43.000 drømmer om å overnatte på denne lille hytta

Ifølge Airbnb har 43.000 personer lagt Hvaler-øya til i ønskelista si over steder de vil besøke.
Ifølge Airbnb har 43.000 personer lagt Hvaler-øya til i ønskelista si over steder de vil besøke. Foto: Foto: @batholmen_norway, Båtholmen, Hvaler, 2018 / Dagsavisen

Båtholmen på Hvaler har blitt et av de mest attraktive utleiestedene på Airbnb. Nå ønsker utleieren å utvide sesongen og tilby vinterovernatting.

Båtholmen ligger i skrivende stund på mellom 30. og 40. plass på rangeringen over Airbnbs mest populære overnattingssteder i verden. Det er høyere enn noen gang.

I Norge og Skandinavia troner den helt øverst, og har gjort det lenge.

Listene er rangert etter det Airbnb kaller attraktivitet, som blant annet baserer seg på hvor mange personer som har lagt overnattingsstedet i ønskelista si. I Båtholmens tilfelle har det ifølge selskapet blitt gjort av rundt 43.000 brukere.

2000 kroner for 10 kvadratmeter

Den private øya ble kjøpt i 2012 av mossingen Eivind Sundrehagen. Sammen med kona Cecilie leier han ut den private øya til folk fra hele verden. De fleste kommer fra europeiske storbyer.

Selv kaller han opplevelsen de tilbyr «Robinson Crusoe med rent sengetøy». Prisen er på rundt 2.000 kroner per natt.

Øya dekker omtrent én hektar og inneholder en liten hytte, uten innlagt vann. Foto: Foto: Imagery by Yellowproductions.com / Dagsavisen
Øya dekker omtrent én hektar og inneholder en liten hytte, uten innlagt vann. Foto: Foto: Imagery by Yellowproductions.com / Dagsavisen

– Det høres kanskje stivt ut for 10 kvadratmeter, men du betaler for mye mer enn bare hytta. Alt er inkludert i prisen, også egen båt. Det er også såpass rimelig at det er innenfor rekkevidde for de fleste i den vestlige verden, sier han.

Båtholmen ligger mellom Vesterøy og Spjærøy på Hvaler. Siden 2013 har rundt 200 turister fra hele verden overnattet der. Foto: Airbnb Magazine 2017

Fullbooket hver sommer

Hver høst legger de ut overnattinger for den kommende sesongen. Innen vinterferien pleier de å være fullbooket.

Sesongen deres strekker seg normalt fra mai til september, men nå ønsker de å tilrettelegge for overnattinger på vinterstid, også til det Sundrehagen kaller «ikke friluftlivsvante folk».

– Vi er alltid fullbooket, så vi ser nå på muligheten for å utvide kapasiteten vår – i hvert fall i sesonglengde, sier han.

– Hvaler om vinteren er spektakulært, på en helt annen måte enn i resten av Norge. Vi ønsker å dele det med flere, legger han til.

Annonse

Les også: Airbnb får smekk over fingrene fra EU

– Går ikke i pluss

Ifølge Sundrehagen gir ikke utleien noe overskudd, ettersom alle inntektene brukes på øya.

Intill nå har øye primært blitt leid ut om sommeren, men utleieren ønsker å tilpasse øya slik at den også kan leies ut på vinterstid til hvermannsen. Foto: Foto: @batholmen_norway, Båtholmen, Hvaler, 2018 / Dagsavisen
Intill nå har øye primært blitt leid ut om sommeren, men utleieren ønsker å tilpasse øya slik at den også kan leies ut på vinterstid til hvermannsen. Foto: Foto: @batholmen_norway, Båtholmen, Hvaler, 2018 / Dagsavisen

– I dag går vi i null. Sesongen er for kort til at vi kan tjene på å leie den ut. Alt av inntekter har gått til å vedlikeholde og oppgradere øya. Hvis vi utvider med én måned, blir det ren netto, sier han.

I stedet har øya vist seg å være innbringende på andre måter.

– Det at denne eiendommen er rangert så høyt, gjør det lettere for oss å få bookinger på de andre eiendommen våre. Det er de vi tjener vi penger på, forteller han.

Til sammen leier paret ut fire eiendommer, deriblant et gjestehus på gården i Moss. De har ingen planer om å slutte med utleievirksomheten med det første.

– Dette er en veldig morsom næring å drive i. Du treffer mange flotte mennesker og får fire-fem nye venner hver eneste uke. Det er en helt annen måte å feriere på, sier Sundrehagen.

Få flere reisetips på Dagsavisen.nos reiseseksjon

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært