Havkunst på Maldivene destruert: «Trussel mot Islam»

Se video: Kunstneren foreviget skulpturen på video før den ble revet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunstneren Jason deCaires Taylors skulptur i sjøen ble revet av myndighetene, etter at en domstol slo fast at motivet var anti-islamsk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verket «Coralarium» av kunstneren og miljøverneren Jason deCaires Taylor var bare en uke gammelt da det ble revet. Det halvveis nedsenkede kunstverket ble kritisert av religiøse ledere og skriftlærde på Maldivene, hvor Islam er den offisielle religionen. Fremstillingen av menneskelige skikkelser frarådes under islamske lover.

Myndighetene beordret at kunstverket skulle destrueres, etter at en domstol slo fast at det var en trussel mot «islamsk enhet og freden og interessene til staten Maldivene», melder avisen Maldives Independent. Dette til tross for at myndighetene hadde gitt tillatelse til å sette opp kunstverket.

DeCaires Tayler, som sto bak kunstverket, er kjent for sine undervannsskulpturer og gallerier over hele verden. «Tidevannsgalleriet» på Maldivene ble lagt på bestilling fra Fairmont Maldives Sirru Fen Fushi resort, som eies av Accor-gruppen, og sto ferdig i juli i år. Den store stålrammen hadde utskjæringer som fisker og annet marint liv skulle kunne boltre seg i, samt fungere som et nytt habitat for koraller og andre arter. Tretti menneskelige skikkelser ble plassert oppå og inni rammen på nivå med tidevannet, mens andre figurer ble plassert under havoverflaten. Skulpturene var støpt i former basert på virkelige mennesker, omtrent halvparten av dem fra Maldivene, og noen var gjenskapt som hybridformer med elementer fra koraller og røtter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kvinner deler flittigst i sosiale medier

Tok ni måneder å lage

Det tok et stort team bestående av marinteknikkere, stålfabrikanter, dykkere og håndverkere ni måneder å lage kunstverket. For ikke å skade havet rundt skulpturen brukte man spesialmaterialer, som ph-nøytralt stål. Kunstverket var åpent for hotellets gjester og andre besøkende, og forandret seg med lyset og tidevannet.

Den 21. september ble imidlertid skulpturene ødelagt med hakker, sager og tau, etter ordre fra domstolen.

– På fredag i forrige uke fant jeg, til min store forskrekkelse og sorg, ut at skulpturene mine på «Coralarium» hadde blitt ødelagt av myndighetene på Maldivene, til tross for gjentatt konsultasjon og dialog, fortalte deCaires Taylor.

– «Coralarium» skulle skape et bånd mellom menneskene og naturen, og være et sted hvor det marine livet kunne blomstre. Det var den eneste tanken bak det! Maldivene er fortsatt et vakkert sted, med en varm og vennlig befolkning, men dette var en trist dag for kunsten, og en trist dag for miljøet, sa kunstneren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Betydelig motstand fra publikum

Kort tid etter at kunstverket ble installert, ga presidentens kontor en uttalelse hvor det ble sagt at turistdepartementet ville sørge for å få fjernet skulpturene, «etter betydelig motstand mot installasjonen blant publikum». Selv om den engelske versjonen beskriver kunstverket som «skulpturer», er det på dhivehi (det offentlige språket på øynasjonen) brukt ordet «budhu», som betyr idol. Dyrkelsen av idoler er regnet som en synd i Islam.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto fra kunstnerens hjemmeside. Jason deCaires Taylor/underwatersculpture.com.
Foto fra kunstnerens hjemmeside. Jason deCaires Taylor/underwatersculpture.com.

Diskusjonen spredte seg på sosiale medier, og fant veien inn i politikernes taler i forrige uke, i forkant av det kommende valget. Den avtroppende presidenten Abdullah Yameen, fra Progressive Party of Maldives (PPM), fikk i sin regjeringsperiode kritikk for ikke å ha fjernet kunstverket raskt nok. Kritikken kom blant annet fra den påtroppende presidenten Ibrahim Mohamed Solih, fra Democratic Party. Ødeleggelsen av kunstverket skjedde bare dager før valget den 23. september, hvor Yameen tapte for Solih. I valgkampen hadde PPM tatt til ordet for å danne «knutepunkter for kunst i områdene med mest turisme».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flypassasjer tok feil av toalett og nødutgang

– Må drøftes av fatwarådet

I dagene før valget uttalte Solih seg til Maldives Independent: – Vi må definere hva som er idoler. Religiøse skriftlærde og fatwarådet må drøfte dette, og spesifisere hva som defineres som idoler. Enkelte på sosiale medier sier at dersom disse skulpturene er idoler, er utstillingsdukker også idoler.

Accor-gruppen sa følgende i en uttalelse til den britiske avisen Guardian: «Vi er veldig overrasket over at øko-kunsten ble fjernet av myndighetene, men vi respekterer Maldivenes folk, tradisjoner og sedvaner. Fjerningen av kunstverket foregikk på en vennlig og fredelig måte, uten å forstyrre vår verdenskjente service. «Coralarium»-strukturen og undervannstrærne er intakte, og arbeidet med å hjelpe korallene fortsetter dermed som planlagt. Vi begynte umiddelbart å planlegge en ny versjon i samarbeid med kunstneren, for å lage et nytt undervannsgalleri som vil være i harmoni både med lokalbefolkningen og miljøet.»

Les også: Gammelt skytefelt omgjort til verneområde


Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited