Nå er dette de mektigste passene i verden

Har du japansk og singaporsk statsborgerskap, kan du fritt reiset til 189 land uten å skulle måte søke om visum på forhånd. Foto: angeloNZ / IStock.com
Har du japansk og singaporsk statsborgerskap, kan du fritt reiset til 189 land uten å skulle måte søke om visum på forhånd. Foto: angeloNZ / IStock.com

Japan og Singapore har fordrevet Tyskland og deler på tittelen «Verdens mektigste pass».

I den siste utgaven av Henley Passport-indeksen, har de to asiatiske landene slått Tyskland ned til en andreplass og nyter nå visumfri tilgang til hele 189 land rundt om på kloden.

Indeksen oppdateres i sanntid og rangerer verdens pass basert på antall destinasjoner som innehaveren kan få tilgang til uten å søke om visum i forkant. Rangeringen benytter data fra International Air Transport Association (IATA).

– Samlet sett har ikke statsborgere i land som er medlem av EU forbedret sin globale tilgang siden i fjor. Dette skyldes hovedsakelig at de selv ofte fører en restriktiv innreisepolitikk, sier Florian Trauner, professor ved Institutt for europeiske studier ved Free University of Brussels, til nyhetsbyrået AFP.

– Det nåværende politiske klimaet i EU bidrar ikke til mer liberal opptakspolitikk. I etterkant av Brexit-avstemningen har Storbritannia forsøkt å innføre et strengere innvandringssystem overfor både EU og ikke-EU-borgere, fortsetter han.

Til tross for Trumps kontroversielle innreiseforbudet, mener eksperter at det amerikanske passet vil forbli upåvirket. Dette forklares med at land med svak økonomi ikke har råd til å stenge ut større land som gir store tilstrømninger av turister.

Russland på sin side firte litt på visumkravene i forbindelse med årets fotball-VM. Likevel ble de ikke belønnet med gjensidig tilgang til nye destinasjoner og klatrer derfor kun ett trinn opp til en 46. plass.

Slik ser topp 10-listen ut:

1. Japan, Singapore
2. Tyskland
3. Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Sverige, Spania, Sør-Korea
4. Norge, Storbritannia, Østerrike, Luxembourg, Nederland, Portugal, USA
5. Belgia, Sveits, Irland, Canada
6. Australia, Hellas
7. New Zealand, Tsjekkia, Malta
8. Island
9. Ungarn, Slovenia, Malaysia
10. Slovakia, Latvia, Littauen

Les også:

– New Orleans er en arkitekturelskers paradis

Bestillingsstress kan straffe seg

Høytsvevende varmlufteventyr

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden