Meny

Hvor etisk forsvarlig er elefantparken du vil besøke?

Ta turen til et sted som lar deg vandre ved siden av elefantene, ikke ri på dem.
Ta turen til et sted som lar deg vandre ved siden av elefantene, ikke ri på dem. Foto: Nicolas Axelrod/Ruom/Courtesy of WSPA

Ekspertenes tips: Slik unngår du turistattraksjoner som utnytter elefanter - støtt heller foretak som jobber for dyrevelferd.

– Mange parker markedsfører seg som elefantreservater uten å være det, sier Maria Mossman, grunnlegger av NGO-en Action for Elephants UK.

– Gå aldri til en park som annonserer show og unaturlig oppførsel, hvor dyrene skal utføre triks eller male malerier. Og vær så snill, aldri ri en elefant, legger hun til.

Mossman, som har jobbet for etisk behandling av elefanter siden 2013, forklarer at ekte reservater ønsker å begrense kontakten med elefantene. Her får i stedet besøkende observere dem på avstand mesteparten av tiden. Hun advarer reisende mot å besøke steder som tilbyr ridning eller tillater bading med elefanter.

– Noen steder innebærer dette at det er masse folk sammen med elefantene i vannet i flere timer. Det er ikke naturlig for en elefant å tilbringe en hel dag i vannet med masse folk som klatrer på dem.

– Ikke besøk disse stedene

Hun anbefaler også å søke informasjon om stedet på nettet før du besøker en elefantattraksjon. Unngå selskaper som omtaler seg som «sanctuary» og samtidig bruker oksekroker og kjetting, eller mangler grunnleggende behov som vann, mat og skygge.

Vicki Brown, redaktør på Responsible Travel, sier at elefantridning fortsetter å bre om seg.

– Dette øker etterspørselen etter fangede elefanter som skal brukes som turistattraksjoner, noe som betyr at flere babyelefanter må fanges ute i naturen eller noen ganger avles for et liv i fangenskap, sier hun.

– Elefanter i fangenskap bør få muligheten til å leve så naturlig som mulig. Hvis de blir tvunget til unaturlig oppførsel - som dans, maleri eller fotball - gjøres dette for turistene, ikke for elefantene. Ikke besøk disse stedene.

Den inhumane prosessen med å trene opp elefantene til å adlyde voktere og la folk å ri dem foregår stort sett uten at turister får se det.

– For å sikre at de er trygge rundt mennesker, må babyelefanter temmes. Dette er en brutal og smertelig prosess kjent som «å bryte ned viljen deres», sier Brown.

– De holdes i en miniatyrinngjerding for å hindre bevegelse med beina tett bundet. Her kan de bli slått hardt med skarpe gjenstander, skriket til og nektet mat og vann, og prosessen kan pågå i flere dager eller uker. Dette psykologiske traumet sikrer at elefanten «oppfører seg» i møte med turister gjennom frykten fra for å bli slått.

Les også: Gigantoperasjon skal redde Tanzanias elefanter

Elefantridning fortsatt populært

Dessverre er elefantridning fortsatt en av de mest populære turistattraksjonene i Asia. En toårig studie av World Animal Protection (WAP) i 2017, undersøkte 3.000 elefanter på turiststeder i Thailand, Sri Lanka, Nepal, India, Laos og Kambodsja. Studien fant at 77 prosent av elefantene innkvarteres under utilstrekkelige forhold som var preget av «alvorlig vanskjøtsel» som var «dypt urovekkende».

Elefantene var blant annet lenket fast når de ikke opptrådte, de hadde ikke mulighet til å omgås andre elefanter, kostholdet var dårlig og de var utsatt for stressfremkallende støy.

Ifølge studien har også antallet elefanter på turiststeder i Thailand økt med 30 prosent siden 2010.

Mossman mener at turistindustrien må spille en mye større rolle i jobben med å slå ned på turisme som baserer seg på utnyttelse av dyr.

Tidligere i år annonserte Tripadvisor ytterligere endringer i dyrevelferdspolitikken etter at ’«ikke rør ville dyr»-regelen ble innført i 2016. Selskapet har nå også forbudt salg av billetter til «dyrehendelser og forestillinger der dyr er tvunget til å utføre nedverdigende triks eller unaturlig oppførsel».

Les også: Populære strender truet - stenges for turisme

– Naturlig oppførsel

Likevel vises fortsatt disse attraksjonene på nettstedet, og de har blitt kritisert for ikke å gå langt nok.

– Vi stiller spørsmål ved i hvilken grad det å berøre ville dyr i fangenskap er lærerikt og lystbetont, sier Brown.

– De tillater også møter i dyreparker hvor «fysisk kontakt initieres av dyrene selv» og hevder at dette er «naturlig oppførsel», men dyr vil nesten aldri søke kontakt med mennesker i sitt naturlige habitat. Å beskrive dette som naturlig er derfor misvisende.

Advar andre reisende!

Så hva skal reisende gjøre hvis de ser misbruk?

– Du kan ta ansvar ved å gi din egen anmeldelse av attraksjonen for å advare andre reisende. Det fungerer faktisk. Mange steder er nå blitt ridefrie som følge av press fra turister, industrien og media, sier Brown.

– Bilder og videoer er spesielt kraftige verktøy, så sørg for å få det på film om du kan. Del på nettsteder som vurderer opplevelsen og del på sosiale medier. Og

Tweet dem direkte.

Om du har bestilt reisen gjennom en turoperatør, foreslår Mossman at du formidler videre opplevelsen din til dem – mange mangler representanter på bakken og finner kun ut om dårlig praksis gjennom sine reisende.

– Det er på denne måten flere av våre kampanjer har oppstått, så det kan virkelig skape positiv innvirkning, sier hun.

– Og hvis du møter andre reisende underveis – advar dem også. Jungeltelegrafen er et kraftig verktøy på reise, særlig på herberger. Spred ordet om de gode stedene du besøker også; de trenger all den støtten de kan få.

Selv om mange elefanter lever hele sitt liv i fangenskap, blir et økende antall tatt vare på av organisasjoner som tillater dem å leve i naturlige, store, åpne steder med andre elefanter, hvor de får riktig mat og veterinærpleie.

– Etisk turisme er veien fremover for elefanter i fangenskap, sier Mossman, som bemerker at i mange områder, og særlig i Thailand, finnes det ikke lenger tilstrekkelig med plass til å slippe dem ut i naturen.

Saken fortsetter under

Chiang Mai, provinsen, Thailand . Dette bør man styre unna. Foto: Berit Keilen / NTB scanpix Foto: Berit Keilen / NTB scanpix
Chiang Mai, provinsen, Thailand . Dette bør man styre unna. Foto: Berit Keilen / NTB scanpix Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

– Det store flertallet vil aldri bli fri

Brown antyder også at å holde pensjonerte eller fangede elefanter i kontrollerte omgivelser kan være det beste alternativet.

– Det store flertallet vil aldri bli fri, ettersom de har blitt temmet og ikke kan forsvare seg selv i naturen, sier hun.

– Frivillige er veldig ettertraktet på elefantparkene – det er mye arbeid å ta vare på en elefant. Bare å lage mat til dem kan ta flere timer hver dag!

Med så mange organisasjoner som nå hevder å være elefantreservater – hvilke vil ekspertene anbefale at er OK å besøke eller være frivillige på?

Sjekk fullstendig liste over selskaper og elefantattraksjoner å støtte eller unngå på Responsible Travel sine nettsider.

Thailand

Elephant Nature Park - Et pensjonat for elefanter reddet fra fangenskap grunnlagt av den kjente elefantaktivisten Lek Chailert. Stedet betraktes som en pioner i behandlingen av elefanter i fangenskap. (Støtter også Phuket Elephant Sanctuary , Phuket Elephant Park og Samui Elephant Park.)

Elephant Hills - Ett av de få helt kjedefrie leirene i Sørøst-Asia, med jungeltelt som tilbyr naturlige møter.

Boon Lotts Elephant Sanctuary – Antall besøkende holdes lavt her, og overskuddet reinvesteres i elefantvern.

Elephant Valley - Drevet av det prisbelønte Elephant Valley Project i Kambodsja, med strenge etiske dyrevelferdsstandarder.

Burm & Emily's Elephant Sanctuary - Permanent hjem for gamle, pensjonerte og skadede elefanter. Tilbyr fôring og vandring sammen med dem.

Samui Elephant Haven - En av de første etiske parkene på Koh Samui som tilbyr observasjon og fôring.

Mahouts Elephant Foundation - Tilbyr campingturer for å observere og vandre sammen med rømte elefanter som går fritt i skogen.

Kambodsja

Elephant Valley Project - en frivillig organisasjon som tilbyr en "se elefanter være elefanter på ekte"-opplevelse.

India

Elephant Conservation and Care Center - Landets første kjedefrie leir som ligger i Mathura, Uttar Pradesh.

Kenya

David Sheldrick Wildlife Trust - Et rednings- og rehabiliteringsprogram for foreldreløse elefanter med høy suksessfaktor i å slippe dyr tilbake i naturen.

Mwaluganje Elephant Sanctuary - Et lokaleid bevaringsprosjekt.

Laos

Elephant Conservation Center - Redder elefanter fra hogstindustrien og turisme. Har også et avlsprogram.

Namibia

Elephant Human Relations Aid - Kjører familiebasert frivillig arbeid, og arbeider også med villelefanter og lokalsamfunn.

Nepal

Tiger Tops Elephant Camp - En teltcamp hvor besøkende bor blant elefantene.

Myanmar

Green Hill Valley Elephant Park - En familieeid tilfluktssted for tidligere arbeidselefanter. Har også et senter for gjenplantning av skog.

Sør-Afrika

Space for Elephants Foundation – Et program som jobber for samarbeid med lokalsamfunnet om å gjenopprette tapte trekkveier.

SriLanka

Elephant Transit Home - Tillater besøkende å se foreldreløse elefanter fra en plattform ved fôringstider.

Elephant Freedom Project - Et mottak med et begrenset antall elefanter, inkludert en som leies av eieren for å forhindre at hun leases ut til en trekking-camp eller zoo.

worldelephantday.org

Oversatt av Inge Kvivik/ ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:43 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien
Siste nytt
23:43NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien
Populært