Reisesyke kan gi ødelagt ferie og farlige «souvernirer»

<p>Mange tusen nordmenn blir hvert år syke på ferie og nest etter luftveisinfeksjoner så er mage- tarminfeksjoner det som rammer flest. Illustrasjonsfoto: Shutterstock</p>
Mange tusen nordmenn blir hvert år syke på ferie og nest etter luftveisinfeksjoner så er mage- tarminfeksjoner det som rammer flest. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Dersom du havner på sykehus i utlandet med diaré, øker mulighetene for at du bringer med deg farlige bakterier hjem.

Mens den gjengse nordmann tidligere dro på chartertur til Mallorca og Kreta, velger vi i dag langt mer eksotiske reisemål når det er duket for ferie. Mange liker å oppleve nye kulturer, smake spennende mat og prøve ting man ikke er kjent med fra før. Samtidig har våre nye reisevaner gjort oss mer sårbare for sykdommer, infeksjoner og virus.

– Mange av oss velger i dag å reise til mer og mer eksotiske plasser som ofte har andre hygieniske forhold og andre sykdommer som vi ikke har i Europa og Norden, sier Nils Kaehler, spesialist i tropemedisin og reisevaksine, til ABC Nyheter.

– Særlig har billigere reisemuligheter gjort det mulig å komme seg til nesten alle plasser i verden. Dessverre velger mange å ikke vaksinere seg grundig nok før reisen. Det kan skyldes uvitenhet eller ha økonomiske årsaker, men også ignoranse – mange tenker «Det går sikkert bra!». Det kan resultere i ødelagte ferier, høye ekstrakostnader og i verste fall alvorlige og langvarige helseskader, fortsetter han.

Vann fra springen

Falck Global Assistance Norway rapporterer at nest etter luftveisinfeksjoner er det mage-og tarminfeksjoner de fleste pådrar seg på utenlandsreise.

Nils Kaehler. Foto: Privat
Nils Kaehler. Foto: Privat

Alvorlighetsgraden av en tarminfeksjon varierer som følge av den smittedes generelle allmenntilstand, men det kan fort ødelegge ferien din og du kan få med deg farlige bakterier hjem.

Kaehler forteller at dersom du skal på charterferie til Kreta så er det ikke nødvendig med ekstra vaksine.

– Hvis du skal til Asia, Afrika eller Sør-Amerika, er det lurt å sjekke opp hvilke av dine vaksiner som bør fornyes og hva som er smart å ha som tilleggsvaksine.

– Er det trygt å drikke vann fra springen uansett hvor man måtte reise på det europeiske kontinent?

– Å drikke vann fra springen i Europa, spesielt vestlige land, er generelt trygt. Men jeg ville likevel anbefale å dobbeltsjekke på forhånd før man drikker vannet i et annet land.

Les også: Hvor mye kan du stole på hotell-anmeldelser på nettet?

Kok det eller glem det

Det finnes flere gode forholdsregler som det kan lønne seg å huske når man er på tur og er sulten eller tørst.

– Mageproblemer og diare som inntreffer på ferie er oftest relatert til forurenset mat og drikke. I mer eksotiske land er det derfor viktig å forholde seg til regelen som sier «Kok det, skrell det eller glem det». Dessuten bør du ikke undervurdere effekten av klimatiske forandringer og tidsforskjell som gir seg til kjenne som jetlag i starten av ferien, råder Kaehler.

(Saken fortsetter under)

Sjekk hvilke vaksiner du trenger. Fastlegen hjelper deg både med å kartlegge og å gi deg vaksinen. Foto: NTB Scanpix
Sjekk hvilke vaksiner du trenger. Fastlegen hjelper deg både med å kartlegge og å gi deg vaksinen. Foto: NTB Scanpix

– Til de som er trege på avtrekkeren; når bør man senest ha tatt turen til vaksinasjonskontoret før avreisedagen?

– Noen vaksiner må gis gjentatte ganger for å oppnå ønsket beskyttelse og dette kan gjerne ta opp til seks måneder. Så det er smart å ta kontakt med et vaksinasjonskontor eller en reiselege så tidlig som mulig.

Her kan du finner informasjon om reisevaksiner og råd for å sirke deg selv en trygg reise

Personvernpolicy