Nordmenn strandet på Kreta etter kaos på Rhodos:– Problemet er at vi ikke får noe informasjon

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundrevis av nordmenn er rammet etter at det oppstod tekniske problemer på flyplassen på Rhodos. 19 år gamle Aksel Bergskaug og vennene hans ble omdirigert til Kreta, der de sitter enda. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da flyet vårt nærmet seg Rhodos fikk vi beskjed fra kapteinen om at det var svært mye kø på flyplassen. Fordi flyet ikke hadde nok drivstoff til å avvente situasjonen skulle det lande på Kreta, og gjøre et nytt forsøk på å lande på Rhodos på kvelden, forteller 19 år gamle Aksel Bergskaug til ABC Nyheter.

Han og fire andre venner dro fra Norge søndag. På flyplassen på Kreta ble imidlertid vennegjengen og de andre passasjerene sittende i flyet i flere timer, før de til slutt fikk beskjed om at det ikke ble noen avgang til Rhodos den dagen.

– Plutselig skulle et helt fly ha busser til ulike hoteller på Kreta. Vi fem gutta ventet vel til rundt klokken 05.00, og var fremme på et hotell litt over klokken 06.00, forteller Bergskaug fra Kreta mandag morgen.

Les også: Flytrøbbel for mange turister på Rhodos

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fått informasjon fra media og Twitter

Aksel Bergskaug. Foto: Privat
Aksel Bergskaug. Foto: Privat

Problemene tilknyttet Rhodos skyldes tekniske problemer ved bagasjeinnsjekkingen på flyplassen. VG skrev tidligere at flere hundre nordmenn er rammet, og at det har vært manuell innsjekk og timelange køer på flyplassen på Rhodos. Like før klokken 09.00 mandag meldte avisa at innsjekkingen på Rhodos flyplass er i gang igjen.

Bergskaug sier til ABC Nyheter at de opplever informasjonen rundt situasjonen som dårlig.

Les også: Fly måtte nødlande på grunn av lukt av sure sokker

– Skuffende dårlig

– Informasjonen har vært skuffende dårlig. Vi har fått lite direkte beskjed fra reiseselskapet vårt Apollo. Vi er fem 19-åringer som reiser alene for første gang, og de siste timene har vi vært redde for å sovne fra en telefon med viktig informasjon, sier han, og legger til at vennegjengen har fått en del informasjon fra media og Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

19-åringen understreker at de ikke bebreider Apollo for forsinkelsene.

– Det er selvfølgelig ikke Apollo sin feil at vi ikke får lande på Rhodos. Men det er heller ikke problemet, problemet er at vi ikke får noe informasjon om hva som skjer nå.

Vennegjengen har også fått beskjed om at de må sjekke ut av hotellrommet på Kreta innen klokken 12, uten at de vet hva som skjer med dem etter det.

Les også: Advarsel om giftige alger i vannet ved populære badestrender i Danmark

Jobber med å skaffe transport til Rhodos

Tonje Løkaas Fossum, markedssjef i Apollo, sier til ABC Nyheter at de har reiseledere som tar imot de reisende, og at de ellers kommuniserer med sms til de involverte.

– Alle fikk informasjon når de landet på Kreta i natt. Etter ankomsten dit var hovedprioriteten til personalet vårt der, å få hotellrom til alle, noe som var en utfordring nå i høysesong. Alle har også fått sms, den beklager vi kom litt sent, da prioriteten som nevnt var å få rom til alle, opplyser hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fossum sier reiseselskapet har jobbet gjennom natten for å prøve å finne transport til de 212 nordmennene fra deres reiseselskap som ble omdirigert til Kreta.

Les også: Slangealarm i spansk ferieparadis

– Nå går halve ferietiden på et helt annet sted

– Vi har fortsatt ikke funnet en transportløsning for å få dem til Rhodos, så nå jobbes det med å få beholde hotellrommene lengre enn til klokken 12.00, som var utgangspunktet. En sms til alle med informasjon om dette, sendes ut nå, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bergskaug sier de nå avventer situasjonen på Kreta, men at de fremdeles har et håp om at de kommer seg til Rhodos. Der sitter allerede resten av venngjengen og venter på dem.

– De landet rett før kaoset startet. Vi har et håp om å komme oss til Rhodos vi også, men nå går jo halve ferietiden på et helt annet sted, sier han.

Alle får kompensasjon

Reiseselskapet Ving vet så langt ikke hva som skjer videre med de reisende som er strandet, som er tilknyttet deres selskap. I tillegg jobber selskapet med å få avklart situasjonen for nordmenn som har havnet i Tyrkia.

Til NRK opplyser Ving at 1.182 nordmenn er rammet. Alle de reisende loves kompensasjon, slik de har krav på, selv om Ving understreker at problemene ikke er deres feil.