Kontroller utgiftene så blir parkbesøket hyggeligere

En tur til førnøyelsespark kan bli rene berg-og-dal-banen for familieøkonomien. Her ser vi Speedmonster i Tusenfryd utenfor Oslo, fotografert i 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
En tur til førnøyelsespark kan bli rene berg-og-dal-banen for familieøkonomien. Her ser vi Speedmonster i Tusenfryd utenfor Oslo, fotografert i 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Jeg tror mange har erfart at parkbesøket ble langt dyrere enn de hadde sett for seg, sier forbrukerøkonom.

Sommeren er høytid for dyre-, bade- og fornøyelsesparker rundt om i landet. Men en dag med ville dyr, karuseller og/eller vannsklier kan fort bli en dyr affære for særlig en gjennomsnittlig familie på fire. Alt koster: Inngangspenger, parkering, is, brus, mat og suvenirer. For ikke å glemme reise og overnatting.

Men det finnes enkle triks som kan gjøre at hele familien kan kose seg uten å se feriebudsjettet forsvinne mellom fingrene.

Sjekk ut medlemskaper

– Skal du unngå å bli ruinert, er det helt nødvendig å ha kontroll på utgiftene. Med de rette grepene kan familien ha det like gøy som alle andre, men uten at kontoen tømmes fullstendig, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 i en pressemelding.

Han trekker fram flere eksempler på hvordan en barnefamilie kan gjøre parkbesøket billigere.

– Billettene koster ofte mindre når de bestilles på nett på forhånd. Bare der er det mulig å spare inn 50-100 kroner per person.

– I tillegg kan man få rabatter om man er medlem av en organisasjon, fagforening eller liknende. Et enkelt sted å lete etter rabattmuligheter, er å gå inn på hjemmesidene til de organisasjonene du er medlem av.

Les også: – Juli er den desidert farligste måneden for mobilen

(Saken fortsetter under)

Statsminister Erna Solberg besøkte Dyreparken i Kristiansand i 2017 og fikk hilse på en flokk lemurer. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg besøkte Dyreparken i Kristiansand i 2017 og fikk hilse på en flokk lemurer. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Medbrakt lønner seg

Det er ikke noe problem å få kjøpt mat og drikke i en fornøyelsespark, men de fleste vet å ta seg godt betalt selv for noen pølser og litt brus. Et par måltider i løpet av dagen vil dermed raskt nærme seg det du betalte for å i det hele tatt slippe inn i parken. Følgelig kan du spare mye bare på å ta med egen mat.

Mange parker har fine picnicområder, noen til og med griller for medbrakt grillmat. I tillegg har parkene ofte gratis traller med plass til både barn og det du bringer med deg.

– Fyll opp picnickurven eller kjølebagen med god niste, kanskje litt frukt og en flaske drikke til hver. Flasken fyller du opp igjen med vann gratis, sier Gundersen.

– Medbrakt mat er minst like god og garantert mye rimeligere enn å spise på kafeer og spisesteder i parken. Og det beste av alt er at det går ikke ut over kosen å spare penger.

8 smarte tips som gjør parkbesøket billigere

  • Lavere billettpris når du bestiller på nett. Ofte stor rabatt på dag to-billetter.
  • Ta med drikke og en god niste. Og gjerne litt frukt eller snacks og et picnicpledd.
  • Avtal på forhånd et beløp barna kan bruke i parken eller at de får en leke eller en suvenir. Da unngår dere mas og diskusjoner underveis.
  • Sjekk om du kan få rabatter gjennom medlemskap i lag, foreninger eller kredittkort.
  • Med sesongkort blir prisen per besøk fort svært lav for de som har planer om mange besøk.
  • Noen sesongkort gir rabatt eller gratis inngang i andre parker i samme kjede i Norge og i utlandet.
  • Overnatting et stykke unna parken. Blir billigere enn hoteller tett ved.
  • Sjekk om rabattert parkering kan bestilles på forhånd, eller om det finnes gratis parkering i nærheten av parken.

Kilde: Forbrukerøkonom Magne Gundersen, SpareBank 1

Les også: Hva skjer med pensjon ved tidlig dødsfall?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden