Hvor etisk forsvarlig er elefantparken du vil besøke?

Ta turen til et sted som lar deg vandre ved siden av elefantene, ikke ri på dem.
Ta turen til et sted som lar deg vandre ved siden av elefantene, ikke ri på dem. Foto: Nicolas Axelrod/Ruom/Courtesy of WSPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekspertenes tips: Slik unngår du turistattraksjoner som utnytter elefanter - støtt heller foretak som jobber for dyrevelferd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange parker markedsfører seg som elefantreservater uten å være det, sier Maria Mossman, grunnlegger av NGO-en Action for Elephants UK.

– Gå aldri til en park som annonserer show og unaturlig oppførsel, hvor dyrene skal utføre triks eller male malerier. Og vær så snill, aldri ri en elefant, legger hun til.

Mossman, som har jobbet for etisk behandling av elefanter siden 2013, forklarer at ekte reservater ønsker å begrense kontakten med elefantene. Her får i stedet besøkende observere dem på avstand mesteparten av tiden. Hun advarer reisende mot å besøke steder som tilbyr ridning eller tillater bading med elefanter.

– Noen steder innebærer dette at det er masse folk sammen med elefantene i vannet i flere timer. Det er ikke naturlig for en elefant å tilbringe en hel dag i vannet med masse folk som klatrer på dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke besøk disse stedene

Hun anbefaler også å søke informasjon om stedet på nettet før du besøker en elefantattraksjon. Unngå selskaper som omtaler seg som «sanctuary» og samtidig bruker oksekroker og kjetting, eller mangler grunnleggende behov som vann, mat og skygge.

Vicki Brown, redaktør på Responsible Travel, sier at elefantridning fortsetter å bre om seg.

– Dette øker etterspørselen etter fangede elefanter som skal brukes som turistattraksjoner, noe som betyr at flere babyelefanter må fanges ute i naturen eller noen ganger avles for et liv i fangenskap, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Elefanter i fangenskap bør få muligheten til å leve så naturlig som mulig. Hvis de blir tvunget til unaturlig oppførsel - som dans, maleri eller fotball - gjøres dette for turistene, ikke for elefantene. Ikke besøk disse stedene.

Den inhumane prosessen med å trene opp elefantene til å adlyde voktere og la folk å ri dem foregår stort sett uten at turister får se det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For å sikre at de er trygge rundt mennesker, må babyelefanter temmes. Dette er en brutal og smertelig prosess kjent som «å bryte ned viljen deres», sier Brown.

– De holdes i en miniatyrinngjerding for å hindre bevegelse med beina tett bundet. Her kan de bli slått hardt med skarpe gjenstander, skriket til og nektet mat og vann, og prosessen kan pågå i flere dager eller uker. Dette psykologiske traumet sikrer at elefanten «oppfører seg» i møte med turister gjennom frykten fra for å bli slått.

Les også: Gigantoperasjon skal redde Tanzanias elefanter

Elefantridning fortsatt populært

Dessverre er elefantridning fortsatt en av de mest populære turistattraksjonene i Asia. En toårig studie av World Animal Protection (WAP) i 2017, undersøkte 3.000 elefanter på turiststeder i Thailand, Sri Lanka, Nepal, India, Laos og Kambodsja. Studien fant at 77 prosent av elefantene innkvarteres under utilstrekkelige forhold som var preget av «alvorlig vanskjøtsel» som var «dypt urovekkende».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elefantene var blant annet lenket fast når de ikke opptrådte, de hadde ikke mulighet til å omgås andre elefanter, kostholdet var dårlig og de var utsatt for stressfremkallende støy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge studien har også antallet elefanter på turiststeder i Thailand økt med 30 prosent siden 2010.

Mossman mener at turistindustrien må spille en mye større rolle i jobben med å slå ned på turisme som baserer seg på utnyttelse av dyr.

Tidligere i år annonserte Tripadvisor ytterligere endringer i dyrevelferdspolitikken etter at ’«ikke rør ville dyr»-regelen ble innført i 2016. Selskapet har nå også forbudt salg av billetter til «dyrehendelser og forestillinger der dyr er tvunget til å utføre nedverdigende triks eller unaturlig oppførsel».

Les også: Populære strender truet - stenges for turisme

– Naturlig oppførsel

Likevel vises fortsatt disse attraksjonene på nettstedet, og de har blitt kritisert for ikke å gå langt nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi stiller spørsmål ved i hvilken grad det å berøre ville dyr i fangenskap er lærerikt og lystbetont, sier Brown.

– De tillater også møter i dyreparker hvor «fysisk kontakt initieres av dyrene selv» og hevder at dette er «naturlig oppførsel», men dyr vil nesten aldri søke kontakt med mennesker i sitt naturlige habitat. Å beskrive dette som naturlig er derfor misvisende.

Advar andre reisende!

Så hva skal reisende gjøre hvis de ser misbruk?

– Du kan ta ansvar ved å gi din egen anmeldelse av attraksjonen for å advare andre reisende. Det fungerer faktisk. Mange steder er nå blitt ridefrie som følge av press fra turister, industrien og media, sier Brown.

– Bilder og videoer er spesielt kraftige verktøy, så sørg for å få det på film om du kan. Del på nettsteder som vurderer opplevelsen og del på sosiale medier. Og

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tweet dem direkte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du har bestilt reisen gjennom en turoperatør, foreslår Mossman at du formidler videre opplevelsen din til dem – mange mangler representanter på bakken og finner kun ut om dårlig praksis gjennom sine reisende.

– Det er på denne måten flere av våre kampanjer har oppstått, så det kan virkelig skape positiv innvirkning, sier hun.

– Og hvis du møter andre reisende underveis – advar dem også. Jungeltelegrafen er et kraftig verktøy på reise, særlig på herberger. Spred ordet om de gode stedene du besøker også; de trenger all den støtten de kan få.

Selv om mange elefanter lever hele sitt liv i fangenskap, blir et økende antall tatt vare på av organisasjoner som tillater dem å leve i naturlige, store, åpne steder med andre elefanter, hvor de får riktig mat og veterinærpleie.

– Etisk turisme er veien fremover for elefanter i fangenskap, sier Mossman, som bemerker at i mange områder, og særlig i Thailand, finnes det ikke lenger tilstrekkelig med plass til å slippe dem ut i naturen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under

Chiang Mai, provinsen, Thailand . Dette bør man styre unna. Foto: Berit Keilen / NTB scanpix Foto: Berit Keilen / NTB scanpix
Chiang Mai, provinsen, Thailand . Dette bør man styre unna. Foto: Berit Keilen / NTB scanpix Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

– Det store flertallet vil aldri bli fri

Brown antyder også at å holde pensjonerte eller fangede elefanter i kontrollerte omgivelser kan være det beste alternativet.

– Det store flertallet vil aldri bli fri, ettersom de har blitt temmet og ikke kan forsvare seg selv i naturen, sier hun.

– Frivillige er veldig ettertraktet på elefantparkene – det er mye arbeid å ta vare på en elefant. Bare å lage mat til dem kan ta flere timer hver dag!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med så mange organisasjoner som nå hevder å være elefantreservater – hvilke vil ekspertene anbefale at er OK å besøke eller være frivillige på?

Sjekk fullstendig liste over selskaper og elefantattraksjoner å støtte eller unngå på Responsible Travel sine nettsider.

Thailand

Elephant Nature Park - Et pensjonat for elefanter reddet fra fangenskap grunnlagt av den kjente elefantaktivisten Lek Chailert. Stedet betraktes som en pioner i behandlingen av elefanter i fangenskap. (Støtter også Phuket Elephant Sanctuary , Phuket Elephant Park og Samui Elephant Park.)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elephant Hills - Ett av de få helt kjedefrie leirene i Sørøst-Asia, med jungeltelt som tilbyr naturlige møter.

Boon Lotts Elephant Sanctuary – Antall besøkende holdes lavt her, og overskuddet reinvesteres i elefantvern.

Elephant Valley - Drevet av det prisbelønte Elephant Valley Project i Kambodsja, med strenge etiske dyrevelferdsstandarder.

Burm & Emily's Elephant Sanctuary - Permanent hjem for gamle, pensjonerte og skadede elefanter. Tilbyr fôring og vandring sammen med dem.

Samui Elephant Haven - En av de første etiske parkene på Koh Samui som tilbyr observasjon og fôring.

Mahouts Elephant Foundation - Tilbyr campingturer for å observere og vandre sammen med rømte elefanter som går fritt i skogen.

Kambodsja

Elephant Valley Project - en frivillig organisasjon som tilbyr en "se elefanter være elefanter på ekte"-opplevelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

India

Elephant Conservation and Care Center - Landets første kjedefrie leir som ligger i Mathura, Uttar Pradesh.

Kenya

David Sheldrick Wildlife Trust - Et rednings- og rehabiliteringsprogram for foreldreløse elefanter med høy suksessfaktor i å slippe dyr tilbake i naturen.

Mwaluganje Elephant Sanctuary - Et lokaleid bevaringsprosjekt.

Laos

Elephant Conservation Center - Redder elefanter fra hogstindustrien og turisme. Har også et avlsprogram.

Namibia

Elephant Human Relations Aid - Kjører familiebasert frivillig arbeid, og arbeider også med villelefanter og lokalsamfunn.

Nepal

Tiger Tops Elephant Camp - En teltcamp hvor besøkende bor blant elefantene.

Myanmar

Green Hill Valley Elephant Park - En familieeid tilfluktssted for tidligere arbeidselefanter. Har også et senter for gjenplantning av skog.

Sør-Afrika

Artikkelen fortsetter under annonsen

Space for Elephants Foundation – Et program som jobber for samarbeid med lokalsamfunnet om å gjenopprette tapte trekkveier.

SriLanka

Elephant Transit Home - Tillater besøkende å se foreldreløse elefanter fra en plattform ved fôringstider.

Elephant Freedom Project - Et mottak med et begrenset antall elefanter, inkludert en som leies av eieren for å forhindre at hun leases ut til en trekking-camp eller zoo.

worldelephantday.org

Oversatt av Inge Kvivik/ ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited