282 passasjerer strandet i Sibir

282 Air France-passasjerer satt fast i Sibir uten visum, pass og bagasje etter at både flyet og reserveflyet fikk tekniske problemer.

Passasjerene og besetningen satt fast i Irkutsk i tre dager etter at det oppstod røyk og bitter lukt i kabinen og det måtte nødlande.

Flyet var på vei fra Paris til Shanghai.

Et reservefly sendt av Air France fikk også problemer etter landing. Deler av det hydrauliske systemet skal ikke ha tålt kulden, noe som hindret flyet fra å ta av.

– Vi er skitne, vi stinker

Dermed var to Boeing 777-300 maskiner fra Air France og 298 personer strandet 8000 kilometer fra Paris og 2000 kilometer fra Shanghai.

– Jeg er en av de «overlevende» fra AF0116 som sitter fast i Irkutsk. Vi er skitne, vi stinker. Vi er under husarrest uten vår bagasje eller pass. Air France, hvor er dere, spurte en av passasjerene, Eléonore Joulie, på Twitter.

Russisk politi eskorterte nemlig passasjerene til et hotell. Passasjerene skal ha fått passene beslaglagt i tillegg til å ikke ha fått tilgang til bagasjen, ifølge The Moscow Times.

Dette skapte utfordringer for enkelte, ettersom de var forberedt på en kinesisk høstdag med femten plussgrader i stedet for ti minus i Sibir.

De to første flyene ble igjen på flyplassen i Irkutsk.

Et tredje fly

Som kjent er alle gode ting tre og et tredje fly ble sendt til permafrosten. Fly nummer tre landet trygt i Shanghai, 67 timer etter at det første flyet måtte nødlande.

For dem som måtte være interesserte i å besøke Irkutsk, er det verdt å nevne sentrum av byen fra 1600-tallet, bygget i stein og tre, som er foreslått inn på UNESCOs verdensarvliste.

I tillegg ligger byen ved den dypeste innsjøen i verden, Bajkalsjøen.

En av de historiske bygningene i Irkutsk. Denne tilhørte en kjøpmann. Byen ble grunlagt i 1652 som et senter for handel med gull og pels. Foto: Fanzuga / CC 3.0
En av de historiske bygningene i Irkutsk. Denne tilhørte en kjøpmann. Byen ble grunlagt i 1652 som et senter for handel med gull og pels. Foto: Fanzuga / CC 3.0

Personvernpolicy