Meny

Ny FN-rapport:

Slik kan storbyene få bukt med plagsom masseturisme

Amsterdam er en av de europeiske storbyene som sliter med masseturisme. Byen, som er relativt liten i areal, tar imot over fem millioner turister i året. Foto: Colourbox.com
FN har lansert en guide for hvordan byer som Amsterdam, Barcelona og Lisboa kan takle masseturisme. 

Temaet er en av hovedpostene under et pågående globalt seminar om urban turisme i FN Verdens turismeorganisasjon, som finner sted i Seoul i Sør-Korea. 

Masseturisme er et ord som har fått en negativ klangbunn. Det brukes blant annet til å beskrive destinasjoner som til tider er så tettpakket med turister at lokale får nedsatt livskvalitet, og turister dårligere reiseopplevelser. 

For å forstå fenomenet bedre, har forskere på oppdrag fra FN studert åtte europeiske byer hvor masseturisme har blitt et hett tema: Amsterdam, Barcelona, Berlin, København, Lisboa, München, Salzburg og Tallinn. 

Les også:  Populære strender truet - stenges for turisme

68 aktuelle tiltak

Resultatet av studien er en FN-rapport som foreslår 11 strategier og 68 tiltak for å få bukt med problematisk masseturisme. 

Å utvikle turistattraksjoner utenfor byenes sentrum og promotere besøk og opplevelser utenfor høysesongen er noen av tiltakene FN-rapporten foreslår.

Et annet er å overvåke størrelsen på menneskemengden ved populære turistattraksjoner live, og sette begrensninger for hvor mange som får adgang til samme tid. 

Andre anbefalinger rapporten kommer med inkluderer å vurdere åpningstider for turistattraksjoner, etablere egne soner hvor busser kan slippe av turister for å unngå trafikkork og produsere egne byguider som anbefaler skjulte turistperler utenfor allfarvei. 

Antall internasjonale turistbesøk er ventet å øke med tre prosent årlig, med 1,8 milliarder årlige turister på verdensbasis innen 2030, ifølge statistikk fra FN-organet.

Les også:  – Turisme står for 8 prosent av globale CO2-utslipp

Demonstrasjoner og lovendringer

I 1990 var det 1,7 millioner overnattinger på hoteller i Barcelona. Siden den gang har antallet tidoblet seg til 17 millioner i dag. Det skaper motstand. Foto: EPA / NTB scanpix.

I Barcelona har den enorme mengden turister ført til demonstrasjoner blant byens innbyggere, som ser på masseturisme som sitt nest største problem. 

På Mallorca har lokale myndigheter innført forbud mot kortidsleie i et forsøk på å få bukt med ville boligpriser, som de mener er forårsaket av masseturismen til øya.

Lokale myndigheter på Hvar i Kroatia har innført saftige bøter for turister som ikke oppfører seg, etter mye bråk fra fulle turister. Nå kan du få 500 euro i bot for å gå i bar overkropp i byen. Drikking, spising eller soving på offentlig sted kan koste deg opptil 700 euro.

De tre nevnte stedene er bare noen av flere som har sett seg lei turister. Les mer om fenomenet i disse sakene: 

Reise
Populært