Leder for FNs miljøprogram: – Nordmenn skal ikke ha dårlig samvittighet for å fly

UNEP-sjef Erik Solheim i Oslo i fjor. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
UNEP-sjef Erik Solheim i Oslo i fjor. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk som reiser mye med fly skal ikke føle at de gjør noe galt, mener FN-topp Erik Solheim. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, det løser ingenting. Jeg vet at mange miljøvernene tror på å gi folk dårlig samvittighet, jeg tror på inspirasjon til å gjøre tingene bedre.

Det sier sjefen for FNs program for bærekraftig utvikling og leder av FNs miljøprogram (UNEP), Erik Solheim, til nettstedet Flysmart24.no.

– Nordmenn skal ikke ha dårlig samvittighet for å fly, sier han.

Ifølge Solheim fører blant annet en raskt voksende turistindustri til at det bør fokuseres mer på miljøvennlig flyindustri, fremfor på nedgang i flytrafikken.

– Elektriske fly og biodrivstoff vil være deler av løsningen. Flyfabrikkene må fortsette å utvikle nye fly som bruker mindre drivstoff, og flyselskapene må ta slike i bruk. Dessuten kan vi kutte klimautslipp med å gjøre driften mer effektiv.

I juli skrev Forskning.no at nordmenn ikke vil slutte å fly selv om man vet at det skader miljøet. Ifølge nettstedet utgjør én tur til London rundt 500 kilo CO2-ekvivalenter ut i atmosfæren. Det er det samme som tre måneders gjennomsnittlig bilkjøring når det gjelder klimagassutslipp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Avinor: Norsk luftfart skal være helt elektrisk i 2040

Slakter United Airlines - roser Norwegian

Ifølge Flysmart24.no er Solheim selv lidenskapelig opptatt av fly, og favorittypen er Airbus A380. Jobben fører også til godt over 100 flyturer i året.

– I motsetning til før har jeg nå muligheten til å reise foran i flyene, på business class der man blant annet kan legge ned setet til en seng og sove seg gjennom en lang flytur. Det gjør det mulig å møte reisemålet uthvilt og starte jobbingen straks man lander. Flott når man, som jeg, gjerne tilbringer tre av ukens netter på fly.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN-toppen lister også opp hvilke flyselskaper han selv foretrekker på lengre turer:

– Veldig enkelt sagt er de asiatiske flyselskapene de beste, de europeiske i midten og de amerikanske de verste.

Om selskapet United Airlines sier Solheim:

– Den maten du får servert på disse flyene er helt elendig, du kjøper jo hundre ganger bedre mat på hvilken som helst Narvesen-kiosk.

Ett selskap Solheim derimot vil rose er Norwegian, og deres leder Bjørn Kjos:

– Selv om Kjos får kritikk, som gjerne kan være berettiget, så er jeg bak ham. De gir folk mulighet til å reise for en billig penge, sier han.

Aktuelt: Flere fly måtte nødlande etter mange bombetrusler