Meny

– Mange sørafrikanere velger Kota framfor McDonald’s

KLIPTOWN: En gateselger lager et Kotasmørbrød under Kota Festivalen 8. september. Dette er Soweto's mest kjente gatemat. Foto: Gianluigi Guercia / AFP
Det tradisjonelle smørbrødet er på mange måter skapt av bitterheten mot apartheid og har et plass i mange sørafrikaneres hjerte. I helgen var det duket for festival.

På torget i Kliptown i Soweto, som ligger rett utenfor Johannesburg, finner du boder som selger det velsmakende smørbrødet kota, og i helgen ble Kota Festivalen arrangert for å hylle smørbrødet - som har en ganske spesiell historisk betydning.

Mange mennesker trosset sol og varme, og samlet seg på torget i «townshipen» for å være med på feiringen av den litt spesielle matretten. 

Kota:

"Kota" betyr kvartal, noe som kommer av at det brukes en kvart del av et brød for å lage smørbrødet. Brødet er uthulet og fylt med ulike slag av:

  • potetfries
  • stekt egg
  • Baloney (finmalt kjøtt)
  • Frankfurter (pølse)
  • Krydret sylteagurk.

– Vi er her for å feire småbymat, sier festivalarrangør Sidewell Tshingilane, stående ved dusinvis av boder med kokker som jobbet iherdig med å lage mat til kundene som sto i kø.

– Like populær som Mandela

– Noen sier at Kota er like populær som Madiba, sier Tshingilane.

Hun referere til frihetsforkjemperen Nelson Mandela, Sør-Afrikas første svarte president - som blir kalt Madiba av mange sørafrikanere.

Festivalarrangøren forteller at Kota har sine røtter i byen, og at de lokale har vokst opp med smørbrødet. De lokale kaller den tradisjonelle matretten for deres lokale hamburger, og er et billigere alternativ til fancy mat. 

– Det er mange som velger Kota fremfor McDonald's dersom de har dårlig råd. Det er like populært som det hamburger er i Amerika, sier Tshingilane.

Festivalen, som går over to dager, ble arrangert på samme sted i Soweto som Frihetsbrevet (The Freedom Charter) ble vedtatt av antiapartheid-bevegelsen i 1955.

Les også:  La Tomatina: Matkrigen turistene elsker

(Saken fortsetter under)

Hundrevis av mennesker møtte opp på festivalen ved Kliptown i Soweto, Sør Afrika. Foto: GIANLUIGI GUERCIA / AFP

Nedgang i salget

Da festivalen gikk av stabelen, var det bare få dager siden sørafrikanske myndigheter hadde erklært listeriautbruddet som har herjet landet siden begynnelsen av 2017 for over. Utbruddet var trolig det største i verden, ifølge FN. Siden begynnelsen av 2017 har mer enn 1000 blitt syke.

Mange var tilstede for å bestille og teste smørbrødet på festivalen. Foto: GIANLUIGI GUERCIA / AFP

Bakteriene forgiftet populære kjøttvarer, deriblant pølsene som brukes i det populære Kota-smørbrødet. 

Leverandørene registrerte 40 prosent nedgang i Kota-salget da landet var rammet av utbruddet.

Street vendors await for patrons and client during the Kota Festival on September 8, 2018 at Kliptown in Soweto, South Africa. - Soweto's best-known street food is the kota sandwich. "Kota" is an approximation of the word "quarter," for the quarter of the loaf of bread that is the base of the sandwich. (Photo by GIANLUIGI GUERCIA / AFP)

Men ikke alle lot seg påvirke av myndighetenes advarsler, og mange fortsatte å spise den velsmakende tradisjonsretten.

– Listeria eksisterer ikke i vår verden. Dette er vår tradisjon, vi vokste opp med denne atmosfæren, sier Nthabiseng Matlhare, en 30 år gammel turkonsulent, samtidig som hun spiser en Kota fylt med kyllingstrimler, fries, spinat og toppet med stuede kyllingføtter.

Les også:  Advarsel: Ikke spis kalde pølser!

Stadig under utvikling

Like bortenfor står kokken Mogau Tabane ved Rocktown Deli. Han forteller at Kota er i utvikling, og at sopp og jordbær er blant de nye og uvanlige ingredienser som snart vil bli en del av fyllet. 

– Det er et arveprodukt som er Sør-Afrikas favoritt. Alle spiser Kota, alt fra barn til voksne, forteller Taubane.

(Saken fortsetter under)

Gateselgerne var opptatt med å lage mange smørbrød denne helgen. Foto: GIANLUIGI GUERCIA / AFP

«Unik løsning på et unikt problem»

«Kjært barn har mange navn» sies det, og det gjelder også Kota. Ingrediensene varierer etter hvor i landet du befinner deg, men antas å ha oppstått på 1960-tallet da ikke-hvite sørafrikanere forsøkte å omgå restriksjonene som følge av apartheid.

Matantropolog Anna Trapido mener opprinnelsen er påvirket fra tiden hvor ikke-hvite ble nektet tilgang på restauranter eller der hvor det var forbudt å bruke plater eller gafler og kniver. 

– Det var et behov for å finne en passende måte å distribuere maten på. Dette var en unik sørfrikansk løsning på et unikt sørafrikansk problem, forteller Trapido.

Les også:  200.000 nordmenn kan ha diabetes uten å vite det

Sunt?

Matretten har et høyt karbohydratinnhold og det meste av innholdet er tilberedt i olje. Det gjør helsepersonell bekymret for fremtidig fedme og andre relaterte sykdommer.

En Sør-Afrikansk kvinne har kjøpt det tradisjonelle smørbrødet under festivalen. Foto: GIANLUIGI GUERCIA / AFP

– Vi ser at flere barn utvikler diabetes type 2 og høyt blodtrykk. Dersom de ikke får behandling vil de til slutt utvikle nyresykdommer, sier ernæringsfysiolog Mpho Tshukudu.

Legger vi helsebekymringene til side, har Kota fått en verdig plass på listen over typisk sørfrikansk mat.

Turistminister Elizabeth Thabethe mener at typisk småbymat kan bidra til økt turisme fordi den er unik og har en særegen smak.

– «Fine dining» kan turister oppleve i hjemlandet sitt, men det kan de ikke med Kota, forteller Thabethe til AFP etter å ha testet festivalen.

Les også:  Færre får diabetes type 2

Reise
Populært