Syk på reise i EØS-land:– Spanske sykehus tar seg betalt for behandling av reisende som skulle vært gratis

Dette blå kortet skal sikre deg behandling på offentlige sykehus under midlertidige opphold i andre EØS-land og Sveits, på samme vilkår som landets innbyggere. Sykehus i Spania har funnet et smutthull i loven, ifølge selskapet SOS International.
Dette blå kortet skal sikre deg behandling på offentlige sykehus under midlertidige opphold i andre EØS-land og Sveits, på samme vilkår som landets innbyggere. Sykehus i Spania har funnet et smutthull i loven, ifølge selskapet SOS International. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I noen tilfeller har reisende i Spania med Europeisk helsetrygdkort måttet betale for behandling på offentlige sykehus i Spania, ifølge alarmsentral. – Ingenting er forandret - alt er som tidligere, opplyser Helfo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Europeisk helsetrygdkort dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere. Derfor anbefales det at man har med seg et slikt kort, om man midlertidig skal oppholde seg i et annet EØS-land eller Sveits.

Mer om Europeisk helsetrygdkort:

Helsetrygdkortet gir rett til dekning av nødvendig medisinsk behandling ved sykehus og/eller hos behandler som er tilknyttet det offentlige helsevesenet i det landet man oppholder seg. Man har rett til dekning på samme vilkår som landets innbyggere, og må betale de samme egenandelene som dem.

Kilde: Helsenorge.no.

Selskapet SOS International har i en rekke saker de siste par årene opplevd å få regninger fra offentlige sykehus for behandling av reisende fra Skandinavia, selv om de reisende hadde helsetrygdkortet.

– Problemet er at vi alle har dette blå EU-kortet, og det virker som vi skal bli behandlet over hele Europa. Nå ser vi derimot at spanske sykehus utnytter seg av et smutthull i loven, sier direktør i selskapets medisinske avdeling, Karin Tranberg, til TV 2.

Les også: – Nå får flypassasjerene en enklere og raskere reise

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykehus på Kanariøyene

Selskapet som er en alarmsentral som håndterer hastesaker for flere forsikringsselskaper, mener problemet gjelder spesielt sykehus på Kanariøyene. Og smutthullet gjelder ifølge Tranberg hvis man har blitt henvist til det offentlige sykehuset fra en privat lege.

Informasjonsdirektør i If og Europeiske reiseforsikring, Jon Berge, forteller til TV 2 at selskapene er kjent med problemet i Spania. Han råder folk til å stå på sitt og insistere på at helsekortet skal dekke kostnadene.

Les også: Nå trenger du tillatelse for å besøke denne kanariøya

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uhyre sjelden

Det Europeiske helsetrygdkortet er levert av Helfo. De har ikke oppfattet dette som et stort problem verken i Spania eller andre land.

Marianne Storemyr ved Helfo servicesenter forklarer at dersom reglene er slik at spanjoler må betale for behandling når de har blitt henvist av en privat lege til et offentlig sykehus, så vil dette også gjelde turister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dessuten skjer dette uhyre sjelden. Husk at i fjor dro det et par millioner turister fra de nordiske land til Spania på ferie, og «bare» 18 opplevde dette, sier hun i en pressemelding.

– Ingenting er forandret – alt er som tidligere, kan Storemyr forsikre nordmenn som står på farten til Kanariøyene eller fastlands-Spania om.

– I de tilfeller der bruker må betale hos lege eller sykehus i utlandet, har vi en ordning der man kan søke om refusjon for utgiftene i ettertid, sier seksjonssjef i Helfo utland Hanne Grøstad til TV 2.

Les også: La Gomeras plystrespråk silbo gomero holdt på å dø ut