Hvor etisk forsvarlig er elefantparken du vil besøke?

Ta turen til et sted som lar deg vandre ved siden av elefantene, ikke ri på dem.
Ta turen til et sted som lar deg vandre ved siden av elefantene, ikke ri på dem. Foto: Nicolas Axelrod/Ruom/Courtesy of WSPA

Ekspertenes tips: Slik unngår du turistattraksjoner som utnytter elefanter - støtt heller foretak som jobber for dyrevelferd.

– Mange parker markedsfører seg som elefantreservater uten å være det, sier Maria Mossman, grunnlegger av NGO-en Action for Elephants UK.

– Gå aldri til en park som annonserer show og unaturlig oppførsel, hvor dyrene skal utføre triks eller male malerier. Og vær så snill, aldri ri en elefant, legger hun til.

Mossman, som har jobbet for etisk behandling av elefanter siden 2013, forklarer at ekte reservater ønsker å begrense kontakten med elefantene. Her får i stedet besøkende observere dem på avstand mesteparten av tiden. Hun advarer reisende mot å besøke steder som tilbyr ridning eller tillater bading med elefanter.

– Noen steder innebærer dette at det er masse folk sammen med elefantene i vannet i flere timer. Det er ikke naturlig for en elefant å tilbringe en hel dag i vannet med masse folk som klatrer på dem.

– Ikke besøk disse stedene

Hun anbefaler også å søke informasjon om stedet på nettet før du besøker en elefantattraksjon. Unngå selskaper som omtaler seg som «sanctuary» og samtidig bruker oksekroker og kjetting, eller mangler grunnleggende behov som vann, mat og skygge.

Vicki Brown, redaktør på Responsible Travel, sier at elefantridning fortsetter å bre om seg.

– Dette øker etterspørselen etter fangede elefanter som skal brukes som turistattraksjoner, noe som betyr at flere babyelefanter må fanges ute i naturen eller noen ganger avles for et liv i fangenskap, sier hun.

– Elefanter i fangenskap bør få muligheten til å leve så naturlig som mulig. Hvis de blir tvunget til unaturlig oppførsel - som dans, maleri eller fotball - gjøres dette for turistene, ikke for elefantene. Ikke besøk disse stedene.

Den inhumane prosessen med å trene opp elefantene til å adlyde voktere og la folk å ri dem foregår stort sett uten at turister får se det.

– For å sikre at de er trygge rundt mennesker, må babyelefanter temmes. Dette er en brutal og smertelig prosess kjent som «å bryte ned viljen deres», sier Brown.

– De holdes i en miniatyrinngjerding for å hindre bevegelse med beina tett bundet. Her kan de bli slått hardt med skarpe gjenstander, skriket til og nektet mat og vann, og prosessen kan pågå i flere dager eller uker. Dette psykologiske traumet sikrer at elefanten «oppfører seg» i møte med turister gjennom frykten fra for å bli slått.

Les også: Gigantoperasjon skal redde Tanzanias elefanter

Elefantridning fortsatt populært

Dessverre er elefantridning fortsatt en av de mest populære turistattraksjonene i Asia. En toårig studie av World Animal Protection (WAP) i 2017, undersøkte 3.000 elefanter på turiststeder i Thailand, Sri Lanka, Nepal, India, Laos og Kambodsja. Studien fant at 77 prosent av elefantene innkvarteres under utilstrekkelige forhold som var preget av «alvorlig vanskjøtsel» som var «dypt urovekkende».

Elefantene var blant annet lenket fast når de ikke opptrådte, de hadde ikke mulighet til å omgås andre elefanter, kostholdet var dårlig og de var utsatt for stressfremkallende støy.

Ifølge studien har også antallet elefanter på turiststeder i Thailand økt med 30 prosent siden 2010.

Mossman mener at turistindustrien må spille en mye større rolle i jobben med å slå ned på turisme som baserer seg på utnyttelse av dyr.

Tidligere i år annonserte Tripadvisor ytterligere endringer i dyrevelferdspolitikken etter at ’«ikke rør ville dyr»-regelen ble innført i 2016. Selskapet har nå også forbudt salg av billetter til «dyrehendelser og forestillinger der dyr er tvunget til å utføre nedverdigende triks eller unaturlig oppførsel».

Les også: Populære strender truet - stenges for turisme

– Naturlig oppførsel

Likevel vises fortsatt disse attraksjonene på nettstedet, og de har blitt kritisert for ikke å gå langt nok.

– Vi stiller spørsmål ved i hvilken grad det å berøre ville dyr i fangenskap er lærerikt og lystbetont, sier Brown.

– De tillater også møter i dyreparker hvor «fysisk kontakt initieres av dyrene selv» og hevder at dette er «naturlig oppførsel», men dyr vil nesten aldri søke kontakt med mennesker i sitt naturlige habitat. Å beskrive dette som naturlig er derfor misvisende.

Advar andre reisende!

Så hva skal reisende gjøre hvis de ser misbruk?

– Du kan ta ansvar ved å gi din egen anmeldelse av attraksjonen for å advare andre reisende. Det fungerer faktisk. Mange steder er nå blitt ridefrie som følge av press fra turister, industrien og media, sier Brown.

– Bilder og videoer er spesielt kraftige verktøy, så sørg for å få det på film om du kan. Del på nettsteder som vurderer opplevelsen og del på sosiale medier. Og

Tweet dem direkte.

Om du har bestilt reisen gjennom en turoperatør, foreslår Mossman at du formidler videre opplevelsen din til dem – mange mangler representanter på bakken og finner kun ut om dårlig praksis gjennom sine reisende.

– Det er på denne måten flere av våre kampanjer har oppstått, så det kan virkelig skape positiv innvirkning, sier hun.

– Og hvis du møter andre reisende underveis – advar dem også. Jungeltelegrafen er et kraftig verktøy på reise, særlig på herberger. Spred ordet om de gode stedene du besøker også; de trenger all den støtten de kan få.

Selv om mange elefanter lever hele sitt liv i fangenskap, blir et økende antall tatt vare på av organisasjoner som tillater dem å leve i naturlige, store, åpne steder med andre elefanter, hvor de får riktig mat og veterinærpleie.

– Etisk turisme er veien fremover for elefanter i fangenskap, sier Mossman, som bemerker at i mange områder, og særlig i Thailand, finnes det ikke lenger tilstrekkelig med plass til å slippe dem ut i naturen.

Saken fortsetter under

Chiang Mai, provinsen, Thailand . Dette bør man styre unna. Foto: Berit Keilen / NTB scanpix Foto: Berit Keilen / NTB scanpix
Chiang Mai, provinsen, Thailand . Dette bør man styre unna. Foto: Berit Keilen / NTB scanpix Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

– Det store flertallet vil aldri bli fri

Brown antyder også at å holde pensjonerte eller fangede elefanter i kontrollerte omgivelser kan være det beste alternativet.

– Det store flertallet vil aldri bli fri, ettersom de har blitt temmet og ikke kan forsvare seg selv i naturen, sier hun.

– Frivillige er veldig ettertraktet på elefantparkene – det er mye arbeid å ta vare på en elefant. Bare å lage mat til dem kan ta flere timer hver dag!

Med så mange organisasjoner som nå hevder å være elefantreservater – hvilke vil ekspertene anbefale at er OK å besøke eller være frivillige på?

Sjekk fullstendig liste over selskaper og elefantattraksjoner å støtte eller unngå på Responsible Travel sine nettsider.

Thailand

Elephant Nature Park - Et pensjonat for elefanter reddet fra fangenskap grunnlagt av den kjente elefantaktivisten Lek Chailert. Stedet betraktes som en pioner i behandlingen av elefanter i fangenskap. (Støtter også Phuket Elephant Sanctuary , Phuket Elephant Park og Samui Elephant Park.)

Elephant Hills - Ett av de få helt kjedefrie leirene i Sørøst-Asia, med jungeltelt som tilbyr naturlige møter.

Boon Lotts Elephant Sanctuary – Antall besøkende holdes lavt her, og overskuddet reinvesteres i elefantvern.

Elephant Valley - Drevet av det prisbelønte Elephant Valley Project i Kambodsja, med strenge etiske dyrevelferdsstandarder.

Burm & Emily's Elephant Sanctuary - Permanent hjem for gamle, pensjonerte og skadede elefanter. Tilbyr fôring og vandring sammen med dem.

Samui Elephant Haven - En av de første etiske parkene på Koh Samui som tilbyr observasjon og fôring.

Mahouts Elephant Foundation - Tilbyr campingturer for å observere og vandre sammen med rømte elefanter som går fritt i skogen.

Kambodsja

Elephant Valley Project - en frivillig organisasjon som tilbyr en "se elefanter være elefanter på ekte"-opplevelse.

India

Elephant Conservation and Care Center - Landets første kjedefrie leir som ligger i Mathura, Uttar Pradesh.

Kenya

David Sheldrick Wildlife Trust - Et rednings- og rehabiliteringsprogram for foreldreløse elefanter med høy suksessfaktor i å slippe dyr tilbake i naturen.

Mwaluganje Elephant Sanctuary - Et lokaleid bevaringsprosjekt.

Laos

Elephant Conservation Center - Redder elefanter fra hogstindustrien og turisme. Har også et avlsprogram.

Namibia

Elephant Human Relations Aid - Kjører familiebasert frivillig arbeid, og arbeider også med villelefanter og lokalsamfunn.

Nepal

Tiger Tops Elephant Camp - En teltcamp hvor besøkende bor blant elefantene.

Myanmar

Green Hill Valley Elephant Park - En familieeid tilfluktssted for tidligere arbeidselefanter. Har også et senter for gjenplantning av skog.

Sør-Afrika

Space for Elephants Foundation – Et program som jobber for samarbeid med lokalsamfunnet om å gjenopprette tapte trekkveier.

SriLanka

Elephant Transit Home - Tillater besøkende å se foreldreløse elefanter fra en plattform ved fôringstider.

Elephant Freedom Project - Et mottak med et begrenset antall elefanter, inkludert en som leies av eieren for å forhindre at hun leases ut til en trekking-camp eller zoo.

worldelephantday.org

Oversatt av Inge Kvivik/ ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:26 Knehøyt vann dekker Markusplassen i Venezia10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv Jensen skroter Finanstilsynets forslag til innstramming i boliglån08:30 Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18 Kvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kinas overvåkning av nordmenn16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 – Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52 Kvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43 «Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24 Tyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22 Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58 Nytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22 Boken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59 Europas «glemte» migrantleir12:58 Betew dømt til forvaring i tre nye år12:34 Avfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07 Fem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06 Oslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55 Tusenlappen har fått ny drakt11:35 Myrhol om EM: – Store planer om å være med11:34 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07 Heftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53 Ny eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52 Ny nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43 Småbruker-topp sjokkert over Tine og Senterpartiet10:30 Regjeringen i Kuwait trekker seg10:16 Fortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11 Google får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10 Nytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47 Regjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46 Bjørnebye slutter i Rosenborg09:39 Seks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25 Vikersundbakken får 500.000 kroner09:24 Hauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23 Flest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19 Israel truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07 Mann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46 USA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38 Durek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43 Oslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39 Veronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30 Oslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04 SAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39 To til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø
Siste nytt
11:26ReiseKnehøyt vann dekker Markusplassen i Venezia10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv Jensen skroter Finanstilsynets forslag til innstramming i boliglån08:30SportThorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18VerdenKvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23KulturOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02PolitikkSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30PolitikkRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12PengerWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15ReiseItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKinas overvåkning av nordmenn16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01Motor– Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52NorgeKvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43Kultur«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24VerdenTyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22PengerProfessorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58PolitikkNytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22KulturBoken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59VerdenEuropas «glemte» migrantleir12:58NorgeBetew dømt til forvaring i tre nye år12:34VerdenAvfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07KulturFem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06KulturOslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55PengerTusenlappen har fått ny drakt11:35SportMyrhol om EM: – Store planer om å være med11:34NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07SportHeftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53VerdenNy eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52KulturNy nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43PengerSmåbruker-topp sjokkert over Tine og Senterpartiet10:30VerdenRegjeringen i Kuwait trekker seg10:16VerdenFortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11Helse og livsstilGoogle får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10Helse og livsstilNytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47PolitikkRegjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46SportBjørnebye slutter i Rosenborg09:39VerdenSeks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25SportVikersundbakken får 500.000 kroner09:24PolitikkHauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23MotorFlest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19VerdenIsrael truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07NorgeMann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46VerdenUSA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38KulturDurek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43PolitikkOslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39NorgeVeronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30PengerOslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04NorgeSAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39NorgeTo til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø
Populært