Ny FN-rapport:

Slik kan storbyene få bukt med plagsom masseturisme

Amsterdam er en av de europeiske storbyene som sliter med masseturisme. Byen, som er relativt liten i areal, tar imot over fem millioner turister i året.
Amsterdam er en av de europeiske storbyene som sliter med masseturisme. Byen, som er relativt liten i areal, tar imot over fem millioner turister i året. Foto: Colourbox.com

FN har lansert en guide for hvordan byer som Amsterdam, Barcelona og Lisboa kan takle masseturisme. 

Temaet er en av hovedpostene under et pågående globalt seminar om urban turisme i FN Verdens turismeorganisasjon, som finner sted i Seoul i Sør-Korea.

Masseturisme er et ord som har fått en negativ klangbunn. Det brukes blant annet til å beskrive destinasjoner som til tider er så tettpakket med turister at lokale får nedsatt livskvalitet, og turister dårligere reiseopplevelser.

For å forstå fenomenet bedre, har forskere på oppdrag fra FN studert åtte europeiske byer hvor masseturisme har blitt et hett tema: Amsterdam, Barcelona, Berlin, København, Lisboa, München, Salzburg og Tallinn.

Les også: Populære strender truet - stenges for turisme

68 aktuelle tiltak

Resultatet av studien er en FN-rapport som foreslår 11 strategier og 68 tiltak for å få bukt med problematisk masseturisme.

Å utvikle turistattraksjoner utenfor byenes sentrum og promotere besøk og opplevelser utenfor høysesongen er noen av tiltakene FN-rapporten foreslår.

Et annet er å overvåke størrelsen på menneskemengden ved populære turistattraksjoner live, og sette begrensninger for hvor mange som får adgang til samme tid.

Andre anbefalinger rapporten kommer med inkluderer å vurdere åpningstider for turistattraksjoner, etablere egne soner hvor busser kan slippe av turister for å unngå trafikkork og produsere egne byguider som anbefaler skjulte turistperler utenfor allfarvei.

Antall internasjonale turistbesøk er ventet å øke med tre prosent årlig, med 1,8 milliarder årlige turister på verdensbasis innen 2030, ifølge statistikk fra FN-organet.

Les også: – Turisme står for 8 prosent av globale CO2-utslipp

Demonstrasjoner og lovendringer