Slik kan hackerne lure deg i sommer

Se video: Pass på dette i ferien.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Én av tre nordmenn tenker ikke over hvilke nettverk de kobler seg på i utlandet. Den nærmest hensynsløse mobilbruken på ferie kan for mange nordmenn ende med et feriemareritt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kantar TNS har gjennomført Den store Reiseundersøkelsen 2018 på vegne av Europeiske Reiseforsikring, og resultatet kunne vært bedre: Én av tre nordmenn innrømmer at de er lite bevisste på hvilke datanettverk de kobler seg på i utlandet.

Særlig er det de eventyrlystne som peker seg ut som de mest håpløse i klassen: Fire av ti på tema- og opplevelsesferie sier at de i liten grad er bevisste på hvilket nettverk de bruker utenlands. Aldergruppen 60-67 år er på sin side de som bruker mest fornuft når det handler om datasikkerhet.

– Tilgangen til gratis trådløst nett er jo som nesten like viktig for nordmenn som å ha vann i krana, så det er lurt å vite litt om offentlig tilgjengelig wifi før du drar, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If og Europeiske Reiseforsikring i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barna er i faresonen

I fjor meldte Telenor om rekordvekst på 44 prosent i databruk i juli måned. Men skjødesløs mobilbruk på ferie kan ende med et mareritt for mange nordmenn. Nordensjef i Kaspersky Lab, Leif Jensen, advarer ferierende nordmenn mot å opptre naivt.

– Når alle i familien skal på nett, er det definitivt en risiko at dere kan bli utsatt for dataangrep via mobiltelefonen. Spesielt barnas telefoner bør de voksne være oppmerksomme på, og hvilke nettverk de kobler seg til når datapakken er tømt, opplyser Jensen.

Går du tom for data og blir nødt til å logge på et lokalt WiFi-nettverk anbefaler Jensen at du tar følgende forholdsregler:

Oppdater alle apper før avreise

Eldre apper er en gave til hackere. Er appene dine oppdatert er også flere sikkerhetshull tettet. Derfor bør du allerede før du drar hjemmefra oppdatere alle apper – så har du gjort det vesentlig mer utfordrende for hackere å få adgang til dine private data på mobilen.
Bruk inkludert data til nettbank og andre sider som krever innlogging

Skal du innom nettbanken, Altinn, samordna opptak eller andre sider hvor du må oppgi sensitive personlige opplysninger er anbefalingen å bruke din inkluderte datamengde. De aller fleste har fri roaming innen EU, som er enn tryggere måte å surfe på enn via ukjente WiFi-nettverk.

Pass på falske WiFi-nettverk

Det er veldig lett for en hacker å opprette en WiFi-hotspot med samme navn som hotellnettverket eller «Free Airport WiFi». Å koble seg til et slikt falskt nettverk kan potensielt gi hackere tilgang til alt som foregår på enheten din. Anbefalingen er å aldri koble seg til nettverk uten å høre med dem som angivelig står bak.

Unngå usikrede nettverk

Selv om du har gått tom for data, bør du være kritisk til åpne nettverk. Selv om lukkede nettverk ikke nødvendigvis er trygge de heller, bør du være spesielt obs på de som ikke krever kode. Unngå derfor å koble til denne type nettverk.

Bruk alltid egen lader

For ca. et år siden ble det oppdaget at IT-kriminelle hadde funnet en ny måte å hacke telefonen din på. På visse flyplasser hadde de hacket seg inn i folks mobiltelefoner mens de ladet dem opp via USB-portaler som var til rådighet. Anbefalingen er derfor å alltid bruke egen vegglader, og ikke koble telefonen direkte til en ukjent USB-portal.

Cyberriskingeniør Peter Granlund i If forteller at trådløse nett byr på sikkerhetsutfordringer ettersom de er lette å overvåke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Risikoen med åpen WiFi er at du aldri vet hvem som er koblet til og i verste fall avlytter datatrafikken din, sier Granlund før han fortsetter:

– De fleste store tjenestene på internett bruker i dag kryptering for å beskytte innlogging og følgende datatrafikk, men om du logger inn på en tjeneste som ikke bruker det, så kan den som spionerer på nettverket se brukernavn og passord i klartekst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelt å sette opp falsk router

Til daglig arbeider Peter Granlund med å gi sikkerhetsråd og forebygge datakriminalitet mot bedrifter og industriforetak som har såkalt cyberforsikring.

Sikkerhetseksperten sier det er lett å sette opp en trådløs router med samme navn som et kjent nettverk, for eksempel «Airport WiFi».

– Så kan enhetene dine automatisk koble seg til om signalet er sterkere. Da kan den som kontrollerer routeren se hvilke nettsider du besøker - og i verste fall lure deg inn på en falsk side som utgir seg for å være den originale. Der kan du bli fralurt innloggingsopplysninger eller gi angriperen tilgang til dine data. Og alt kan skje uten at du merker det, forklarer Granlund.

Wifi-råd på reise

1. Bruk VPN (Virtual Private Network)

I et VPN sendes datatrafikken din via en kryptert tilkobling til VPN-leverandørens internettilkobling, uansett om kobler deg til et ubeskyttet trådløst nettverk.

2. Unngå offentlige trådløse nettverk

Offentlige nettverk er lett tilgjengelige på flyplasser, biblioteker, kafeer og restauranter. Tommelfingerregelen er at plasser hvor det er mange mennesker som er påkoblet er mest interessante for cyberkriminelle. Bruk VPN eller unngå tilgang til følsomme data på offentlige nettverk.

3. Bruk mobil datatrafikk innen EU/EØS

Siden 15. juni 2017 har kostnadene ved såkalt dataroaming i utlandet blitt fjernet innen EU, Island og Lichtenstein. Siden det er mye vanskeligere å angripe mobile nettverk enn wifi-nettverk, bør du bruke mobil datatrafikk til at som er sensitivt eller har økonomisk verdi via 4G- eller 3G-nettet.
Kilde: Europeiske Reiseforsikring/If

SE VIDEO: Her stikker norske «hackere» av med Teslaen:

SE VIDEO: Så lett hacker han PC-en din: