søppelberg

Alenemor og uten utdannelse - på Mount Everest for niende gang