Over 100 døde som følge av vestnilfeber

Vestnilfeber smittes gjennom mygg.
Vestnilfeber smittes gjennom mygg. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes ingen vaksiner eller medisiner mot sykdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne sommeren har det vært rekordmange tilfeller av vestnilfeber i Sør- og Mellom-Europa. De siste tallene fra Det europeiske smittevernsenteret (ECDC) viser at 124 personer har omkommet av sykdommen. Totalt er det blitt meldt om over 1600 tilfeller av vestnilfeber.

Dette er en stor vekst fra tidligere år. I 2017 ble det meldt om 207 tilfeller av vestnilfeber, mens det i 2016 var 225 tilfeller av sykdommen.

Mennesker blir smittet via mygg.

Mer om vestnilvirus

Vestnilvirus finnes normalt hos ville trekkfugler og er vidt utbredt i tropiske/subtropiske områder i verden, hvorfra virus kan spre seg til tempererte strøk.

Viruset overføres til mennesker med myggstikk, hovedsakelig av arter i slekten Culex, og sykdommen opptrer i sommerhalvåret.

Fugler er smittekilden for viruset, som ikke smitter mellom mennesker.

Cirka 80 prosent av de som blir smittet, gjennomgår en asymptomatisk infeksjon.

Kilde: Store medisinske leksikon

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) har det blitt meldt om flest tilfeller av vestnilfeber i Italia, Hellas, Serbia, Romania, Ungarn, Kroatia og Israel.

I Italia har flest personer blitt smittet, 495 i tallet. Deretter følger Serbia (320), Hellas (261), Romania (237) og Ungarn (190).

Det er også i Italia hvor flest mennesker (36) har omkommet.

Bakgrunn: – Viktig at folk er klar over at vestnilfeber er i omløp

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sykdommen skyldes klimaendringer

Overlege ved FHI, Siri Laura Feruglio, har tidligere uttalt til ABC Nyheter at den beste måten å beskytte seg mot å bli smittet, er å forebygge myggstikk.

– Da er det viktig å bruke heldekkende klær og myggmiddel. Det er ikke lett å unngå å bli stukket, men det er det beste rådet, sa Feruglio.

I sjeldne tilfeller kan vestnilfeber gi alvorlig hjernehinnebetennelse.

FHI råder personer som får symptomer på vestnilfeber om å oppsøke lege. Feber, hodepine, stiv nakke, slapphet og utslett kan være tegn på symptomer.

Det finnes ingen vaksiner eller medisiner mot sykdommen.

Tiden fra smitte til sykdom kan være opptil to uker.

Rachel Lowe, ved London-universitetet der man spesialiserer seg innen folkehelse og tropemedisin, sier til den britiske avisen The Telegraph at sykdommer som blir smittet gjennom mygg sprer seg gradvis til Europa.

Hovedsakelig på grunn av økt reising, men også på grunn av klimaendringer. Når temperaturene er høyere, avler myggen raskere. Det øker hastigheten på virusreplikasjonen inne i myggen, sier hun.

Aktuelt: Dette har du krav på om du blir syk eller skadet i ferien