Meny

Tre av ti nordmenn opplever «Holiday Blues»

Det er ikke nødvendigvis bare-bare å skulle gå tilbake til hverdagen etter noen uker med avslappende, stressfri ferie. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Sommeren er forbi og de fleste av oss er tilbake på jobb. Men for mange kan det oppleves som en tung overgang.

Synes du det har vært tungt å starte på hverdagen igjen etter en lang, fin og stressfri ferie? Da kan du trøste deg med at du ikke er alene om å føle det slik. Ifølge en reiselivsundersøkelse momondo.no. har offentliggjort, føler så mange som tre av ti nordmenn seg triste eller nedfor etter endt ferie.

Tilstanden har fått navnet «Holiday Blues», og det er et kjent fenomen. I forbindelse med undersøkelsen, svarer så mange som 38 prosent av nordmenn at de har følt seg triste eller nedfor når ferien er over, og det bærer tilbake til hverdagen.

– Etter en lang sommer, med mye fint vær og en pause fra maset i hverdagen, er det ikke veldig rart at man får en Holiday Blues når det hele er over. Det er en omveltning å gå fra et avslappende tempo, til en hverdag med faste rutiner og praktiske gjøremål, forteller Kalimaya Krabbe, talsperson for momondo i Norge, i en pressemelding.

Undersøkelsen viser også hva vi nordmenn gjør for en lettere overgang tilbake til hverdagen. 20 prosent svarer at de sover lenger, og 19 prosent svarer at de begynner å planlegge neste tur allerede. Av de som allerede nå booker en ny ferietur svarer over halvparten, 56 prosent, at de kjenner seg klar til å pakke sammen og dra med en gang.

– Vi vet at nordmenn er glad i å reise, så at man booker en ny tur for å komme over den forrige er veldig forståelig. Det er veldig fint å ha en reise å se fram til, når ferien er over. Undersøkelsen viser også at man ikke har noe problem med å ta på seg rollen som planlegger. Hele 73 prosent svarer at det ikke stresser dem å være planleggeren i familien, forteller Krabbe.

Tips til å bli kvitt «Holiday Blues»

Krabbe har også noen tips til hvordan man kan komme over Holiday Blues:

  1. Planlegg en mindre tur. Er det lenge til neste tur? Ha med å ta en langhelg ikke så langt unna, eller book inn på hotell i hjembyen og lek turist i egen by?
  2. Ta det rolig. Vær snill med deg selv, og ikke hopp på alle gjøremål med en gang. Prøv å starte rolig med å komme tilbake til hverdagen.
  3. Tren kropp og sjel. 16 prosent svarer at de spiser sunnere, og 13 prosent svarer at de trener mer etter at ferien er over, for å gjøre det enklere å komme tilbake til hverdagen. Kanskje ikke så rart når man vet at trening frigir endorfiner – kroppens egen lykkerus?
Helse og livsstil
Reise
Populært