Kan bli storstreik denne uken:Ledelsen i Ryanair truer de ansatte med oppsigelser

Ryanair kan få en storstreik onsdag og torsdag denne uken, som kan ramme opp mot 300 flyvninger per dag. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Claude Paris
Ryanair kan få en storstreik onsdag og torsdag denne uken, som kan ramme opp mot 300 flyvninger per dag. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Claude Paris
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 100.000 passasjerer kan bli berørt av en storstreik i Ryanair onsdag og torsdag denne uken. Ryanair-ledelsen kaller streikene for unødvendige, og truer med kutt i ruter og stab. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vi kan ikke tillate at våre kunders flyvninger blir unødvendig berørt, på grunn av et lite mindretall av piloter».

Det skriver ledelsen i Ryanair i en uttalese, ifølge The Guardian. Forrige uke ble det kjent at Ryanair har kansellerer 600 flyvninger denne uken, på grunn av varslede streiker 25. og 26. juli. Streikene berører Belgia, Italia, Portugal og Spania, og kan bety over 100.000 rammede passasjerer.

Ifølge The Guardian truer nå ledelsen i flyselskapet med kutt i antall ruter, hvis streikene ikke stanses. De advarer mot at flyselskapet kan bli overflødig som en følge av forstyrrelsene.

«Hvis disse unødvendige streikene fortsetter å skade våre kunders tillit og fremtidige priser i enkelte markeder, blir vi kanskje nødt til å gjennomgå timeplanen for vinteren på nytt. Det kan føre til reduksjon av flyflåten på baser som blir forstyrret, og tap av arbeidsplasser(...)», står det i uttalelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mener personalets bekymringer ikke anerkjennes

Paraplyforeningen International Transport Workers' Federation, som handler på vegne av kabinpersonalet, mener imidlertid at Ryanair har vært for trege med å anerkjenne personalets bekymringer.

– De har forandrer praksis noe, men de har ikke forandrer tankesettet sitt. Istedenfor ærlig og fruktbar dialog, tenker de kun på hvordan de best kan presse fagforeningene til å gjøre det de ønsker, sier Gabriel Mocho Rodríguez til The Guardian.

Det var like før jul i fjor at Ryanair gikk ut og sa at selskapet ville inngå forhandlinger med fagforeningene i de ulike land, skriver Flysmart24.no. Det har ført til flere streiker denne sommeren.

Venter flere streiker

De varslede streikene denne uken, blir heller neppe de siste, sier Hans Jørgen Elnæs til Dagens Næringsliv. Elnæs er flyanalytiker og daglig leder i analyseselskapet Winair.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At det vil bli mer konflikter, er hevet over enhver tvil, sier han, og oppgir lokale betingelser og imøtekommende arbeidsvilkår, som kan konkurrere med andre flyselskaper, som årsakene til konfliktene.

Da Ryanair leverte sitt kvartalsresultat mandag denne uken, viste det et resultat før skatt som var 22 prosent lavere enn på samme tid i fjor. Askjen falt med over fem prosent da tallene ble lagt frem.