Dronningens barndomshjem åpner på Maihaugen

Dronning Sonjas barndomshjem er flyttet fra Vinderen i Oslo til Maihaugen på Lillehammer. Nå åpnes huset for folket.

Dronningen deltar selv på avdukingen av huset mandag ettermiddag i et privat arrangement for inviterte gjester og mediene, sammen med kongen, kronprinsparet og prinsesse Märtha.

Onsdag, som er kongeparets gullbryllupsdag, åpnes huset for publikum på Maihaugen.

– Det er flott at huset blir tatt vare på, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Kongehuset til NTB.

Dronning Sonja vil fortelle om huset i et eget program på NRK1 onsdag klokken 19.45, og barndomshjemmet og gullbryllupet blir også tema i programmet «Norge Nå» fra Maihaugen klokken 20.15.

Les også: Kongeparet overvar Gardens drilloppvisning

Huset, som var ferdig i 1935, sto opprinnelig i Tuengen allé 1B på Vinderen i Oslo. I 2016 ble det delt opp og fraktet til Maihaugen for å bli en del av Boligfeltet, hvor eneboliger fra alle tiårene på 1900-tallet er representert. Der blir huset restaurert tilbake til slik det så ut da Sonja bodde der fram til hun giftet seg med daværende kronprins Harald 29. august 1968.

Sonja møtte Harald allerede i 1959, men måtte vente lenge før de fikk godkjennelse fra kong Olav til å gifte seg. I denne tiden var funkishuset fra 1935 ett av få steder hvor de kunne møtes.

Foreløpig er kun første etasje restaurert, men neste år følger restaureringen av andre etasje. Dronningen og hennes familie har bistått i å gjenskape hjemmet slik det opprinnelig var, med en stor del av originalinventaret.

Personvernpolicy